Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Med najboljšimi tujimi investitorji tudi Fraport Slovenija

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
04 Dec 18
Napisal Prebrano 1787 krat
Objavljeno v Novice

Javna agencija SPIRIT Slovenija je tudi letos podelila priznanja za najboljše tuje investitorje, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva.

Na prireditvi na Brdu pri Kranju so nagrado Invest Slovenia FDI Award prejela štiri podjetja: RLS d. o. o., Komenda v kategoriji raziskovalno-razvojna naravnanost in odličen poslovni rezultat; Fraport Slovenija d. o. o., Zgornji Brnik, v kategoriji najboljši zaposlovalec v regiji; BOSCH REXROTH d. o. o., Škofja Loka v kategoriji dolgoročna prisotnost v regiji ter posebno priznanje za novo greenfield investicijo v logistični center podjetje cargo-partner d. o. o., Ljubljana.

Strokovna komisija, ki je že trinajsto leto zapored izbirala prejemnike nagrad Invest Slovenia FDI Award, je v ožji izbor vključila zgolj tista podjetja, ki imajo najmanj 50 zaposlenih in od lanskega poslovnega leta niso zmanjševala števila zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa je vsaj 35.000 EUR. Podjetja morajo poslovati z dobičkom, imeti visoko bonitetno oceno in ne smejo biti davčni neplačniki. V izbor se niso uvrstila podjetja, v katerih je delež tujega lastnika manjšinski in tista, v katerih je bila združitev ali pripojitev izvedena pred kratkim. Pri izboru je komisija upoštevala tudi model Bisnode Failure, ki napoveduje verjetnost neuspeha v prihodnjih 12 mesecih.

Prejemnik nagrade v kategoriji najboljši zaposlovalec v regiji je podjetje Fraport Slovenija, d. o. o. iz Zgornjega Brnika. Podjetje je del mednarodne skupine Fraport Group iz Nemčije in se ukvarja z upravljanjem Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Fraport AG je konec marca 2015 prevzelo podjetje Aerodrom Ljubljana d. d. in še v istem letu močno povečalo poslovni izid in dodano vrednost na zaposlenega ter začelo dodatno zaposlovati. Podjetje Fraport Slovenija je imelo v letu 2017 42 mio EUR celotnih prihodkov. So eden večjih zaposlovalcev v gorenjski regiji, lani so imeli več kot 400 zaposlenih, število naj bi se v letošnjem letu in prihodnjih letih še povišalo, saj raste tako število potnikov kot količina pretovora. Dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala 76.000 EUR. Podjetje ima bonitetno oceno A1++ in poravnane davčne obveznosti. V podjetju napovedujejo nadaljnjo rast in širitev, v naslednjih dveh letih bo potekala širitev potniškega terminala za okoli 10.000 kvadratnih metrov, ki naj bi ji sledila tudi izgradnja terminala za tovorni promet, za katerega pa časovnica še ni določena.

Nagrade, ki jih SPIRIT Slovenija podeljuje že od leta 2006, dopolnjujejo širšo slovensko strategijo za privabljanje tujih neposrednih investicij, ki sodi med prednostna področja tako ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo kot celotne vlade. Slavnostna prireditev tako ni zgolj nagrajevanje tujih investitorjev, ki so bistveno prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva, temveč prijeten dogodek za druženje podjetij s tujim kapitalom v Sloveniji ter podpornega okolja in pomembnih institucij s področja mednarodnega gospodarstva.

Naslovna fotografija: Nebojša Tejić, STA


Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31