Natisni to stran

Airbus bo z vlečnimi padali prihranil do 20 odstotkov

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
09 Sep 18
Napisal Davor Golec Prebrano 2577 krat
Objavljeno v Novice

Evropski proizvajalec letal Airbus uporablja za lastne transportne potrebe med svojimi tovarnami letala Beluga (prihajajo tudi nove BelugeXL) in tovorne ladje. Slednje bodo opremili z vlečnimi padali, ki so jih razvili v Airbusovem start-up podjetju.

Airbus bo svoje tovorne-transportne ladje opremil z avtomatskimi (letečimi) vlečnimi padali imenovanimi SeaWing, ki so produkt njihove start-up skupine za inovacije, ki bo spremenil ter po njihovem mnenju prinesel revolucionalno novost v ladjedelsko transportno industrijo.

SeaWing avtomatsko padalo, ki bo namenjeno vleki večjih komercialnih ladij je razvila ekipa inženirjev Airbusa s področja okoljskega inženirstva. Z njihovo uporabo na ladjah Airbus pričakuje, da bodo za približno 20 odstotkov znižali porabo goriva ter hkrati močno zmanjšali emisije.

BelugaXL
Beluga in BelugaXL

SeaWing bo posadka aktivirala s stikalom, ki bo montirano padalo avtomatsko sprožil po principu ro-ro, ki zvije/razvije platno. Padalo je povsem samostojna enota in bo dodatno montirana na vse Airbusove ladje. S svojim neodvisnim sistemom zbiranja in analiziranja meteoroloških ter oceanskih podatkov v realnem času optimizira učinkovitost celotnega SeaWing sistema. Ko integriran program iz zbranih podatkov ugotovi, da SeaWing pri plovbi ni več potreben, ga avtomatsko povleče k vpetju, zloži ter pripravi na naslednjo uporabo.

SeaWing je bil razvit v sodelovanju majhnega Airbusovega start-upa AirSeas, ki razpolaga z ogromno pomorskega znanja in Airbusovimi inženirji, odgovornimi za novosti in izboljšave s področja okoljevarstva (aerodinamika, modeliranje, letalske kontrole, sistemov in materiala), oboje pa združuje velika strast do aeronavtike in morja.

Koncept razvoja se je zaključil in Airbus je že naročil padala za montažo na njihove ladje, ki prevažajo večje dele letala med njihovimi tovarnami v Evropi in Združenimi državami Amerike. Poleg znižanja stroškov transporta za 20 odstotkov na račun nižje porabe goriva, pri Airbusu ocenjujejo, da bodo zmanjšali celoten industrijski okoljski odtis za približno 8 tisoč ton ogljikovega dioksida na leto.

”Zelo smo ponosni da je Airbus potrdil zaupanje v SeaWing sistem, po tem ko so videli delovanje le tega na naši testni ladji,” je pojasnil izvršni direktor in ustanovitelj podjetja AirSeas, Vincent Bernatets, ki je pred tem delal v Airbusu na vodstveni poziciji upravljanja, trženja, poprodaje in poslovnega razvoja.

SeaWing je bil zasnovan za hitro integracijo na skoraj vseh komercialnih ladjah, ki so trenutno prisotne na trgu. S svojo enostavno in modularno sestavo omogoča hitro namestitev med rednim postankom ladje v pristanišču.

Besedilo: Davor GOLEC

Foto: Airbus

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 10 September 2018 13:42