Natisni to stran

Novičke s sveta letalstva – 10. del

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
14 Jan 18
Napisal Franci Jeraj Prebrano 1856 krat
Objavljeno v Novice

79 novih letalskih družb je začelo poslovati v letu 2017, 25 jih je propadlo.

Titan Airways najboljši čarterski prevoznik za leto 2017

Letalska družba Titan Airways s ponosom sporoča, da je že šesto leto zapored izbrana za najboljšo čartersko letalsko družbo. Ta naziv ji je podelilo baltsko združenje Baltic Air Charter Association (BACA).

»Ponosni smo, da smo ponovno prepoznani kot najboljši v segmentu čarterske dejavnosti na področju potniškega prometa in se zahvaljujemo tistim, ki so glasovali za nas. Zahvala tudi vsakemu članu ekipe Titan, ki vsak posebej prispeva k zagotavljanju visokih standardov naših storitev,« so zapisali pri nagrajeni letalski družbi.

Letalska družba Titan Airways ima v floti 10 letal, od tega eno za prevoz tovora.

Titan Airways B757-200 foto: Franci Jeraj, LJU
  Titan Airways B757-200 foto: Franci Jeraj, LJU

Prvi vojaški pilotki diplomirali

Prvi pilotki na borbenih letalih v Avstraliji sta uspešno zaključili svoj operativni preusmeritveni tečaj na letalih F/A-18 Hornet, je 17. decembra 2017 objavila obrambna ministrica, senatorka Marise Payne. Pilotskega tečaja Royal Australian Air Force je obiskovalo šest diplomantov, od tega dve ženski. Šest pilotov je uspešno zaključilo High Sierra, tridnevno intenzivno vajo, ki je označila vrhunec šestmesečnega klasičnega Hornet 2OCU izobraževanja.

Izbor in usposabljanje pilotov iz letalskih sil je izčrpno in strogo in le nekaterim izbranim uspe diplomirati kot »usposobljeni pilot«.

V Avstralskem sestavu RAAF-a ženske lahko od leta 1995 zaprosijo za šolanje na hitrih borbenih letalih. Le majhno število pilotk je bilo izbranih za šolanje na teh letalih. Usposabljati se pričnejo na šolskih vadbenih letalih Hawk, vendar do letos še nobeni ni uspelo zaključiti študija na hitrih borbenih letalih.

RAAF diplomanti 2017 foto: Australian Aviation
  RAAF diplomanti 2017 foto: Australian Aviation

 

Fokker 70 odhaja v Avstralijo

Letalo Fokker 70, PH-KBX, ki ga je več kot 20 let uporabljala nizozemska vlada, je uspešno preletelo 16.198 km dolg dostavni let v Avstralijo.

Letalo je 3. avgusta vzletelo iz zračne baze Woensdrecht. Med pet dnevnim letom proti cilju v Brisban je letalo naredilo tehnične pristanke v ZAE, Indiji, Maleziji in Indoneziji. Letalo bo preregistrirano v VH-KBX in bo letelo v VIP konfiguraciji letalske družbe Alliance Airlines, ki je največji operater na svetu s Fokkerjevimi letali.

Fokker 70 foto: Airteamimages.com
  Fokker 70 foto: Airteamimages.com

 

Kratke novice

  • S poletnim voznim redom 2018 Lufthansa dodaja še eno povezavo z letalom iz Frankfurta na turistične kraje na Hrvaškem. Po Zagrebu, Splitu, Dubrovniku in Pulju bo Lufthansa prvič letela iz Frankfurta v Zadar. Leti se bodo začeli 28. aprila 2018 in bodo potekali vsako soboto in nedeljo z letalom tipa A319. Povratni let je mogoče dobiti od 89 EUR naprej.
  • 79 novih letalskih družb je začelo poslovati v letu 2017, 25 jih je propadlo. Evropa ima največje število novoustanovljenih letalskih družb, pa tudi največ tistih, ki so prenehale poslovati. Evropa je najbolj dinamična globalna regija, saj je v prvih devetih mesecih leta 2017 zaživelo 29 (37% vseh) novih letalskih prevoznikov. Vendar je prav tako na vodilnem mestu po propadu le teh, z več kot polovico vseh (14 ali 56%). Med najpomembnejšimi novimi prišleki je easyJet Europe v mesecu juliju. Med propadlimi družbami pa najbolj odmeva propad letalske družbe Monarch Airlinesa, ki je imela 50-letno zgodovino poslovanja.

Nekatere novoustanovljene letalske družbe leta 2017: easyJet Europe, JetClass (Avstrija), LEVEL (Španija), Electra Airways (Bulgarija), VLM Airlines (Slovenija), Albanian Airlines (Albanija), Ryanair Sun (Poljska), Crna Gora Airways (Črna Gora), Swoop, Air Borealis (Kanada), Bamboo Airways (Vietnam), Hubei Airlines, Xishuangbanna Airlines (Kitajska), Aloor Airlines (Južni Sudan), Vule Airways (Uganda), Latin American Airlines (Peru), Norwegian Air Argentina (Argentina), Hormoz Airlines (Iran), Hevilift Australia (Australija).

Monarch Airlines B757 foto: Jan Jeraj, Salzburg
  Monarch Airlines B757 foto: Jan Jeraj, Salzburg

Nekatere od propadlih letalskih družb leta 2017: Go! Aviation (Finska), Monarch Airlines (Velika Britanija), Air Norway (Norveška), Sea Air (Hrvaška),  Shuttle America (ZDA), Tigerair Singapore (Singapur).

  • VIP Airbus za Uzbekistan - Letalska družba Uzbekistan Airways je prejela letalo Airbus A340-313, s katerim bo letel predsednik države. Letalo, M-IABU, je v lasti ruskega tajkuna Alisher Usmanova. Letalstvo so najeli za nedoločen čas.
  • Danski prevoznik Primera Air je razkril načrte za širitev prekoatlantskih poletov iz Velike Britanije. Letalska družba, z bazo v Kopenhagnu, bo na poletih uporabljala letalo A321neo, ki ga bo v kratkem prejela. Direktni leti bodo potekali z letališč Birmingham in London / Stansted v New York / Newark in Boston. Dodana bo tudi direktna povezava do Toronta.
  • easyJet bo prihodnjo pomlad še okrepil svojo prisotnost v Franciji. Na letališču v mestu Bordeaux bo odprl novo bazo v kateri bo imel stacionirana tri letala A320. Tako bo imel britanski nizkocenovni prevoznik že šesto bazo v Franciji, poleg baz na letališčih Lyon-St Exupéry, Nica, Pariz / Charles de Gaulle, Pariz / Orly in Toulouse / Blagnac.

 

Nazadnje urejano na Nedelja, 14 Januar 2018 09:14