Natisni to stran

DOPOLNJENO-Formacija vojaških letal nad Slovenijo

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
12 Sep 18
Napisal Prebrano 5643 krat
Objavljeno v Novice

Danes malo po 12.uri je kar nekaj zanimanja nad Slovenijo ”vzbudilo” glasno bobnenje. Prejeli smo tudi nekaj sporočil bralcev portala.

Kolikor smo razbrali iz fotografij, ki so nam ji poslali bralci, je šlo je za vojaški let večjega letala, po slikah predvidevamo, da bi lahko bil iz družina Airbus A320 in dveh vojaških lovcev Gripen, verjetno iz madžarske vojaške baze Kecskemet. Leteli so na veliki višini.

Vojaška lovca zapustila formacijo
Vojaška lovca zapustila formacijo

Po pričevanje bralcev, ki so nam zaporedoma pošiljali fotografije iz različnih koncev Slovenije, je formacija v slovenski zračni prostor vstopila iz Madžarske strani, šla nato preko Štajerske proti osrednji Sloveniji, ter nato pot nadaljevala proti jugu in meji s Hrvaško, kjer je zapustila slovenski zračni prostor ocenjeno v okolici Kočevja. Po podatkih bralcev, se je vse skupaj dogajalo nekaj po 12.uri ter zaključilo z izstopom iz slovenskega zračnega prostora približno okrog 12.ure in 30 minut.

Ob približevanju slovensko-hrvaški meji, sta s spremstvom predvidoma prenehala madžarska Gripna, namesto njiju naj bi s spremstvom nadaljevala hrvaška Miga.

----

DOPOLNJENO 13.09.2018 ob 10:45

Formacijski let NATINADS-a nad Evropo
Formacijski let NATINADS-a nad Evropo

Sedaj pa smo v uredništvu uradno s strani Nata izvedeli, čemu je botroval včerajšnji vojaški formacijski let nad Slovenijo. Šlo je za let čez praktično celotno Evropo z vzletom letala Airbus A321 belgijskih zračnih sil iz belgijske vojaške letalske baze Molsbroek (EBMB) ter nato čez Luksemburg, Nemčijo, Češko, Slovaško, Madžarsko, Slovenijo, Hrvaško, Italijo in Francijo ter nato pristalo na letališču Madrid.Torrejon (LETO), kjer je sedež Skupnega integriranega sistema zračne obrambe Nata (NATINADS).

Namen leta je bil prikaz aktivacije letal za obrambo zračnega prostora, izbranim mednarodnim medijskim hišam. Tako so leteli čez več držav, kjer so nad vsako simulirali prestrezanje civilnega letala.

Formacija Airbusa Belgijskih zračnih sil in dveh Gripnov nad Slovenijo
Formacija Airbusa Belgijskih zračnih sil in dveh Gripnov nad Slovenijo

V sistemu NATINADS-a je 29 držav, katerim sistem 24/7 zagotavlja spremljanje in intercepcijo v slučaju zaznanega neznanega/neidentificiranega/nenapovedanega plovila na določnem območju ali izgubo komunikacije z dotično kontrolo zračnega prometa. Vsak trenutek je v popolni pripravljenosti v Evropi 60 vojaških lovcev za namene obrambe zračnega prostora. Povprečno namreč dnevno v Evropi leti več kot 30 tisoč letal. V lanskem letu so vojaška letala Nata poletela na prestrezanje 430-krat, od tega kar 250-krat zaradi ruskih vojaških letal. Velik poudarek in posebno pozornost NATINADS daje območju Baltika, kjer morajo v povprečju posredovati vsak tretji dan prav zaradi ”vdorov” ruskih vojaških letal v evropski zračni prostor. Število intercepcij se je drastično povečalo po letu 2014, ko je Rusija začela z aktivno obrambo svojih mej (priključitev Krimskega polotoka). Tistega leta so samo na območju Baltika morali posredovati kar 870-krat.

Češki JAS-39 Gripen
Češki JAS-39 Gripen

”Nato je pomemben in ne obstaja samo v teoriji,” je na tem letu povedal general španskih zračnih sil, gospod Ruben Garcia Servert. Gospod Garcia je še dodal, ”vemo, da Nato marskidaj ni pozitivno sprejet med davkoplačevalci, vendar naj zagotovim da imamo sredstva, ki nam ves čas zagotavljajo zaščito prebivalstva.”

Predstavniki Nata so zagotovili, da tovrstna akcija ni neposredno usmerjena proti Rusiji, kljub temu, da se razkritja ruskih vojaških vaj v Baltskem in Črnem morju dotikajo tudi njih, ter jih pozorno spremljajo. Pokazati so želeli vsem, da je Nato v Evropi sposoben preusmeriti, prisiliti v pristanek ali celo sestreliti vsako sumljivo letalo.

Analize Nata kažejo, da bi vsakršna vojaška letalska nesreča nad Sredozemskim, Baltskim ali Črnim morjem, povzročila začetek večjega konflikta z Rusijo.

Fotografije: NATO