Natisni to stran

Srečanje pripadnikov spominskega znaka »Golte 91« in pripadnikov 151. HEESK

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
28 Jun 18
Napisal Prebrano 2009 krat
Objavljeno v Novice

Ministrica za obrambo Andreja Katič je danes, 28. junija v Domu na Smrekovcu nagovorila udeležence slovesnosti ob počastitvi dneva 151. Helikopterske eskadrilje ter pripadnike znaka “Golte 91”.

Pred 27. leti sta major Jože Kalan in praporščak Bogomir Šuštar s helikopterjem gazela prebegnila iz JLA na stran Teritorialne obrambe Slovenije. Njuno dejanje je imelo velik vpliv na razpad letalstva JLA, saj so jima kasneje sledili tudi drugi letalci različnih narodnosti. Helikopter gazela je bil skrit in varovan nad hotelom Golte enajst dni nakar sta Kalan in Šuštar gazelo prestavila na Smrekovc. Tam so jo do 10. julija varovali pripadniki 133. voda TO KS Bele Vode. Zaradi varnosti so gazelo prestavili na domačijo Reznožnik in kasneje še na domačijo Žohar. 13. novembra so jo s tovornjakom odpeljali v Avstrijo na servis. Od leta 2004 je 27. junij dan 151. HEESK.

Ministrica za obrambo Andreja Katič
  Ministrica za obrambo Andreja Katič

Ministrica za obrambo Andreja Katič je ob tem povedala, da danes živimo v samostojni in suvereni državi Republiki Sloveniji in dodala: »Zato, da jo imamo smo lahko hvaležni našim prednikom skozi dolgoletno zgodovino slovenskega naroda. In prav v osamosvojitveni vojni smo pokazali enotnost, se znali povezati in skupaj najbolj enotni v celotni zgodovini dosegli sen naših prednikov. Samostojno državo. Danes smo sami odgovorni za svojo prihodnost. Danes bijemo sodobne bitke. Spraviti se moramo skupaj in narediti eno. Najprej spoštovati svojo domovino in jo ljubiti. Sodelovati in spoštovati različna mnenja. Vendar. Moramo pa ostro obsoditi potvarjanje zgodovine. Tako iz slovenskega partizanskega boja kakor tudi osamosvojitvenih dogodkov. Osamosvojil se je slovenski narod. Skupaj. Seveda so posamezniki imeli takšne in drugačne vloge vendar to je bila res velika in večinska odločitev vseh državljank in državljanov Slovenk in Slovencev. Skupaj smo se osamosvojili. Zato moramo odločno reči ne potvarjanju dogodkov iz preteklosti in tudi temu, da si nekateri lastijo več zaslug kot drugi. Tudi mladim moramo prenesti ta vedenja o tem kaj se je zgodilo v preteklosti. Mladi morajo vedeti zakaj do vojen prihaja in kakšne grozote vojne prinašajo. Odločen ne moramo reči tudi sovražnemu govoru. Prav je, da se spominjamo tako svetlih kot tudi temnih dogodkov iz zgodovine in, da se iz tega nekaj naučimo.«

Na zaključku se je ministrica zahvalila vsem, ki so povezani s prebegom gazele ter vsem, ki so obeležili spomin na te težke trenutke.