Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Zgodovinski pristanek reaktivca v Lescah

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
12 Jun 18
Napisal Mirko Kunšič Prebrano 3228 krat
Objavljeno v Novice

Današnji dan je bil za ALC Lesce zgodovinski. Prvič, odkar imajo asfaltirano, 1130 m dolgo pristajalno vzletno stezo, se je poslovno reaktivno letalo s kolesi dotaknilo steze in varno pristalo.

Pilotka in pilot iz agencije TRTO z Malte sta pripeljala potnico, udeleženko letošnjega evropskega prvenstva za seniorje in seniorke na blejskem ROYAL Bled golf igrišču. Konec tedna, ko se prvenstvo konča prideta ponjo.

Cessna 525 CitationJet 1
  Cessna 525 CitationJet 1

Poslovno reaktivno letalo Cessna 525 CitationJet 1 za dolge razdalje z oznakama 9H-GIO je registrirano na Malti in je dostopno vsem, ki si lahko taka potovanja privoščijo.

S tem pristankom se uresničuje filozofija novih lastnikov obnovljenega 81 let starega ROYAL golf igrišča Bled. In še več, vsem turističnim veljakom, ki vidijo dlje od lokalnega plota bi se morale prižgati vse "lučke". Da bi znali poiskati in navdušiti take goste Bleda, da bi prihajali na dopuste ali kongrese z letali.

Prav lahko se zgodi, da bodo prometne poti do celoletne gneče večinoma enodnevnih obiskovalcev, preobremenjene, nedograjene obvoznice pa bodo povzročale prometne infarkte.

Cessna 525 CitationJet 1
  Letalo je priletelo z Malte

Včeraj je Janez Urbanc dobro začel s komentarji pod eno mojih fotografij jadralnih letal na stezi letališča Lesce. Še preden se mu je posušilo črnilo ga je potnica z golf torbo že matirala... Seveda je z izvirnim prihodom dokazala, da je letališče še kako primerno tudi za kaj več.

In še besedo dve o posadki. Priznam, da sem, ko sem bil mlajši rad pogledal film Top Gune. A to, kar sem danes videl v živo presega film.

Vsaj, kar se mešane posadke tiče. Pilot, ki je mirno pomagal naložiti prtljago potnice v kombi, ki je prišel ponjo in se razveselil moje obljube, da mu pošljem nekaj posnetkov.

Pozdrav fotografu
  Pozdrav fotografu

Nisem pa vedel, da ima kopilotko, prijazno in veščo letenja. Tako, kot sta mehko spustila kolesa v začetku pristajalne steze sta po krajšem postanku tudi odletela. A še prej pomahala leškim letalcem.

Če sem prav videl, so za nekaj trenutkov oči, od vitkih jadralnih letal, obrnili k vitki pilotki. Z zanimivim tatujem.

Besedilo in fotografije: Mirko Kunšič

 

Nazadnje urejano na Torek, 12 Junij 2018 23:45

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31