Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

”Cheburashka” v Mariboru

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
05 Nov 18
Napisal Davor Golec Prebrano 1939 krat
Objavljeno v Novice

Na letališču v Mariboru so minuli vikend gostili prav posebno letalo Antonov AN72, ki je zelo redko videno v tem delu Evrope.

Letalo Antonov An-74TK-200 (ICAO: AN72) reg.UR-74026, ki je v lasti ukrajinske letalske družbe Motor Sich JSC je priletelo v Maribor iz vzhodno-ukrajinskega mesta Zaporožje, kot zanimivost, le nekaj dni pred tem pa je to isto letalo obiskalo več peščenih letališč v Srednji in Vzhodni Afriki.

Letalo AN74 je izpeljanka letala AN72, ki je bilo razvito in namenjeno za letenje v kraje z ekstremnimi pogoji ter kot nadgradnja turbopropelerskemu civilno/vojaškemu transportnemu letalu Antonov An-26. Od Arktike, Sibirije do Antarktike, kamor vozijo potnike in tovor. Letalo ima lastnosti ”Short Take-Off and Landing” (t.i. STOL) in lahko vzleta ter pristaja s kratkih in neurejenih vzletno-pristajalnih stez tudi na visokih nadmorskih višinah in v temperaturnih območjih od −60°C do 45°C. Ob primernih pogojih za vzlet potrebuje le okoli 620 metrov, ustavi pa se lahko že 200 metrov prej. Tudi motorja, ki sta vgrajena na krilo pripomoreta, da zrak hitreje teče preko krila (t.i. coandă efekt) in s tem izboljšuje STOL lastnosti letala, hkrati pa postavitev motorjev tako visoko bistveno zmanjšuje možnost nastanka poškodb na motorju zaradi tujih predmetov, ki bi jih lahko med vožnjo po tleh ”posrkal” motor. Prvi let tega letala je bil opravljen 31. avgusta 1977, kar je bilo točno 30 let po prvem poletu legendarnega Antonova An-2, iz letališča Sviatoshyn pri Kijevu, ki ga tovarna letal Antonov uporablja za svoje testne lete. Let sta opravila kapitan V. Terskyo in kopilot S. Gorbik. Letalo je hitro dobilo vzdevek ”Cheburashka”, ki je izmišljen ruski risani junak in je dobil mesto v ruskih tradicionalnih šalah, kajti glede na postavitev motorjev, so se tudi temu letalu posmehovali in mu nadeli omenjeni vzdevek, medtem ko se ga je prijel tudi drugi hudomušni vzdevek, ”daljnogled”. Antonov AN72 je bilo ob koncu 80 let prejšnjega stoletja zelo inovativno na več področjih tehnike, kot primer lahko navedemo, da je bilo prvo sovjetsko transportno letalo, ki je imelo avtomatsko povezani radarsko-navigacijski sistem. Skupaj je bilo proizvedenih približno 120 letal Antonov AN72, od tega se jih približno 40 še vedno uporablja v ruskih državnih organizacijah.

Potniški sedeži na An-72
Potniški sedeži na AN72

V potniški izvedbi lahko letalo sprejme do 52 potnikov ali 7,5 tone tovora in deset potnikov v višjem potovalnem razredu, če gre za komercialni let s plačljivim blagom. Ob letu v potniški konfiguraciji posadka šteje sedem članov (pilota, tehniki, navigator, kabinsko osebje). Letalo lahko iz potniške verzije v tovorno ter obratno prekonfigurirajo le v nekaj urah. Leti lahko do višine 10.100 metrov, vendar običajno za potovalno višino izbirajo letenje na “cruise or flight level” 27 ali 28 tisoč čevljev (okrog 8.500 metrov nad morsko gladino) s potovalno hitrostjo 550-700km/h. Po oskrbi letala ob prihodu in čakanjem prevoza posadke do hotela, je kapitan razkril, da bo to letalo s katerim so prišli v Maribor, čez nekaj dni dopolnilo 26 let, medtem ko je navigator dodal, da je letalo sposobno opraviti akrobacije ter v nizkem preletu opraviti 360-stopinjski obrat ter so to večkrat že pokazali na večjih letalskih prireditvah v Kijevu. Omenjeno letalo je v svoji zgodovini menjalo že več operaterjev, med drugim je pred Ukrajino letelo tudi v Kolumbiji, Južnoafriški Republiki, Turčiji in Indoneziji, ter tudi za potrebe Združenih Narodov. Letali An-72/-74 sta bili razviti po vzgledu ameriškega letala Boeing YC-14.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj zanimivih fotografij iz notranjosti letala, kamor nam je posadka dovolila vpogled.

VIP sedeži na An-72
VIP sedeži na AN72
Shema notranjosti letala An-72
Shema notranjosti letala AN72
Prtljažnik, katerega rampa se spusti, kakor pri ostalih starejših tovornih Antonovih
Prtljažnik, katerega rampa se spusti, kakor pri ostalih starejših tovornih Antonovih
Napisi na An-72 prevladujejo v cirilici
Napisi prevladujejo v cirilici

 

Pilotska kabina An-72 z božjimi znamenji na stropu
Pilotska kabina AN72 z božjimi znamenji na stropu
Kopilotski del kokpita na An-72
Kopilotski del kokpita na AN72
Pilotski sedež na An-72
Pilotski sedež na AN72
Komandno-instrumentalni del pilotske kabine na An-72
Komandno-instrumentalni del pilotske kabine na AN72
Pilot, kopilot, navigator in tehnik tik pred odhodom iz Maribora
Pilot, kopilot, navigator in tehnik tik pred odhodom iz Maribora

 

 Koledar objav

« Junij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30