Natisni to stran

Usmerjevalci združenih ognjev 1. br. sodelovali pri preverjanju bojne pripravljenosti jurišnih helikopterjev

Oceni ta prispevek
(1 glas)
27 Avg 18
Napisal Slovenska vojska Prebrano 980 krat
Objavljeno v Novice

V nemškem Grafenfoehru je med 14. in 18. avgustom potekalo preverjanje bojne pripravljenosti jurišnih helikopterjev Boeing AH-64D Apache pri katerem so sodelovali usmerjevalci združenih ognjev iz Baterije za ognjeno podporo Rodovskega bataljona 1. brigade (BATOP/RB/1. BR) in pripadniki 15. polka vojaškega letalstva.

V sklopu ameriškega bataljona 1-3rd Attack Reconnaissance Battalion of 12th Combat Aviation Brigade so usmerjevalci opravili več kot 50 kontrol helikopterjev pri ognjeni podpori enot.

Sodelovanje s tovrstnimi tipi helikopterjev je za usmerjevalce združenih ognjev  zelo pomembno, saj nimajo veliko priložnosti sodelovati z jurišnimi helikopterji. Od več kot 50 kontrol jih je bilo okrog 15 izvedenih v nočnih pogojih. Pri večini kontrol so helikopterji uporabljali bojno strelivo, kar je zahtevalo od usmerjevalcev še višjo stopnjo natančnosti.

S svojim natančnim in strokovnim delom na terenu ter delovanjem po postopkih usmerjevalcev združenih ognjev za klicanje bližnje letalske podpore (Close Air Support), so pripadniki Slovenske vojske dodali enega od ključnih elementov potrditve ustreznosti bojne pripravljenosti enote. Hkrati pa so nadgradili svoje lastno znanje pri izvajanju kontrol jurišnih helikopterjev v podporo manjših enot.

Fotografije: višji vodnik Tadej Colavini, BATOP/RB/1. BR