Natisni to stran

Srbija prevzela novi vojaški helikopter

Oceni ta prispevek
(1 glas)
08 Dec 18
Napisal Prebrano 1247 krat
Objavljeno v Novice

Srbija, je pod vodstvom njihovega ministra za obrambo, gospoda Aleksandarja Vulina, kateri je obiskal Airbusovo tovarno helikopterjev v Donauworthu, prevzela prvi helikopter Airbus H145M.

Srbski minister za obrambo prevzema novi helikopter
  Srbski minister za obrambo prevzema novi helikopter

”Realizacija pogodbe in naročila helikopterjev lahko ocenimo kot primer uspešnega sodelovanja in primer pozitivne prakse,” je ob prevzemu prvega helikopterja povedal gospod Aleksandar Vulin. ”Vse dosedanje aktivnosti so bile izvedene znotraj dogovorjenih in načrtovanih časovnih okvirjev in pričakujemo, da bo tako tudi v prihodnje,” je še dodal srbski minister za obrambo ob tem da bo Srbija prejela še nekaj naročenih helikopterjev s strani Airbusa.

Glavni izvršni direktor podjetja Airbus Helicopters Nemčija, gospod Wolfgang Schoder je bil ob prvem helikopterju tudi vidno zadovoljen z dosedanjim sodelovanjem s Srbijo: ”Rad bi se zahvalil srbski vladi in osebno še njihovemu ministru za obrambo, gospodu Vulinu, za njihovo zaupanje v naš najnovejši helikopter H145 in za nemoteno sodelovanje že od leta 2016, ko smo začeli s pogajanji o prevzemu naših helikopterjev. Za helikopterje H145M vidimo še veliko priložnosti tako v Evropi kot tudi drugod.”

Airbus H145M
  Airbus H145M

Pogodba med Airbus Helicopters in Srbijo predvideva prenos tehnologije, rezervnih delov, orodja in dokumentacije za vzdrževanje ter popravilo helikopterjev. Airbus bo tudi izšolal ter certificiral osebje v srbskem zavodu za vzdrževanje helikopterjev Moma Stanojlović, tako da se bodo vsa popravila in obdobni pregledi ter remonti izvajali kar v Srbiji. Airbus Helicopters bo podpiral tudi srbske proizvodne obrate ter razvojno/raziskovalne institucije, da bodo le ti dobili ustrezne kvalifikacije in certifikate ter kasneje predvidoma postali tudi Airbusov dobavitelj.

Helikopter H145M ima več opcijskih možnosti glede paketov opreme, katera je lahko po želji na/v helikopterju, odvisno od predvidenih nalog helikopterja na letu, kajti je modularna in je enostavno odstranljiva/nastavljiva. Maksimalna vzletna teža helikopterja je 3.7 tone, tako da se H145M lahko uporablja za številne naloge, vključno za prevoz vojaškega tovora, nadzor množičnih prireditev/zborovanj/meje, reševanjem in evakuacijo ter za oborožene akcije. 

Airbus H145M
  Airbus H145M

H145M je lahki dvomotorni helikopter opremljen z dvema motorjema Safran Arriel 2E. Prvi helikopter H145M je bil dostavljen leta 2015 nemškim zračnim silam (skupaj jih imajo 15) ter je bil do sedaj naročen še tudi s strani Madžarske (20 so jih naročili letos junija), Tajske (naročili so jih 5) in Luksemburga (2 so naročili letos poleti). Helikopter je opremljen s popolnoma digitalno krmilnim sistemom za vodenje motorjev (FADEC) ter digitalnim kompletom Helionix, ki vsebuje 4-osni avtopilot, izboljšano varnost ter na splošno, bo posadki helikopter preko svojih senzorjev, ki jim sledijo nadzorovani sistemi pomagal pri delu, tako da bi naj bil dejanski delovni vložek posadke zmanjšan. Kot zanimivost lahko povemo, da je helikopter zmožen v vsakem trenutku dlje časa lebdet na mestu na poljubni delovni višini po oceni pilota, brez potrebe upravljanja helikopterja s strani katerega izmed pilotov. Helikopter v tem času postane avtonomen in zadržuje položaj v vseh vremenskih pogojih. V tem času se lahko posadka odloči kako in kam dalje, v kolikor je prišlo do kakšnih nenadnih sprememb, bodisi organizacijskih, bodisi vremenskih ali katerih koli drugih. Helikopter H145M ima zelo nizek hrupni odtis in je najtišji helikopter v svojem razredu.

Airbus H145M
  Airbus H145M

Srbski helikopterji bodo opremljeni z visoko ločljivo resolucijsko kamero, opremo za protipožarno podporo, balistično zaščito in z elektronskim sistemom protiukrepov za podporo v najzahtevnejših razmerah. HForce sistem, ki je bil razvit s strani Airbus Helicopters, bo Srbiji omogočil da opremi in upravlja svoje helikopterje z večjimi balističnimi sistemi in vodenim orožjem zrak-zemlja in zrak-zrak. 

Skupaj bo Srbija prejela devet helikopterjev H145M namenjenih njihovi vojski in njihovemu Ministrstvu za notranje zadeve, slednjim bosta dva dostavljena še v decembru letos. Štirje helikopterji za srbsko vojsko bodo opremljeni s ”HForce” sistemom za upravljanje orožja.