Natisni to stran

Belgijci kupili F-35A

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
26 Nov 18
Napisal Aljoša Jarc Prebrano 1068 krat
Objavljeno v Novice

Belgijsko ministrstvo za obrambo je 25. oktobra oznanilo, da bo floto približno 50 letal tipa F-16 zamenjala z nakupom 34 letal Lockheed Martin F-35A.

Posel je vreden slabe 4 milijarde evrov, prvo letalo bo predvidoma dostavljeno leta 2023, zadnje pa leta 2030. Belgijski minister za obrambo Steven Vandeput (pred nekaj dnevi ga je nadomestil Sander Loones) je rekel, da predvidevajo da bodo letala ostala v uporabi 40 let, v teku katerih bodo belgijske davkoplačevakce stala 12,4 milijarde evrov. Izbiro ameriškega proizvajalca Lockheed Martin so z razočaranjem sprejeli bodisi predstavniki konzorcija Eurofighter kot francoskega Dassaulta. Francoski predsednik Macron je ostro kritiziral belgijsko izbiro, prizadeval pa si bo, da bodo v bodoče evropske države čimbolj privilegirale domačo industrijo. Francozi so belgijski nakup ocenili kot izdajo in zasaditev bodala v evropsko obrambo. Pri Airbusu in Dassaultu so odločitev Belgijcev obžalovali, saj naj bi si z njo Belgijci zaprli možnost sodelovanja pri razvoju skupnih Francosko-nemških bojnih sistemov. Na drugi strani BAE Systems, ki je v imenu Eurofighter Typhoona vodil pogajanja z Belgijci njihove odločitve ni komentiral. Bodo pa pri BAE Systems zaradi velike vpletenosti v izdelavo letal F-35A deležni precejšnjega dobička. V Evropi sicer izdelajo 30% komponent za F-35A. Zanimivo je tudi, da so države, ki so leta 1970 izbrale F-16 (Danska, Norveška, Nizozemska in Belgija) kupile tudi letala F-35. Belgija je sicer trinajsta država, ki je naročila letala F-35. Belgijci bodo za posamezno letalo plačali 76,3 milijona evrov in dodatno milijardo za infrastrukturo v letalskih bazah, opremo, rezervne dele, simulatorje in rezervne motorje.

F-35B
 Lockheed Martin F-35B

Belgija je v sklopu zveze NATO podpisala dogovor »Nuclear sharing«. V letalski bazi Kleine Brogel hranijo približno 20 jedrskih bomb B61, v primeru jedrske vojne bi morali bombe dostaviti na cilj belgijska letala. Eurofighter Typhoon nima te zmogljivosti in prav to dejstvo je bilo verjetno glavni razlog za izbiro ameriškega F-35A. V naslednjih letih se bodo tudi Nemci morali odločiti kako zamenjati zastarela leta tipa Tornado in glede na zgoraj navedeno je zelo možno, da bo zmago še enkrat slavilo podjetje Lockheed Martin.

Trenutno je v uporabi 331 letal F-35A-/-B/-C.

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 26 November 2018 08:07