Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Izven letališki pristanek jadralnega letala Twin Astir

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
01 Avg 18
Napisal vir: SPLPŽNI Prebrano 2473 krat
Objavljeno v Novice

V bližini naselja Stari Breg pri Kočevju, je 19.6.2018 izven letališča pristal pilot jadralnega letala Twin Astir, reg. oznake S5-7176.

Pilot je z dvosedežnim jadralnim letalom dne 19.6.2018 poletel iz matičnega letališča Prečna pri Novem mestu – LJNM z namenom vzdrževanja letalskih kvalifikacij v kategoriji letenja z jadralnimi letali. Po nekajurnem jadranju na območju Kočevja z višine 1750 nad terenom se je pilot nameraval vrniti na matično letališče ter pri tem uporabljal programsko opremo za navigacijo. Zaradi zmanjšanja termike, vremenske spremembe in povečane hitrosti spuščanja okoliškega zraka in s tem izgube višine leta je pilot ocenil, da izračun »finese« ne bo zadostoval za povratni let do matičnega letališča, zato se je odločil, da bo izvedel zasilni pristanek (ILP – izven ali zunaj letališko pristajanje). Po izbrani lokaciji je pilot izvedel ILP v hrib z izvlečenimi zračnimi zavorami.

Po pristanku na travnat teren je letalo kljub močnemu zaviranju pri poskusu ustavljanja trčilo v ovire (nosilec električnega pastirja in večje veje grmičevja).

Pilot v dogodku ni bil poškodovan. Na letalu je nastala materialna škoda. Nastale poškodbe ob pristajanju (večje poškodbe na krilih in manjše površinske poškodbe kabine letala) se lahko popravijo.

Letalski preiskovalni organ je bil takoj po dogodku obveščen s strani CORS in PP Kočevje. Po pridobitvi prvih informacij je glavni preiskovalec pridobil vse potrebne podatke s strani pilota ter predstavnika bližnjega letalskega aerokluba, ki je bil v času nesreče v neposredni bližini mesta dogodka.

Služba za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov (SPLPŽNI) ocenjuje, da je bila zaradi večje oddaljenosti od matičnega letališča in nezadostne višine za povratek, odločitev pilota, da bo pristal na neurejen teren pravilna. Odziv, priprava, izvedba in tehnika pilotiranja v ILP s strani pilota je bila pravilna in primerna situaciji (primerljivi ILP so sestavni del jadralnega letenja).

SPLPŽNI je v postopku poizvedovanja po opravljeni analizi dogodka, pridobljene dokumentacije od lastnika letala in opravljenem pogovoru s pilotom ocenila, da glede na ugotovljena dejstva in okoliščine v katerih se je nesreča zgodila ne pričakuje novih spoznanj o varnosti v kategoriji v kateri spada jadralno letalo udeleženo v tem dogodku.

V skladu s 5. členom Uredbe (EU) št. 996/2010 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. oktobra 2010 o preiskavah in preprečevanju nesreč in incidentov v civilnem letalstvu SPLPŽNI preiskavo predmetne letalske nesreče zaključuje z obvestilom za javnost ter bo podatke o dogodku v skladu z letalskimi predpisi posredovala pristojnemu nadzornemu organu – Javni agenciji za civilno letalstvo RS v nadaljnje reševanje iz njihove pristojnosti ter policiji.

 

Vir: SPLPŽNI

Foto: LK Kočevje


Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31