Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sto let Kraljevega vojnega letalstva in kraljevi Air Tattoo

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
12 Sep 18
Napisal Prebrano 1829 krat
Objavljeno v Novice

Kraljevo vojno letalstvo (RAF), ki je bilo ustanovljeno 1. aprila 1918, je bilo nekoč največja letalska bratovščina na svetu. Danes niso več največji, so pa prav gotovo med najbolje organiziranimi in sodobnimi vojaškimi letalstvi.

Sto letal nad Londonom
Devetega julija so pripadniki Kraljevega vojnega letalstva v Londonu oziroma nad njim praznovali svoj stoti rojstni dan. Na londonsko ulico The Mall, v park St. James in Green Park v okolico Buckinghamske palače se je zgrnilo več deset tisoč ljudi, ki so se prišli poklonit vsem, ki so kadar koli služili v Kraljevem vojnem letalstvu, še posebno pa tistim, ki so med služenjem kraljevini in njenemu letalstvu izgubili življenje. Mimohod tisoč pripadnikov Kraljevega vojnega letalstva so na ulici The Mall pospremili z bučnim aplavzom in zastavicami. Ponos Britancev je bilo čutiti na vsakem koraku. Letalce je v družbi princa Charlesa pozdravila kraljica Elizabeta II., ki je v govoru izpostavila izjemen prispevek vojnega letalstva k obrambi v zadnjih sto letih in dodala: »Spominjam se bitke za Britanijo, ki je potekala pod našim nebom. Nikoli ne bomo pozabili poguma in žrtev tistega časa. Značilnosti pripadnikov Kraljevega vojnega letalstva so, da so vztrajni, izurjeni in pogumni.« RAF sestavlja sedem odstotkov pilotov, devet odstotkov osebja za podporo letenju, osem odstotkov osebja za administracijo, 38 odstotkov osebja za vzdrževanje, pet odstotkov zdravstvenega osebja, 15 odstotkov osebja za logistiko, pet odstotkov osebja iz obveščevalne dejavnosti in 13 odstotkov zaščitnih sil. Kraljevo vojno letalstvo je bilo v svoji stoletni zgodovini vpleteno v oborožene konflikte, in sicer od leta 1914 do leta 1918 v prvi svetovni vojni, od leta 1939 do leta 1945 v drugi svetovni vojni, od leta 1946 do leta 1991 v hladni vojni, leta 1982 v falklandski vojni, od leta 1990 do leta 2011 v Iraku, od leta 1992 do leta 2004 v vojni na Balkanu, od leta 2001 do leta 2014 v Afganistanu, leta 2011 v Libiji, od leta 2014 do leta 2018 pa v Iraku in Siriji.

Število 100 je na londonskem nebu oblikovalo 22 letal Typhoon
  Število 100 je na londonskem nebu oblikovalo 22 letal Typhoon

Paradi je sledil dvajsetminutni letalski spektakel nad Londonom, v katerem je sodelovalo več kot sto letal in helikopterjev RAF. The Mall so najprej preleteli vojaški helikopterji. Sledila so jim letala iz obdobja druge svetovne vojne pa šolska letala in transportna letala, letala za posebne naloge in bojna letala. Potem je preletela nebo formacija 22 bojnih letal Typhoon, ki so izrisali število 100, vse to pa so popestrila še letala Hawk skupine Red Arrows. Zaradi tega edinstvenega dogodka se je v Londonu ustavil celo promet. V okviru stoletnice delovanja Kraljevega vojnega letalstva je v Londonu potekalo še srečanje poveljnikov zračnih sil. Tokrat se ga je udeležilo 63 poveljnikov letalskih enot. Med njimi je bil tudi polkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. PVL, ki je povedal, da poveljniki na konferenci predstavljajo svoje videnje razvoja vojaškega letalstva. Pogovori obsegajo sodobne grožnje in boj zoper njih. Večina letalcev je potem iz Londona odšla v dobrih 100 kilometrov oddaljen Fairford, kjer je bil uprizorjen največji vojaški letalski spektakel na svetu, kraljevi Air Tattoo – RIAT 2018.

Kokpit Kawasakijevega Transpotrerja C-2
  Kokpit Kawasakijevega Transpotrerja C-2

Kraljevi Air Tattoo
Letalski zanesenjaki si običajno rezervirajo tretji vikend julija za obisk Air Tattoo že leto vnaprej. Čeprav je prizorišče odprto za javnost od petka do nedelje, se množica ljudi preseli v začasna šotorišča v neposredni bližini letališča že nekaj dni prej. Vztrajajo še tudi v ponedeljek, ko letalniki že odhajajo. Stotine fotoaparatov je usmerjenih proti letalom in helikopterjem, ki prihajajo, odhajajo ali izvajajo leteči program. Niti zamisliti si ne moremo, koliko terabajtov zasedajo vse fotografije, ki jih je 185.000 gledalcev posnelo v tistih dneh. Na tem spektaklu sem naredil 3000 posnetkov in še več bi jih lahko. Tam sta bila namreč kar 302 letalnika iz 30 držav. Izmed teh so bili trije iz Slovenije. Turbolet L-410 UVP in dva Pilatusa PC-9M. V letečem programu je nastopilo 121 letal in helikopterjev, tudi slovenski PC-9M Hudournik, ki ga je pilotiral nadporočnik Andrej Fiorelli.

AgustaWestland s taktičnim helikopterjem HH-101A italijanske vojske
  AgustaWestland s taktičnim helikopterjem HH-101A italijanske vojske

Statični del

Na statičnem delu je bilo približno 200 letal in helikopterjev. Nekaj dni pred otvoritvijo RIAT je neposredno iz ZDA priletel brezpilotnik General Atomics MQ-9 SkyGuardian, nekdaj bolj znan kot predator B. V zraku lahko ostane 40 ur in leti na višini 13 kilometrov. Te letalnike bodo od leta 2020 uporabljali tudi v Kraljevem vojnem letalstvu. Med zanimivejšimi so bili taktični helikopter italijanskih zračnih sil AgustaWestland HH-101A, Bell-Boeingov konvertiplan CV-22B, ki je svoje zmogljivosti prikazal tudi v dinamičnem delu, in Rockwellov bombnik B-1 Lancer, ki pripadata vojnem letalstvu ZDA (U. S. Air Force – USAF).

General Atomicsov brezpilotnik MQ-9 SkyGuardian
  General Atomicsov brezpilotnik MQ-9 SkyGuardian

Na statičnem delu so Ukrajinci predstavili transportno letalo Il-76MD, Japonci pa Kawasaki C-2. Brazilci so predstavili transporterja KC-390. Izmed transportnih letal lahko omenimo še A400M, C-295, C-27J, C-130 in C-17 ter leteče tankerje A330 KC.2/3, KC-135R in KC-10. Zanimivo si je bilo ogledati notranjost teh letal v primerjavi s časom, ko so jih še razvijali. Starejša letala so opremljena s klasičnimi instrumenti, dodatnimi sedeži za navigatorje, inženirje in prtljažnim prostorom, v katerem je na stotine žic in jeklenic, po katerih piloti premikajo krmilne površine. Udobje posadke nikakor ni bilo na prvem mestu. Po drugi strani so sodobna letala opremljena s steklenim kokpitom in najsodobnejšo avioniko. V pilotski kabini je veliko prostora za dodatnega člana posadke. Prostor za tovor je izoliran in lepo oblazinjen, da so žice in drugi sistemi nevidni. Posebno »čisto« je bilo letalo A400M.

Notranjost transportnega letala A400M
  Notranjost transportnega letala A400M

Leteči program

Dnevni program je obsegal osem ur letenja, med katerim je bilo mogoče videti skoraj vse, kar leti v zahodnih vojskah in tudi nekaj letal z vzhoda.

Zračni boj letal iz prve svetovne vojne
  Zračni boj letal iz prve svetovne vojne

Zračni boj so predstavila angleška, nemška in francoska letala iz obdobja prve svetovne vojne. Sledila jim je predstavitev letal iz druge svetovne vojne. Privlačen je bil težki bombnik Avro Lancaster, ki je le eden izmed dveh še letečih primerkov. V formaciji z njim so letela še letala DC-3 Dakota in lovci Supermarine Spitfire ter Hawker Hurricane. Pogled na formacijo teh letal je bil impresiven. Zvok motorjev je rezal vroč angleški zrak. Niti predstavljati si ne moremo, kako so se počutili letalci, ki so se odpravljali bombardirat nemške cilje in so bili visoko pod nebom prepuščeni sreči ter nemilosti nemške protiletalske obrambe. V primerjavi z lovci so bili bombniki neokretni in zato lahek plen. Vsak polet je lahko bil za posadko zadnji. Pripadniki 617. polka RAF so se s formacijo letal Avro Lancaster, Panavia Tornado in Lockheed Martin F-35A Lightning II poklonili svojim kolegom, ki so med drugo svetovno vojno bombardirali nemške jezove. Hkrati je bil to prelet že dolgo upokojenega letala Avro Lancaster, letala Tornado, ki se poslavlja, in letala F-35A Lightning II, ki prehaja v operativno uporabo.

Avro Lancaster, Panavia Tornado in Lockheed Martin F-35 Lightning II
  Avro Lancaster, Panavia Tornado in Lockheed Martin F-35 Lightning II

Program je obsegal še predstavitev lovcev CF-188, rafale, letala Mirage 2000, Gripen, F-16, Typhoon, Su-27 in F-35A/-B. Prav slednja sta navdušila s posebnima manevroma. Pilot ukrajinskega lovca Suhoj Su-27 Flanker je prikazal enega najatraktivnejših likov, in sicer kobro. Gre za prikaz superkrmarljivosti letala, izjemne moči motorjev in izurjenosti pilota, ki letalo za trenutek postavi v navpični položaj, se skoraj ustavi, potem pa se zvrne naprej in odleti za sovražnim letalom. Manever je bil mišljen za t. i. »dog fights«, vendar ga v resničnem boju še niso izvedli. Poleg neznosnega hrupa, ki ga proizvajajo reakcijski motorji lovskih letal je navdušujoča tudi poglavitna sposobnost lovca F-35B, tako imenovana zmožnost kratkega vzleta in vertikalnega pristanka (STOVL). Pilot je svoje letalo med drugimi letali v letečem programu popolnoma ustavil in naredil 90-stopinjski zasuk v desno, nato v nazaj v levo in odletel naprej. Par letal F-35 je bil parkiran na t. i. ploščadi pink, ki je kar najbolj oddaljena od obiskovalcev. Letali pa je vedno varovala skupina specialcev, ki so se skrivali v dveh črnih kombijih, postavljenih okrog letal tako, da so varovali vse mogoče dostope. Do najsodobnejšega bojnega letala na svetu nima vsak dostopa. Tudi strateški radarsko slabo viden »stealth«-bombnik B-2A spada med takšna letala. Obiskovalce Air Tattoo je priletel pozdravit neposredno iz baze v Missouriju v ZDA, kamor se je brez pristanka tudi vrnil.

Program so popestrile akrobatske skupine Frecce Tricolori, Red Arrows, Jordanian Falcons, Patrulla Águila in helikopterji.

Na kraljevem Air Tattoo tudi naši vojaški letalci
Tradicionalno se prireditve Air Tattoo udeležujejo tudi slovenski vojaški letalci. Kljub maloštevilni delegaciji naš prispevek med najboljšimi ne ostaja neopažen. Zadnjih nekaj let svoje sposobnosti in sposobnosti hudournika v zraku prikazuje nadporočnik Andrej Fiorelli, ki je v Fairfordu prejel že dve prestižni nagradi, in sicer leta 2015 pokal Canestra Trophy za najbolje izveden program pilota, ki prihaja iz tujine, in lani Sir Douglas Badder Trophy za najboljši solo nastop. Fiorelli letos kljub odlično izvedenemu programu pokala ni dobil. Poveljnik 15. PVL polkovnik Bojan Brecelj, ki je natančno spremljal izvedbo programa, je ob tem povedal: »Z nastopom nadporočnika Fiorellija sem zelo zadovoljen. V okviru dovoljenih mej »iztisne« iz svojega letala skoraj vse. Prikaže takšne figure, ki si jih je nemogoče samo predstavljati. Na teh letih je pomembno, da sta tako letalo kot pilot najbolje pripravljena. Andrej je vrhunsko usposobljen. Za svoj prikaz je opravil veliko usposabljanja in treningov.«

Pogovor letalskih tehnikov Ribiča in Vrabla s pilotom Fiorellijem skrajno desno
  Pogovor letalskih tehnikov Ribiča in Vrabla s pilotom Fiorellijem skrajno desno

Preden piloti poletijo na svoje predstavitve, imajo še obvezen kratek sestanek, na katerem jih vodja letenja seznani z vremenskimi razmerami, in sicer s smerjo in hitrostjo vetrov, višino baze oblakov, možnostjo padavin idr. Na podlagi vremenske napovedi se piloti odločajo, kateri program bodo odleteli. Običajno imajo pripravljene po tri različne programe, je povedal nadporočnik Matic Gomboc, pilot hudournika, in dodal: »Izvedejo tistega, ki najbolj ustreza trenutnim vremenskim razmeram. Pri formaciji se njen vodja tik pred vzletom odloči, kateri program bodo odleteli, in vsi piloti na pamet vedo, kako si liki v določenem programu sledijo.« Vodja letenja ponovi vse varnostne protokole, linije, ki jih piloti ne smejo prečkati, in minimalne višine. Kadar se pilot teh navodil ne drži, ga po radijski povezavi opozorijo z besedami »to low« ali »to close«. Kadar pilota trikrat opozorijo, mora prekiniti let in pristati, kar mu sporočijo po radijski zvezi s »stop, stop, stop« ali »terminate, terminate, terminate«. Nadporočnik Gomboc pove, da se to zgodi zelo redko, saj letijo res najboljši piloti in doda: »Opozarjanja s »to low« in »to close« se seveda dogajajo, a zelo redko. Zgodi se, da v motor prileti ptica, okvare pa se skoraj ne dogajajo. Ob okvari na letalu ima vsaka posadka pripravljen postopek. Po njem naj bi pilot poskušal varno pristati.« Na koncu sestanka piloti podpišejo izjavo o svoji prisotnosti in o tem, da so prejeli vse podatke za let. S podpisom se organizator zaščiti, saj lahko gre kdaj kaj narobe.


Nastop Fiorellija sem spremljal od sestanka pilotov in vse do njegovega pristanka. Opazil sem njegovo popolno osredotočenost, ki je po besedah Andreja najpomembnejša. Ta se je do letala odpravil v družbi letalskih tehnikov, ki so poskrbeli, da je bilo letalo v najboljši pripravljenosti. Tehnik letalec višji štabni vodnik Mišo Rakuša je o pripravi letala povedal: »Predpoletni pregled vključuje več točk. V grobem pregledamo kabino, hidravliko, motor, propeler, podvozje, zunanjo lupino oziroma trup, krilo in rep. Preverimo, če na katerem mestu izteka tekočina, količino olja, tudi gorivo dreniramo, saj je lahko v rezervoarju voda. V kokpitu preverimo, ali so vse varovalke na pravilnem mestu, ali so vsi sistemi katapultnega sedeža v redu.« Njegov kolega štabni vodnik Miha Ribič je še dodal, da je priprava letal pred akrobatskimi leti podobna kot pri običajnih letih in opozoril na nekaj podrobnosti: »Akrobatski leti se običajno izvajajo z enim pilotom, zato drugi sedež zavarujemo, kot je predpisano za letenje z enim pilotom. Tudi prtljažni prostor mora biti prazen, da ne bi predmetov premetavalo. Pilot določi, koliko goriva potrebuje za optimalno izvedbo leta.« Tehnik letalec štabni vodnik Aleš Vrabl je povedal, da preverijo napetost baterije in signalizacijo v kabini ter mehanske sisteme. Po potrebi lahko zamenjajo le bolj priročne stvari, od žarnic ali varovalk do gume. Ko je letalo pripravljeno, ga pregleda še pilot.

Nadporočnik Andrej Fiorelli tik pred nastopom na prireditvi Air Tattoo
  Nadporočnik Andrej Fiorelli tik pred nastopom na prireditvi Air Tattoo

Obraz nadporočnika Fiorellija med pregledom letala ni izdal čustev. Bil je popolnoma osredotočen na izvedbo programa. Treme ni imel. Po opravljenem programu je povedal, da živčnost samo škoduje, saj je potem nemogoče zbrano odleteti program: »Nastop pred 100.000 gledalci ni nič drugačen kot med treningom, saj nimaš časa opazovati okolice. Figure izvajam popolnoma po občutku. Časa za razmišljanje ni. Najtežji je vodoravni zavoj, pri katerem dosegam obremenitve težnega pospeška sedmih g v celotnem zavoju. Figure z negativno obremenitvijo niso fizično naporne, občutek pa je neprijeten. Pri težnem pospešku višjem od 7 g je treba prileteti v lik pripravljeno. V teh zavojih napnem mišice v nogah in trebuhu. Tako stisnem žile in preprečim, da bi šla kri v noge in telo ter odtekla iz glave. Seveda nam pomagajo tudi hlače, ki stiskajo nogi in trebuh ter preprečujejo, da bi kri odtekla navzdol. Pulz je takrat povišan. Med izvajanjem programa vedno gledam ven. Spremljam instrumente, na primer višino in hitrost, da ne bi prenizko letel. Poleg tega spremljam položaj letala glede na določeno linijo letenja. Pomembno je upoštevati smer in hitrost vetra, da ne zanaša iz določene smeri. Letimo s hitrostmi do 550 km/h. V desetih minutah, kolikor sem letel, sem poskušal narediti čim atraktivnejši program, s katerim bi pokazal, kaj letalo zmore.«

Hrbtni let Hudournika v eni izmed akrobacij
  Hrbtni let Hudournika v eni izmed akrobacij

Letenje je fizično izjemno naporno, zato morajo biti letalci psihično stabilni, umirjeni in sproščeni. Nadporočnik Gomboc deset minut akrobatskega letenja primerja s sprintom na Šmarno goro. Med letenjem je nadporočnik Fiorelli dosegal obremenitve od +7 g do –3 g. V letalu ima na voljo instrument, ki natančno prikaže, kolikšno obremenitev dosega. Pilot je sicer tako dobro izurjen, da zna obremenitev, ki jo je dosegel, precej natančno oceniti tudi sam. Ob preobremenitvi bi sicer na letalu lahko nastale konstrukcijske poškodbe. Štabni vodnik Miha Ribič zato po vsakem letu preveri merilnik obremenitve, da bi videl, ali je bilo letalo morda preobremenjeno. Potem instrument ponovno zažene.

foto: Pripadniki 152. in 153 eskadrilje s poveljnikom 15. PVL polkovnikom Bojanom Brecljem. Od leve proti desni Kene, Ribič, Rakuša, Fiorelli, Frletič, Brecelj, Trojner in Gomboc.

Polkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. PVL, je še povedal: »Air Tattoo je z vidika predstavitve vojaških letalskih zmogljivosti največja letalska prireditev v Evropi, tako v statičnem kot dinamičnem delu. Predstavlja in popularizira letalstvo. S prisotnostjo na tej prireditvi postaja letalstvo Slovenske vojske prepoznavno. Spremljamo razvoj in smernice v letalstvu in ne nazadnje smo tudi nagrajeni za svoje delo. Na prireditvi vedno sodelujemo z dvema letaloma PC-9M in L-410UVP Turbolet. Dve letali sodelujeta na statičnem delu in tretje na dinamičnem delu.« Slovensko vojaško letalstvo praznuje prihodnje leto svojo 100-letnico delovanja in ob tem bodo v 15. PVL pripravili več dogodkov. Želijo si, da tudi sami obeležijo dolgoletno slovensko vojaško letalsko tradicijo na podoben svečan način. Poročnik Fiorelli bi ob takšni priložnosti prav gotovo navduševal tudi domače občinstvo.

Na dogodku pomaga organizatorjem 1500 prostovoljcev. Dnevna karta za obisk letalskega mitinga stane 55 funtov, nočitev v šotoru 15 funtov in v hotelu s tremi zvezdicami 130 funtov. K tem stroškom je treba prišteti še prevoz do prizorišča, ki traja vsak dan vsaj eno uro, prav toliko tudi odhod do bližnjih mest.

Par lovcev Su-27 med odhodom iz Fairforda
  Par lovcev Su-27 med odhodom iz Fairforda
Nazadnje urejano na Sreda, 12 September 2018 08:08

Koledar objav

« Junij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30