Natisni to stran

Eliadriatik prikazal vajo reševanja s helikopterjem

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
24 Okt 18
Napisal Robert Sabol Prebrano 2511 krat
Objavljeno v Novice

Minuli petek je v Vinkovcih potekal 22. kongres HUDHM (Hrvatska Udruga Djelatnika Hitne Medicine).

V sklopu kongresa je potekala tudi vaja z več poškodovanimi in gorečim avtomobilom. Na vaji so sodelovale vse zemeljske urgentne službe: policija, gasilci in reševalci. Pridružila se jim tudi ekipa HEMS-a v kateri so bili pilot, sopilot, tehnik, diplomirani zdravstvenik in direktor Eliadriatika. Helikopter EC-135 je zagotovilo podjetje Eliadriatik, ki ga upravlja Elifriulia. Pristali smo na platoju pri hotelu Slavonija v Vinkovcih, torej v samem centru mesta.

Prikazali smo, kako izgleda primarno reševanje in kje manjši namenski HEMS helikopter lahko varno pristane. Za dogodek so bili pridobljeni vsi potrebni dokumenti in spisan elaborat vaje. Mesto Vinkovci in Hrvaška agencija za zračni promet  CCAA je dala pisno dovoljenje za izvedbo vaje.

Na vajo smo poleteli z helikopterjem AIRBUS EC-135, registracija I-HFVG last firme EliFriulia, ki obstaja od leta 1971, z HEMS-om se pa aktivno ukvarja od leta 1992. Helikopter je Italijanska firma dala v uporabo Hrvaški hčerinski firmi Eliadriatik, ki je bila ustanovljena decembra 2017 v Opatiji. V helikopterju je nameščen HEMS kit AAT (Air Ambulance Technology) in pripadajoča medicinska oprema (defibrilator, reanimacijski nahrbtnik, aspirator, kisikova oprema, respirator, nosola, ...) Posadka je bila mednarodna. Pilot in kopilot Italijana, tehnik letalec Hrvat in TCM paramedic Slovenec. Pogovorni jezik med poletom angleščina. Letelo se je VFR.

Sam polet je minil brez posebnosti. V Vinkovcih smo pristali, oskrbeli enega poškodovanca, ga vkrcali v helikopter. Helikopter se med intervencijo ni ugašal, torej smo delali pod vrtečim rotorjem. TCM je skrbel za varnost okoli helikopterja. Ko smo odpeljali poškodovanca, smo se vrnili na plato in ponovno pristali in ugasnili motorje. Nato so si udeleženci kongresa lahko podrobno pod vodstvom ogledali notranjost helikopterja. V predavalnici je sledilo predavanje na temo » Kaj je HEMS?«.

Po dogodku v Vinkovcih smo odleteli na letališče Osijek po gorivo in nato na letališče Pribislavec pri Čakovcu, kamor so nas povabili kolegi iz NMP Međimurske županije, ki so se letos na tekmovanju ekip NMP odlično uvrstili na 3. mesto v kategoriji ekipe z zdravnikom.

Ob pristanku je bila tudi tam velika množica ljudi, nekaj iz zdravstvene šole, bolnice, rdečega križa,  nmp, ter politični veljaki in nekaj naključnih radovednežev. Tudi njim smo razkazali helikopter in jim v kratkem predavanju povedali kaj je prednost namenskega HEMS helikopterja, po predpisanih standardih EU. Obiskovalci so bili navdušeni, sploh pa Međimurski župan, ki resno razmišlja o uvedbi stalne primarne HEMS službe, saj bi na tak način pokril celotno regijo županije in zagotavljal odzivni čas v ruralnih območjih v manj kot 15 minutah. Poleg tega je pa Međimurska pokrajina idealna, saj je ravna in praktično nima planin.

Po predstavitvi v Čakovcu smo odleteli na letališče Varaždin po gorivo. Nato pa v smeri Sevnice Trebnja, mimo Vrhnike in Logatca proti Ronchiju, kjer smo za vajo izvedli inštrumentalni pristanek ponoči.

Na Hrvaškem je bil odziv izjemen in vsi so enotni, da potrebujejo moderno namensko HEMS službo.

Robert Sabol

TCM-dipl.Zn.

 

Nazadnje urejano na Sreda, 24 Oktober 2018 18:52