Natisni to stran

Prvo četrtletje zaznamovali rast, razvojni projekti in dvig plač

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
17 Apr 18
Napisal Prebrano 1465 krat
Objavljeno v Novice

Na letališču tudi v prvi četrtini letošnjega leta beležijo rast prometa, rast pa beleži tudi večina letališč v okviru skupine Fraport.

V primerjavi s prvim četrtletjem lanskega leta so namreč zabeležili kar 14,2 odstotno rast števila potnikov. Raste tudi tovorni promet. Skupnega tovora je bilo za 20,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Rast so beležili tako pri domačem kot pri tujih prevoznikih. Domači je v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem prepeljal 10,3 odstotke več potnikov, tuji pa 19,9 odstotka več. Rast prometa je rezultat nadaljevanja več kot enoletnih pozitivnih trendov v letalskem prometu ter povečane mreže in frekvenc letalskih povezav z Ljubljano. Rast pričakujejo tudi v prihodnje, saj je v letošnjem poletnem voznem redu na voljo kar osem novih destinacij, nekateri prevozniki pa so povečali tudi frekvence letov, napovedani so tudi čarterji v poletnih mesecih. Konec marca je bila objavljena tudi primerjava rasti števila potnikov v lanskem letu, v primerjavi z letom poprej. Med letališči v regiji so v letu 2017 dosegli najvišjo rast potnikov ravno na našem letališču (20%), sledijo Zagreb (12%), Celovec (12%), Benetke (8%), Trst (7%) in Graz (-2%).

Prometni trendi, ki presegajo napovedi – lansko leto je bilo rekordno v številu potnikov - pozitivno vplivajo tudi na načrtovani razvoj in širitev letališča. Začeli so s projektom izgradnje novega terminala, ki bo zadovoljil prometne potrebe in bo prve potnike sprejel spomladi leta 2020, rastejo pa tudi potrebe po drugih investicijah. V začetku leta je bila odprta obvozna cesta mimo letališča. Projekt bo omogočil sprostitev 35 hektarov zemljišča, namenjenih razvoju letališkega poslovno-logističnega centra, ki bo na tem prostoru zrasel v naslednjih letih. Z izgradnjo letališkega mesta se v prihodnjih letih nadejajo nadaljnje rasti prometa na področju turizma, skladiščenja, trgovine, logistike in drugih dejavnosti povezanih z letališčem. Rast in razvoj letališča v naslednjih letih bo prinesel tudi mnogo novih delovnih mest, tako pri Faportu Slovenija, kot pri okoliških podjetjih. Letos načrtujejo rast zaposlitev, s katerimi bodo kadrovsko okrepili in tudi razbremenili predvsem operativne službe letališča. Rezultat uspešnega poslovanja in rasti prometa pa je tudi uvedba novega, boljšega plačnega sistema, zaradi katerega so se vsem zaposlenim dvignile plače.

Luč bodo ugledali tudi prostori Fraportove letalske akademije, ki v dobrem letu delovanja že po celem svetu zelo uspešno nudi in trži strokovna znanja za zaposlene na področju letalskih operacij, prav tako pa je v letošnjem letu v načrtu tudi nadgradnja prostorov gasilsko reševalne službe letališča.

Foto: Fraport Slovenija

 

Nazadnje urejano na Torek, 17 April 2018 13:35