Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

S hrano proti stresu

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
19 Nov 18
Napisal Prebrano 4844 krat
Objavljeno v Novice

Leta 2012 sem imel možnost leteti s 75 let starim letalom Polikarpov Po-2. Občutek je bil veličasten. Srčno verjamem, da se prvi potniki, ki so leteli na redni liniji med Londonom in Parizom leta 1919, niso počutili dosti drugače od mene.

po-2_borut.jpg

Naša skupna točka je bila ta, da smo vsi uživali v letenju. Z razmahom letalstva pa je število ljudi, ki so potovali z letali začelo strmo rasti. Leta 2010 je tako potovalo že 2,2 milijardi potnikov. Med njimi pa je veliko takih, ki jim letenje ni v užitek. Ne samo zaradi njih, ampak tudi zaradi njih je prehrana na letalih zelo pomembna. Hrana pa potnikom ni servirana le zaradi njihove lakote. Psihologi se strinjajo, da se potnike, ki jih je strah letenja, najlažje zamoti s tem, da se jim postreže s hrano in pijačo, ki sta pomemben psihološki faktor. S hrano se potnike, posebno na dolgih letih, zamoti in prekine monotonost leta. Že leta 1946 so kabinsko osebje na letalih Pan Am-a učili, da kri ne more biti hkrati na dveh koncih. Med obedom gre kri v želodec in tako sprostimo npr. napetost v rokah, s katerimi se krčevito držimo naslonjal za roke. Tudi alkohol lahko pomaga, a v normalnih količinah, saj dehidrira telo. Prestrašenim potnikom odsvetujejo predvsem pitje rdečega vina in uživanje sira, ki povečujeta anksioznost. Nobeno naključje ni, da so bile prve stevardese po poklicu medicinske sestre. Kar četrtina potnikov na letih je čutila slabost.

catering_b767.jpg

Zgodovina cateringa se je začela pisati v obdobju cepelinov. Prvi letalski catering pa se je pojavil leta 1919 ne letu London - Pariz. Sicer je šlo le za postrežbo čaja in sladice, a zametek je bil. Prvi klasični catering so svojim potnikom ne letu London - Pariz ponudil pri letalski družbi Imperial Airways 1. maja 1927, nekoliko kasneje 30. julija so jim sledili pri Air Union. Stevardesa je potnikom na letalu F-60 goliath postregla s kanapeji, jastogovo solato, hladnim piščancem, sirom, sadjem in sladoledom ter penino, vinom, whiskeyem, mineralno vodo in kavo. Letalske družbe so catering naročale v hotelih ali restavracijah. Taka hrana je bila pakirana v vrečke ali škatle in ročno dostavljena do letala. Na letalih z DC-3 na čelu so se pojavile kuhinje. Leta 1938 je Imperial Airways ustanovil prvi catering center. Vrsta etičnih, prehrambenih in drugih navad je družbe silila v razširjenje svoje catering ponudbe. Pomen prehrane na letalu je šel tako daleč, da so letalske družbe začenjale naročati kuhinje z grelniki vode, vozičke prilagojene širini prehodov in ostale pripomočke, ki so posadki omogočale enostavno in hitro postrežbo. Prvič so začeli gledati tudi na težo in mere teh pripomočkov, ki so morali biti čim manjša, da bi zavzeli čim manj prostora. Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (International Air Transport Association - IATA) je vpeljalo standarde za obroke na letalih, s katerim so natančno določili kaj in koliko energijske vrednosti naj obrok na letalu vsebuje.

Z večanjem kapacitete letal in različnimi potovalnimi razredi so se pojavile tudi nove težave. Povečati so morali število kuhinj, osebja in poenostaviti sestavo obrokov. Razvili so posebna vozila za catering, s katerimi so omogočili neposreden dostop do kuhinje letala. Obroki so bili s teh vozil z vozički prepeljani neposredno v kuhinjo in spravljeni v posebnih prekatih, kjer so počakali na uporabo. Zelo pomembno je bilo, da so letalo po pristanku v najkrajšem možnem času založili z novimi obroki. Leta 1978 so letalske družbe v ZDA zaradi velikih stroškov skoraj ukinile catering, vse več družb pa je catering outsoursalo.

Internet je tudi med storitve ponudnikov cateringa prinesel ogromne spremembe. Programski vmesniki omogočajo neposredno naročanje tako letalskim družbam, kakor tudi cateringašem. Potniki pa danes lahko preko interneta naročimo kakšen obrok na letalu želimo. V določeni fazi leta posadka potnikom razdeli pijačo in hrano. Po končanem letu vse vozičke, preostalo hrano in pijačo ter smeti pospravijo z letala in vrnejo v catering službo. Tam zbrano sortirajo, reciklirajo, hrano zavržejo, določene artikle pa očistijo in ponovno uporabijo.

Zadovoljstvo potnikov je danes edini garant, da se bodo le ti k izbrani letalski družbi vračali. Kabinsko osebje, udobje, dobra storitev, med katero sodi tudi catering, pa so postali nepogrešljiv del najboljših letalskih družb, ki se zavedajo, da letenje ni le prevoz ljudi iz točke a v točko b, ampak tudi nudenje raznoraznih storitev od cateringa do zabavnih elektronskih vsebin, dostopnih med letom, ki potnike sprostijo in jim nudijo užitek, pa čeprav je nekatere med njimi strah letenja. Hrana, pijača in zabava nam tako omogočijo, da let mine prijetno in hitro.

catering_kuhinja.jpg


Preko 40.000 kosov keteringa od pribora, kozarcev, pogrinjkov do hrane in pijače je naloženih na letalo B747, ki zavzemajo 60m2 veliko površino in skupaj tehtajo preko šest ton. Vse to morajo naložiti v letalo v 50 minutah zato, da bi potniki lahko pri 1000km/h na višini 11.000 metrov uživali v svojem obroku. Poleg vsega pa mora biti hrana sveža in vroča.      

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 01 Avgust 2019 07:59

Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31