Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

S helikopterjem in specialci nad 'teroriste'

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
17 Sep 18
Napisal Prebrano 1258 krat
Objavljeno v Novice

XII. festival vojaške zgodovine

Park vojaške zgodovine (PVZ) se je v času od odprtja prvega paviljona s tankovsko-artilerijsko zbirko septembra 2006 do danes zelo razvil. Danes predstavlja eno izmed največjih muzejskih ustanov v Republiki Sloveniji, ki vsako leto pritegne čedalje več domačih in tujih obiskovalcev – ljubiteljev vojaške tehnike in vojaške zgodovine. Muzej zgledno sodeluje s Slovensko vojsko, tako pri zagotavljanju eksponatov kot tudi pri njihovem vzdrževanju, hkrati pa so muzej in njegove muzejske zbirke pomembne tudi za Slovensko vojsko – v smislu izobraževanja njenih kadrov.

Minister za obrambo Karl Erjavec si je ogledal zbirke muzeja in bil nad videnim navdušen. V nagovoru obiskovalcem pa je povedal, da pred 12. leti, ko je odprl prvi paviljon ni bil povsem prepričan ali je takšen projekt v Sloveniji možno izpeljati in dodal: »Danes po 12. letih vidimo, da se je Park vojaške zgodovine izredno razvil. Potrebno pa bo razmisliti, kako ga razvijati naprej. To terja velik kadrovski in finančni potencial. Ministrstvo za obrambo lahko vidi ta muzej tudi kot priložnost. Tu hranijo dragocene vojaške eksponate. V PVZ se lahko sprehodimo skozi nastajanje slovenske države. Mislim, da je PVZ ena izredna turistična priložnost za občino Pivko in širše.«


Festival vojaške zgodovine je postal eden od najbolj obiskanih in odmevnih muzejskih dogodkov pri nas. Zasluga pri tem gre vsekakor vodstvu muzeja, ki zna prisluhniti potrebam obiskovalcev. Poleg tega znajo te dragocene zbirke prikazati ne samo statično, temveč tudi na sodoben, interaktiven in dinamičen način. Danes so se tako poleg oklepnih vozil Slovenske vojske predstavili tudi pripadniki Enote za specialno delovanje, ki je ob podpori pripadnikov 151. helikopterske enote prikazala eno od svojih nalog – vpad v objekt in zajetje teroristov.


»Enota za specialno delovanje letos praznuje 20. obletnico. Moram povedati, da so to pripadniki, ki so najbolje usposobljeni in delujejo na najtežjih operacijah v mednarodnih misijah na vseh koncih sveta. Kot minister za obrambo bom storil vse, da bo materialni položaj pripadnikov Slovenske vojske boljši in da bo tudi Slovenska vojska dobro opremljena.«, je sklenil minister Erjavec, ki je izrazil tudi veliko zadovoljstvo, da je bilo na festivalu veliko mladih.


Obiskovalci so se lahko odpravili na pohod na Primož in si ogledi notranjosti utrdbe Alpskega zidu. Poleg stalnih in gostujočih razstav so bile na ogled še gostujoča razstava 20 let Risov in razstava ob 20-letnici Specialnih sil Slovenske vojske. Poleg tega so v PVZ pripravili tudi vojaške tabore iz različnih zgodovinskih obdobij in drug spremljevalni program.

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 17 September 2018 09:37

Koledar objav

« Maj 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31