Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Britanci presenetili z novo letalsko družbo sredi Evrope

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
29 Jun 18
Napisal Davor Golec Prebrano 2027 krat
Objavljeno v Novice

Matična družbe britanskega prevoznika British Airways, IAG, je le tri tedne pred prvim letom (prvi let je napovedan za 17. julij) najavila novo nizkocenovno letalsko družbo, ki pa na veliko presenečenje, ne bo bazirana na Otoku, ampak na Dunaju.

Nova letalska družba se bo imenovala Anisec. Letala bodo (zaenkrat imajo štiri 210-sedežna letala Airbus A321SL) v poslikavi družbe Level, ki je nizkocenovna letalska družba IAG-ja namenjena za medcelinske lete. Leti bodo pod različnimi pozivnimi znaki. Nekaj destinacij bo z VY pozivnim znakom, nekaj pa z VK.

Kakšne namene imajo Britanci s to potezo, še ni najbolje znano, zagotovo pa so in bodo malo premešali karte na tržišču nizkocenovnih povezav. Velika verjetnost je, da je to odgovor Britancev na novico vodje Laudamotion-a Nikija Laude in glavnega izvršnega direktorja Ryanair-a, Michael O’Leary-a, da bo prišlo do sodelovanja med obema družbama (Ryanair je stopil v lastniško sestavo Laudamotion-a s četrtinskim deležem, ki pa lahko naraste še za trikratnik, v kolikor bo to dovolila Evropska Komisija) in v katerem bodo oziroma letala Laudemotion-a že letijo pod oznakami irskega nizkocenovca in obratno.

EasyJet A320SL reg. G-EZOS
  EasyJet A320SL reg. G-EZOS

Avstrijska prestolnica s tem postaja že prava meka nizkocenovnih letalskih družb. Po Brexit-u je EasyJet zaprosil za avstrijski AOC, ga dobil ter vanj vpisal zaenkrat 113 letal. Iz Dunaja so tudi povečali število operacij in destinacij. Nato madžarski Wizzair, ki je v januarju letos najavil odprtje svoje baze na Dunaju s tremi baziranimi letali (1xA320, 2xA321) in odprtjem 17 nizkocenovnih povezav iz avstrijske prestolnice (prvo letalo so bazirali že pred nekaj dnevi, preostala dva prideta v novembru 2018). Sledil je stečaj FlyNiki-ja, ki ga je nato kmalu nadomestil Laudamotion. Tudi slednji imajo večino letal baziranih na Dunaju. Zaenkrat letijo predvsem na subčarterskih letih na sredozemska poletna letovišča ter na treh lastnih rednih linijah (Kreta, Majorka in Pisa), za zimsko sezono 2018/19, pa so že napovedali 20 novih rednih letalskih povezav samo iz avstrijske prestolnice, kar bo tedensko naneslo 86 povratnih letov, baziranih pa bodo imeli devet letal na Dunaju. No, za poletno sezono 2019, pa je Niki Lauda že omenil, da bo njihova družba imela že preko 30 letal v floti, največja baza bi naj ostala Dunaj, po številu baziranih letal bi si naj to sledila letališča Berlin Tegel, Düsseldorf, Zürich, Köln, Frankfurt, München, Nuremberg in Stuttgart.

Zaenkrat se v nobenih objavah ne omenja, da bi bodisi Anisec, bodisi Laudamotion, med svoje destinacije dodali katero izmed slovenskih letališč, poudarek dajeta povezljivosti germanskih držav s Sredozemljem.

 

 

Nazadnje urejano na Petek, 29 Junij 2018 14:35

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31