Natisni to stran

Airbus A359ULR bo omogočil najdaljši komercialni polet

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
22 Sep 18
Napisal Prebrano 2580 krat
Objavljeno v Novice

Evropski proizvajalec letal Airbus je izdelal in (bo) dostavil prvo letalo Airbus A350-900ULR (A359ULR - Ultra Long Range). Ponosni lastnik je postal Singapore Airlines. Letalo bo iz francoskega Toulouse-a proti Singapurju poletelo na letu SIA8895 danes popoldan okoli 18.ure po lokalnem času.

Letalske družbe že sedaj uporabljajo letali Airbus A350-900 in A350-1000 primarno na medkontinentalnih letih, ampak še vedno je obstajalo povpraševanje po še daljših, do sedaj nedosegljivih neposrednih komercialnih letih, kar je sedaj Airbus z verzijo -900ULR omogočil.

Prvi A359ULR tik po barvanju v barve prevoznika
Prvi A359ULR tik po barvanju v barve prevoznika

Zadnja različica do sedaj najbolje prodajanega A350 XWB, z maksimalno vzletno maso 280 ton, je možna leteti dalje in dlje kakor katero koli drugo letalo v tem segmentu. Možen je doseči dolet do 9700 navtičnih milj in biti neprekinjeno v zraku več kot 20 ur. Singapurska letalska družba je naročila sedem letal A359ULR, z dvorazredno konfiguracijo, 67 sedežev v poslovnem razredu in 94 v tako imenovanem ¨Premium Economy¨ razredu.

Singapore Airlines bo z letalom začelo redno leteti na komercialnih letih 11.oktobra, ko bodo vzpostavili direktno povezavo med njihovim baznim letališčem in New Yorkom. Let bi naj trajal približno 18 ur in 45 minut, kar bodo tudi najdaljši komercialni leti v zgodovini. Po New Yorku so pri azijski družbi najavili še dve novi neposredni povezavi preko Pacifiškega oceana, do Los Angelesa in San Francisca.

Prvi polet letala Airbus A359ULR
Prvi polet letala Airbus A359ULR

¨To je pomemben trenutek za Singapore Airlines in Airbus, ne samo zato, ker smo ponovno okrepili sodelovanje, ampak tudi zato, ker bomo lahko z novim letalom postavili nove meje z najdaljšimi komercialnimi leti,¨ je povedal direktor Singapore Airlines-a, gospod Goh Choon Phong. Gospod Phong je ob tem še dodal: ¨Airbus A350-900ULR bo našim potnikom prinesel še več udobja ter tako omogočil da nemoteno izvedemo tako dolge komercialne lete, ki smo jih napovedali hkrati pa bo pomagal povečati našo konkurenčnost na trgu in omogočil nadaljnjo rast singapurskega letališča, ki je naše bazno letališče.¨

¨Današnja dostava letala je pomemben mejnik za Airbus in Singapore Airlines, kajti skupaj odpiramo novo poglavje v potovanjih brez postanka,¨ je povedal glavni izvršni direktor Airbusa, gospod Tom Enders in ob tem dodal še: ¨S svojim neverjetnim dosegom, nizko porabo goriva, prostorno in tiho potniško kabino, je Airbus A350 najboljša izbira za vse družbe, ki želijo leteti na novih t.i. ¨Ultra¨ dolgih neposrednih komercialnih poletih.¨ 

Singapore Airlines in Airbus sta z novim modelom letala še poglobila svoje sodelovanje
Singapore Airlines in Airbus sta z novim modelom letala še poglobila svoje sodelovanje

Airbus A350-900ULR je razvit iz osnovne različice Airbusa A350-900, glavna sprememba je v modificiranem sistemu za gorivo, ki omogoči prostor za dodatnih 24 tisoč litrov goriva (skupaj 165 tisoč litrov). Slednja modifikacija omogoči letalu A359ULR možnost dodatnega dosega brez potrebnih dodatnih rezervoarjev za gorivo. Kot zanimivost lahko povemo, da so morali Airbusovi razvojni inženirji celo premestiti določene senzorje v rezervoarjih, da lahko sedaj A359ULR sprejme toliko dodatnega goriva. Poleg tega ima letalo še nekaj dodatnih aerodinamičnih izboljšav, med njimi najbolj izpostavljena so podaljšane konice kril (¨Winglets¨), ki pa je novost/izboljšava tudi na vseh preostalih sedaj izdelanih letalih Airbus A350-900.

Infografika novega Airbusa A359ULR
Infografika novega Airbusa A359ULR

Airbus A350 XWB je najnovejšo in najbolj moderno letalo v Airbusovi floti širokotrupnih letal, ki vključuje zadnje rezultate aerodinamičnih simulacij, trup in krila iz karbonskih vlaken ter zelo ekonomične motorje Rolls-Royce. Skupaj omenjene novosti trenutno predstavljajo neprimerljivo nižje operativne rezultate, ki znašajo tudi do 25 odstotkov nižjo porabo goriva in nastanka emisij, ter precej nižje stroške vzdrževanja.

Novi Airbus A359ULR za Singapore Airlines
Novi Airbus A359ULR za Singapore Airlines

Do konca avgusta 2018 so pri Airbusu prejeli skupno 890 potrjenih naročil od 46-ih kupcev po vsem svetu za letala A350 XWB (od tega jih je skoraj 200 že leti za 21 različnih naročnikov na komercialnih letih po vsem svetu), kar že sedaj postavlja to letalo med enega najuspešnejših širokotrupnih letal v Airbusovi zgodovini.

Singapore Airlines je eden največjih uporabnikov letal iz družine Airbus A350 XWB, skupaj so naročili 67 letal A350-900, vključno s sedmimi letali A359ULR. Vključno z današnjo dostavo, bo flota pri azijski družbi obsegala 22 letal iz družine Airbus A350 XWB.