Natisni to stran

Trajnostno poročilo Fraporta Slovenija za leto 2017

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
29 Avg 18
Napisal Prebrano 1193 krat
Objavljeno v Novice

V Fraportu Slovenija se zavedajo, da kot del letalske industrije, v svoji aktivni vlogi pri zagotavljanju javnega interesa varnega, rednega in nemotenega zračnega prometa, vplivajo na okolje v ekonomskem, družbenem in okoljevarstvenem smislu.

Del te njihove trajnostne zaobljube je tudi letno trajnostno poročilo, v katerem sistematično in pregledno zberejo vsa prizadevanja v smeri trajnostnega razvoja.

Napovedi, ki so jih podali v lanskem trajnostnem poročilu, so se uresničile. Presegli so dosedanje rekordno število potnikov in odpremili največ tovora do sedaj. Vse nadaljnje zastavljene cilje od lanskega leta naprej pa zaposleni opravljajo pod novim imenom družbe - Fraport Slovenija, d.o.o., kar je bil tudi zadnji korak integracije Aerodroma Ljubljana v skupino Fraport. Leto 2017 so zaznamovali dogodki, ki bodo imeli trajni vpliv na poslovanje družbe. Dokončana je bila nova obvozna oziroma dostopna cesta do letališča, sprejeli so novo strategijo poslovanja družbe in vkorakali v nov investicijski cikel. Njihova primarna investicija je nov potniški terminal, katerega odprtje načrtujejo za leto 2020. S tem bodo njihovo temeljno infrastrukturo prilagodili rasti prometa in predvsem dvignili raven storitev za njihove uporabnike. Navedena investicija je uvod v implementacijo strategije podjetja, ki temelji na štirih osnovnih stebrih bodočega poslovnega razvoja: letalstva, komercialnih dejavnosti, tovora in letalske akademije. Implementacija nove strategije podjetja bo pozitivno vplivala na njihov konkurenčni položaj med okoliškimi letališči ter predvsem potnikom zagotovila čim večji nabor kakovostnih storitev. Ves opisani poslovni razvoj pa bodo usmerjali skozi prizmo trajnostne politike.

Certifikati, nagrade in priznanja

V programski shemi evropskih letališč za zmanjševanje toplogrednih plinov, Airport Carbon Accreditation (ACA), so v letu 2018 certifikat tretjič uspešno obnovili na drugi stopnji. V primerjavi s povprečjem preteklih treh let (2014–2016) so absolutno količino izpustov CO2 zmanjšali za 10 %. V letu 2018 so uspešno tudi opravili zunanjo presojo za prehod na novo verzijo okoljskega ISO 14001 standarda in tako pridobili certifikat ISO 14001:2015 ter zunanjo presojo za podaljšanje certifikata EGO (European Green Office - Evropska zelena pisarna). V okviru  projekta EGO so tudi nadgradili ukrepa iz našega Mobilnostnega načrta in nabavili dodatna službena kolesa in uvedli pravilo izključne uporabe električnega vozila za službene poti v Ljubljano in Kranj. Slednji ukrep bo bistveno prispeval k zmanjšanju ogljičnega odtisa iz naslova službenih potovanj.

Na področju certificiranja je potrebno omeniti še pridobitev Certifikata aerodroma in Certifikata operaterja aerodroma. Namreč certifikacija letališča je bil eden njihovih najpomembnejših projektov v zadnjem obdobju. Projektna skupina je ta projekt vodila več kot tri leta, rok za pridobitev certifikatov pa je bil 31. december 2017. Javna agencija za civilno letalstvo je 18. 12. 2017 letališču podelila oba certifikata. S pridobitvijo certifikatov so dokazali, da so letališka infrastruktura kakor tudi organiziranost in delovanje letaliških služb skladni z evropskimi in nacionalnimi varnostnimi predpisi in standardi. To je tudi potrditev, da so doslej z lastnim znanjem in prizadevanji pravilno in kvalitetno gradili, vzdrževali in upravljali z letališčem.

Fraport Slovenija se zaveda, da je temelj trajnostnega razvoja tudi vlaganje v zaposlene, njihovo znanje in počutje, zato nadaljuje razvoj kadrovske politike in potrjuje svoj status v kategoriji skrbnega, varnega in uglednega delodajalca. Že tretjo leto zapored (in skupno petič) so prejeli tudi priznanje Ugledni delodajalec. Letos pa so prvič prejeli tudi certifikat uglednega delodajalca za 1. mesto v panogi transport, nabava in logistika. Z različnimi ukrepi si kontinuirano prizadevamo za dobro počutje zaposlenih in njihovih družinskih članov. Rezultat naših prizadevanj je polni certifikat Družini prijazno podjetje, ki ga sproti obnavljajo in nadgrajujejo z novimi ukrepi.

V letu 2017 so tudi formalno ustanovili Fraportovo letalsko akademijo, ki trenutno nudi 25 usposabljanj s področja upravljanja letališč, oskrbe letal, gasilstva in reševanja ter odzivanja v kriznih situacijah. V letu 2017 so bila razvita številna nova usposabljanja. Njihov razvoj je bil med drugim vezan na pridobitev novega helikopterskega simulatorja. Opravljanje gasilskih usposabljanj na ljubljanskem letališču bodo začeli konec leta 2018, ko bo zgrajen nov vadbeni center.

 

Nazadnje urejano na Sreda, 29 Avgust 2018 09:18