Natisni to stran

V Ajdovščini bodo zgradili vzletišče za helikopterje

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
15 Feb 18
Napisal ajdovscina.si Prebrano 1941 krat
Objavljeno v Novice

Državni sekretar Ministrstva za obrambo mag. Miloš Bizjak in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin sta včeraj dopoldne v Ajdovščini podpisala pismo o nameri za gradnjo ploščadi za vzletanje helikopterjev.

Republika Slovenija ima na območju letališča v Ajdovščina v lasti zemljišča, s katerimi upravlja Ministrstvo za obrambo, ki ima namen zgraditi ploščad za vzletanje helikopterjev. Predvidena naložba je tudi v interesu občine Ajdovščina, saj bi z njo dvignili nivo zdravstvene oskrbe v občini v primeru urgentnih stanj.

Podpis pisma o nameri župan Beočanin in DS Bizjak
  Podpis pisma o nameri župan Beočanin in DS Bizjak

Ploščad bo dobrodošla pri intervencijah s področja zaščite in reševanja (tudi usposabljanju) ter prevozu ponesrečencev in bolnikov s helikoptersko nujno pomočjo. Ploščad bo ležala v neposredni bližini obstoječega logističnega centra za zaščito in reševanje, kjer je prostor rezerviran še za gradnjo gasilskega centra in policijske postaje. Investicija je ocenjena na 100.000 evrov, dokončana pa naj bi bila letos.

Ploščad bo vstopna točka za reševanje s helikopterjem za velik del severnoprimorske regije, predvsem za ajdovsko enoto gorske reševalne službe. Prav tako bo heliport koristil gasilcem pri gašenju gozdnih požarov s pomočjo helikopterjev. V primeru izrednih razmer je vzletišče pomembno za oskrbo z opremo, ki je nameščena v omenjen regijskem skladišču.

Obisk v podjetju C-astral - direktor Uroš Kravos in DS Miloš Bizak
  Obisk v podjetju C-astral - DS Miloš Bizjak in direktor Uroš Kravos

Tudi za občane se bo izboljšala zdravstvena oskrba - za nujen prevoz ponesrečencev in bolnikov do UKC Ljubljana.

Letališče ima sicer v najemu Aeroklub Josip Križaj Ajdovščina (za nedoločen čas), zato bo potrebno parcelo izvzeti iz najemne pogodbe.

Naložba je tudi v interesu občine Ajdovščina, se je strinjal župan Beočanin. Ob osnovni nalogi vzletišča pa v naložbi vidi tudi dodatno pridobitev: "Ajdovsko letališče bo s tem dobilo še dodaten pomen med letališči, naložba pa bo omogočila sodelovanje s podjetjem, ki se že zanima za prihod v Ajdovščino in je povezano z vzdrževanjem helikopterjev."

Občina se je s podpisom pisma o nameri zavezala, da bo investitorju ploščadi nudila vso podporo in strokovno pomoč in še naprej zagotavljalo ustrezne pogoje za delovanje civilne zaščite, gasilske enote in gorske reševalne službe.

Proizvodnjo v Pipistrelu je predstavil direktor Ivo Boscarol
  Proizvodnjo v Pipistrelu je DS Bizjaku predstavil direktor Ivo Boscarol

Delegacija MORS-a pod vodstvom državnega sekretarja Bizjaka si je po podpisu ogledala regijsko skladišče na letališču, kasneje pa obiskala še Vipavo. Popoldne so se vrnili v Ajdovščino, na pogovore z vodstvi C-Astrala in Pipistrela.

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 15 Februar 2018 07:42