Natisni to stran

Laudamotion predstavila novosti za leto 2019

Oceni ta prispevek
(1 glas)
Napisal Prebrano 2299 krat
Objavljeno v Novice

Nova avstrijska nizkocenovna letalska družba Laudamotion je razkrila plane za leto 2019, najavila povečanja števila zaposlenih ter predstavila novo poslikavo njihovih letal.

Letalska družba, ki bo v tem tednu dobila novega večinskega lastnika, 75 odstotni lastniški delež bo bo prevzel največji evropski nizkocenovnik, irski Ryanair, bo do poletnega voznega reda 2019 podvojila svojo floto letal družine Airbus A320 ter jih bo skupaj imela 18. 

Prav tako so predstavili poslikavo, kako bodo naslednje poletje prepoznavna njihova letala. Medtem, ko trenutno letijo v hibridni poslikavi, ki na straneh trupa letala nosi naziv letalske družbe, medtem ko je preostali del poslikave ostanek od poslikave prejšnjega uporabnika letal, Air Berlin. Nova poslikava pa bo precej spominjala na že legendarno letalsko družbo Lauda Air, s katero je znani nekdanji avstrijski dirkač Niki Lauda vstopil v letalstvo. Po Lauda Air in Fly Niki, je Laudamotion njegova tretja ustanovljena letalska družba. Obe predhodnici sta bili uspešni ter sta propadli po prodaji ali (sovražnih) prevzemih. 

Laudamotion Airbus A320; Maribor
Laudamotion Airbus A320; Maribor

Ob povečanju flote in obsega letenja, bodo na Dunaju ter po celotni Avstriji odprli več predstavništev ter zaposlili dodatno osebje, kjer bodo dostopni vsem njihovim potnikov in zainteresiran za potovanja z njimi. Velik poudarek dajejo plačam svojih zaposlenih, ki so napram primerljivim nizkocenovnikom, ki imajo tudi bazo na dunajskem letališču, precej bolje plačani, pilotom pa so plače še zvišali. 

Tako garantirana osnovna začetna plača (na leto) kapitana letala znaša 90 tisoč evrov, ki pa lahko z vsemi dodatki naraste do maksimalno 180 tisoč evrov. Medtem ko so plače kapitanov pri madžarskem Wizzairu 56 tisoč evrov, pri Levelu 72 tisoč evrov in pri Eurowingsu 78 tisoč evrov. Kopilotova garantirana osnovna plača znaša 46 tisoč evrov na leto in se lahko z vsemi dodatki dvigne do maksimalno 70 tisoč evrov (Wizzair - 26 tisoč evrov, Level - 38 tisoč evrov, Eurowings - 44 tisoč evrov na leto). V času zimskega voznega reda bodo njihove posadke delale pet dni zapored, nato pa bodo po tri dni skupaj proste. Celotno osebje v operativi letalske družbe, bo dobilo tudi svojega predstavnika v vodstvu družbe, tako da s 1. septembrom uvajajo novo delovno mesto, direktor osebja, ki bo postal Christian Euler. 

Laudamotion Airbus A320; Gradec
Laudamotion Airbus A320; Gradec

Glavni izvršni direktor Laudamotiona, gospod Andreas Gruber je ob tem povedal: ”Laudamotion vstopa v prihodnost z velikim zaupanjem, ki ga podpira veliko finančno zaledje Ryanaira, našega novega večinskega lastnika, ki je hkrati največja evropska letalska družba. Laudamotion je že v prvi poletni sezoni dosegel več kot 90 odstotno zasedenost letal, za kar se posebej zahvaljujemo približno 500 zaposlenim, ki delajo na tem, da naša letala letijo polna. Kmalu bomo to mrežo še okrepili in povečali. Podvojitev flote nam že sedaj zagotavlja najmanj 20 odstotno rast v letu 2019 ter predvidoma bomo prepeljali približno 5 milijonov potnikov. Komaj čakamo, da bomo lahko našim potnikom na avstrijskem in nemškem trgu kmalu ponudili še nižje cene letalskih vozovnic.”

Predstavitev planov Laudamotiona za leto 2019
Predstavitev planov Laudamotiona za leto 2019

Poleg predstavnikov Laudamotiona, je na današnji predstavitvi planov na Dunaju bil še prvi mož Ryanaira gospod Michael O’Leary ter prvi mož komerciale pri Ryanairu, gospod David O’Brien, ki sta ob tem dodala: ”Ryanair z veseljem postaja 75 odstotni lastnik družbe Laudamotion GmbH. Izjemno spoštujemo delo samega Nikija Laude, Andreasa Gruberja in celotne ekipe Laudamotiona v teh težkih časih na trgu, ki so v zelo kratkem času vzpostavili vse potrebno, da sedaj Laudamotion redno leti na več kot 53 povezavah. Veselimo se sodelovanja pri viziji Nikija Laude, da Laudamotion postane letalska družba številka ena v Avstriji.” Nikiju Laudi, ki ga zaradi zdravstvenih težav ni bilo poleg na predstavitvi sta zaželela čimprejšnje okrevanje ter da se bodo lahko kmalu ponovno srečalli.