Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Švicarski reševalci izbrali Bombardier in Airbus

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
14 Avg 18
Napisal Prebrano 2141 krat
Objavljeno v Novice

Bombardier je dostavil švicarski družbi Rega, ki se ukvarja z ambulantnimi letalskimi in helikopterski prevozi po vsem svetu drugo novo letalo Challenger 650 in dva nova Airbusova helikopterja H145.

Švicarska družba Rega, katere dejavnost temelji na reševanju in ambulantnih letih, je prejela s strani kanadskega proizvajalca letal Bombardier že drugo letalo Challenger 650 (reg.HB-JWB). To je drugo izmed treh novih letal, ki bodo tekom letošnjega leta dostavljeni družbi Swiss Air-Rescue Rega, s povsem predelanim interierjem, prilagojenim ambulantnim letom. Letala Challenger 650 bodo nadomestila obstoječo floto treh letal Challenger 604, ki bodo postopoma zapustila njihovo floto.

Bombardier Challenger 650 reg.HB-JWB
  Bombardier Challenger 650 reg.HB-JWB

”Skozi leta so se letala Bombardier Challenger izkazala kot zanesljiva in vzdržljiva, kar je omogočilo švicarski Regi, da je pomagala mnogim ljudem. Mi smo izjemno ponosni, da bo naše letalo nadaljevalo tovrsno poslanstvo ter bo del prevozov, ki omogočajo prilagojene ambulantne prevoze in rešujejo življenja,” je povedal David Coleal, predsednik Bombardierovega oddelka poslovnih letal. Gospod Coleal je ob tem še dodal: ”Letalo Challenger 650 je idealno ambulantno letalo, robustno in vsestransko ter zelo mirno, kar je še posebej pomembno pri medicinski oskrbi bolnikov med letom.” Prav slednje pa so izpostavili kot prednost tudi pri Regi, kjer med velike prednosti postavljajo še preizkušena zmogljivost (robustnost), visoka tehnološka podpora pilotom (Bombardier Vision Flight Deck) in medicinski ekipi (prilagodljivost osnovne izvedbene različice Challengerja 650 omogoča predelave v specialne ambulantne namene, kar skrb za bolnika zviša na najvišjo možno raven – hitrost, enostavnost, intenzivnost), močne motorje, le ti omogočajo polete tudi iz manjših asfaltiranih letališč ter hkrati tudi dolet letala, ki znaša vse tja do 4000 navtičnih milj.

Swiss Air-Rescue Rega Challenger 650 in Airbus H145
  Swiss Air-Rescue Rega Challenger 650 in Airbus H145

Poleg letal pa Švicarji posodabljajo tudi floto helikopterjev. Tu bodo do sredine leta 2019 prejeli šest novih Airbusovih helikopterjev H145, ki so uspešen naslednik dosedanjega EC145, katere bodo v Regi iz uporabe umaknili prihodnje leto. Z njimi so v zadnjih 15 letih prepeljali okoli 60 tisoč bolnikov. ”Helikopterji H145 bodo predstavljali nadaljevanje naše zgodbe o uspehu in zagotavljali, da bomo tudi v prihodnjih letih svojim pacientom še naprej nudili zanesljivo in strokovno pomoč,” je povedal glavni izvršni direktor Rege, gospod Ernst Kohler. Prvi mož Airbusovega proizvodnega programa helikopterjev v Nemčiji, gospod Wolfgang Schoder je ob dostavi prvih dveh novih helikopterjev H145 dodal: ”Ponosni smo, da nam je mednarodno priznani operater na področju reševanja, švicarska Rega, zaupal in v svojo floto dodal naše nove helikopterje.” Prva dva helikopterja bosta od jeseni dalje bazirana v Baslu in Bernu, naslednji dostavljeni pa še v preostalih bazah v Zurichu in Lozani. Vse skupaj bo Rega v nakup šestih novih helikopterjev H145 z vso medicinsko opremo, morala Airbusu plačati 52 milijonov švicarskih frankov.

Swiss Air-Rescue Rega - Airbus H145
  Swiss Air-Rescue Rega - Airbus H145

Helikopterji H145, izdelani v nemškem kraju Donauwörth, so vodilni na tržišču za uporabo v policiji in v reševanju s skupaj več kot 200 helikopterji po vsem svetu, ki so skupaj naleteli že več kot sto tisoč ur. Namenski H145 je zaradi svoje prostorne kabine in največje vzletne teže, ki znaša samo 3,7 tone, posebej primeren za prevoze, kjer je potrebna intenzivna nega. Helikopterji so opremljeni z digitalnim letalskim paketom Helionix, ki omogoča posadki enostavno ”user-friendly” spremljanje vseh podatkom med letom ter 4-osni avtopilot, ki zmanjša obremenitev pilotov. Njegov najnižni ”hrupni odtis”, daje helikopterju H145 prednost, da je najtišji helicopter v svojem razredu.

Swiss Air-Rescue Rega so bili eni izmed prvih na svetu, ki so začeli z reševanji življenj in ambulantnimi prevozi s helikopterji in letali. Prvega Challengerja za ambulantne lete so začeli uporabljati že davnega leta 1982. Trenutno operirajo s floto 17 reševalnih helikopterjev ter tremi ambulantnimi letali, s katerimi v večini prevažajo bolnike iz tujine v domovino na oskrbo v bližnjo bolnišnico.

Prvi Challenger 650 je bil Swiss Air-Rescue Rega dostavljen 9. aprila letos, drugi ob koncu julija, medtem ko bo tretji dostavljen do konca letošnjega leta. Nadgradnja flote z Bombardierjevimi letali je rezultat medsebojnega sodelovanja, spoštovanja in odlične kooperacije med kanadskim proizvajalcem letal in švicarsko Rego.

Nazadnje urejano na Torek, 14 Avgust 2018 16:46

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31