Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Intervju s Christianom Schneiderjem, komercialnim direktorjem Adrie Airways

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
20 Apr 18
Napisal Prebrano 2339 krat
Objavljeno v Novice

Adria Airways letos beleži dvomestno rast števila potnikov. V maju bodo imeli v floti 15 letal. Odprli bodo sedem novih linij. To so več kot dobri razlogi, da smo opravili intervju s Christianom Schneiderjem, komercialnim direktorjem Adrie Airways. Preberite kaj je povedal ekskluzivno za naš portal.

Kako ste zadovoljni s prodajo kart na novih linijah, ki ste jih odprli s poletnim voznim redom?

Letos rastemo z dvoštevilčno stopnjo in smo zelo zadovoljni s tem. Nove linije se dobro prodajajo. Sicer še nismo povsem zadovoljni, ampak smo optimistični. Izbrali smo dobre destinacije. Najbolje se prodajajo Sofija, Hamburg in Ženeva. Opazili smo, da je veliko povpraševanje za lete iz Ženeve v Slovenijo. Torej prihajajoči potniki. Posebej za Švicarje je Slovenija skriti zaklad. Opravili smo dobro delo. Dobro sodelujemo tudi z STO. Tako mi kot oni smo zaznali iste trge, ki so zanimivi za Slovenijo. Slovenija v nekaterih delih Evrope še ni dovolj poznana. Skupaj z STO bomo zato na teh trgih delali na promociji. Ljudje radi letijo in raziskujejo. Tu lahko še veliko naredimo za celotno skupnost. Vse linije, ki smo jih napovedali razen Dubrovnika in Brača bodo ostale tudi v zimskem voznem redu, saj gre za sezonski liniji.

CRJ-900LR reg. S5-AAK
  CRJ-900LR reg. S5-AAK

Na podlagi kakšnih analiz se odločate z otvoritev novih linij?

Imamo različne vire. Preverjamo trg, pogovarjamo se s potovalnimi agenti, spremljamo povpraševanje in imamo tudi določena orodja, ki nam v okviru združenja Star Alliancu omogočajo spremljati poti potnikov. Tudi tistih, ki v Slovenijo pridejo preko drugih letališč v regiji. Tako dobimo podatke od kod so največja povpraševanja po potovanjih v Slovenijo in na podlagi tega naredimo strategijo letenja. Danes letimo na 25 destinacij. Trudimo se, da bi Ljubljana postala nekakšen mini hub za lete med vzhodom in zahodom.

Slovenija ni povezana z Piranejskim polotokom. Madrid, Barcelona ali Lizbona bi bile zelo dobrodošle. Ali razmišljate o liniji na ta konec Evrope?

Vemo, da je veliko zanimanja za lete na Iberski polotok. Tudi v Italijo. Naša strategija je kot sem že prej omenil vzpostaviti hub v Ljubljani. Letov v Barcelono na primer, danes ne moremo uspešno vključiti v povezovalne lete, saj bi letalo pristalo prepozno in bi zamudili povezave s Tirano ali Prištino. Za potnike, ki potujejo med Barcelono in Ljubljano to sicer nebi bila težava, a zaenkrat smo se odločili, da take linije še ne vzpostavimo. Trenutno so nam bolj pomembne linije kot so München, Frankfurt, Hamburg, Pariz, Amsterdam, …

Christian Schneider, komercialni direktor Adrie Airways
  Christian Schneider, komercialni direktor Adrie Airways

Kaj pa Dublin?

Dublin je zelo atraktivna destinacija in povpraševanje obstaja. Žal za enkrat tja še ne bomo leteli.

Veliko se govori tudi o potencialu – velikem povpraševanju na relaciji Dubaj ali Doha. Ali morda vi razmišljate o tej liniji in če ne zakaj ne oz. ce da kdaj si jo lahko obetamo?

Za Adrio je Dubaj sicer zanimiv, a žal nimamo pravega letala, da bi leteli tudi v Dubaj.

Zakaj Adria ne vključi letališča Maribor v redni ali čarterski promet?

Adria Airways je slovenski letalski prevoznik, ki ima domačo bazo v Ljubljani. V preteklih letih smo veliko investirali v našo mrežo letov iz ljubljanskega in preko ljubljanskega letališča. Smo edini letalski prevoznik, ki povezuje zahodno in vzhodno Evropo preko Ljubljane. To se je izkazalo za zelo dobro strategijo. Prav tako imamo zelo dober poslovni odnos s Fraportom Slovenija in to sta glavna razloga, da letimo iz Ljubljane. Iz Maribora za enkrat ne nameravamo vzpostaviti redne linije.

A319 reg. S5-AAX
  A319 reg. S5-AAX

Kam bodo čarterji iz Ljubljane leteli letos?

Čarter je za nas zelo pomembna dejavnost. Trg je velik. Imeli bomo 17 čarterskih destinacij.

Kaj se dogaja z letali Saab2000?

paypals5Nedavno smo dobili dve letali CRJ900. Tretjega CRJ900 pričakujemo v maju. Skupno bomo imeli 12 letal iz družine CRJ in tri letala A319. Sababi so na voljo na trgu. Ni pa odvisno od nas kdaj jih bo moč uporabiti. Menimo pa, da bi z vključitvijo teh letal v našo floto lahko naprej rasli in jih uporabili na novih progah in tudi na naših linijah kot so Brač, Ženeva, Hamburg ali Dubrovnik. Pilote in kabinsko osebje za ta letala še iščemo, da bomo pripravljeni, če bo potrebno.

Saab 2000
  Saab 2000

Nakup novih letal?

Trenutno smo zelo zadovoljni s floto, ki jo imamo. Morda bomo uvedli Saab2000. O nakupu letal C-serije pa ne razmišljamo.

Koliko je zaposlenih v Adrii danes in ko je 4K kupil Adrio?

Ko smo kupili Adrio je bilo zaposlenih 380 ljudi, danes nas je 433. Samo lani smo zaposlili 60 ljudi. Gre za različne profile. Večinoma pa operativo.

Aerodrom Ljubljana je Adriin hub
  Aerodrom Ljubljana je Adriin hub

Potniki se pritožujejo, da najemate stara letala in oddajate svoja naprej. Kako bi jim odgovorili na to vprašanje?

Hitro rastemo. Ta rast zahteva več letal in posadk. Zato smo najeli druge operaterje, da letijo za nas. Te operaterje izbiramo zelo skrbno. Pregledujemo njihove varnostne standarde, zanesljivost in druge faktorje, ki so zelo visoki. Zagotavljajo enako kvaliteto kot Adria Airways in združenje Star Alliance. Zavedam se, da imajo Slovenci radi Adrio Airways in to me dela ponosnega, saj Adrijo cenijo in mi se trudimo, da jim bomo ustregli.

Foto: Adria in Davor Golec

YouTube: video posnetki Adrie Airways

 

 

Nazadnje urejano na Petek, 20 April 2018 08:12

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31