Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ob SB Izola gradijo heliport

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
30 Dec 18
Napisal Prebrano 1451 krat
Objavljeno v Novice

Heliport gradijo v okviru projekta EMERGENCY EuroRegion in bo dokončan februarja prihodnje leto. Idejna zasnova je bila narejena leta 2015.

V zadnjih letih je po Sloveniji zraslo kar nekaj heliportov in vzletišč za helikopterje. Med njimi na SB Slovenj Gradec, SB Jesenice in pri ZD v Postojni ter vzletišče/heliport v Bovcu, v Ajdovščini, Trbovljah, Sevnici, Radlje ob Dravi, Šempeter. Še vedno pa heliporta nimajo v UKC Maribor (helikopterji pristajajo na parkirišču), SB Celje (helikopterji pristajajo v vojašnici Franca Rozmana - Staneta) in Novo mesto (helikopterji pristajajo na travniku). Najbolj obremenjen pa je heliport na UKC Ljubljana, ki so ga odprli 6. februarja 2013.

Heliport na letališču v Ajdovščini
  Heliport na letališču v Ajdovščini

Splošna bolnišnica Izola za helikopterske prevoze uporablja nenamensko površino, ki je od Splošne bolnišnice Izola oddaljena nekaj minut (območje Ruda, občina Izola). Posledično je potrebno kritično bolnega z reševalnim vozilom prepeljati iz Splošne bolnišnice Izola do vzletne površine za helikopterje. Navedena manipulacija podaljšuje transportni čas, zlasti pa predstavlja tveganja za dodatne zdravstvene ali druge zaplete. Omenjena nenamenski površina ni osvetljena, kar onemogoča helikopterske prevoze v temi (zgodnje jutranje ure, večerne ure).

V letu 2016 je bilo s helikopterskim prevozom iz Splošne bolnišnice Izola prepeljanih 27 bolnikov. Na podlagi podatkov za obdobje 1.1.-31.7.2017 število helikopterskih prevozov iz Splošne bolnišnice Izola narašča, pri čemer bi bilo število helikopterskih prevozov še večje, če bi bil na voljo heliport, lociran tik ob SB Izola, na voljo 24/7 ter ustrezno osvetljen za transport v času teme.

»Posledica neobstoja tovrstnega heliporta je, da se ogroženi novorojenčki iz Splošne bolnišnice Izola v UKC Ljubljana ne transportirajo s helikopterjem, navkljub realni potrebi po čim hitrejšem transportu. Inkubator z novorojenčkom bi bilo potrebno najprej namestiti v reševalno vozilo, prepeljati do oddaljenega vzletišča ter nato inkubator namestiti v helikopter. Navedena manipulacija podaljšuje transportni čas in predstavlja tveganje za zdravstvene zaplete novorojenčka. Število rizičnih novorojenčkov in nosečnic v letu 2016, za katere bi bil helikopterski prevoz primernejši, pa zaradi oddaljenosti pristajališča ni bil izveden, znaša 17.« je za sierra5 povedala dr. Katja Štrancar Fatur iz SB Izola, ki ocenjuje, da bo na letnem nivoju heliport Splošne bolnišnice Izola koristil povprečno 60 življenjsko ogroženim bolnikom.

Gradbena dela na heliportu so se začela novembra letos in se bodo predvidoma zaključila v začetku februarja prihodnje leto. Izvajalec izgradnje heliporta SB Izola je Kolektor Koling d.o.o., projektant je Biro za prostorsko projektiranje Jesenice d.o.o.

Ocenjena vrednost naložbe je 350.000,00 EUR brez DDV-ja je povedala dr. Katja Štrancar Fatur in dodala: »Projekt EMERGENCY EuroRegion, ki poteka od 1.9.2018 v okviru Programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska V-A 2014 – 2020, bo sofinanciral izgradnjo heliporta SB Izola v višini 150.000 EUR, razliko (približno 200.000 EUR) pa Splošna bolnišnica Izola iz lastnih sredstev.« Pogodbeni znesek znaša 334.952,79 EUR brez DDV-ja, pri čemer bo točen izračun vrednosti naložbe narejen po zaključku del in bo upošteval dejansko porabljeno količine materiala, dela ipd.

Heliport predstavlja okroglo betonsko ploščad z ustreznimi označbami (dnevne in nočne), z urejenim požarnim varovanjem, odvodnjavanjem in ustrezno meteorološko opremo. Ploščad predstavlja vzletno oz. pristajalno površino in ustrezno varnostno površino, ki imata skupaj premer 38 m. Ploščad je ograjena z dvometrsko ograjo.

Foto: SB Izola


Nazadnje urejano na Nedelja, 30 December 2018 08:13

Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31