Natisni to stran

Novo poveljniško vozilo na letališču

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
27 Jan 19
Napisal Bine Perič, Fraport Slovenija Prebrano 1062 krat
Objavljeno v Novice

Eden od glavnih pogojev za uspešno vodenje gasilskih intervencij na letališču je vsekakor sodobna oprema, ki je namenjena posameznim nalogam v sistemu zaščite in reševanja. Zato ni naključje, da Fraport Slovenija kot upravljavec ljubljanskega letališča, s ciljem čim boljše strokovne usposobljenosti in opremljenosti, neprestano posodablja floto vozil gasilsko-reševalne službe, s katerimi sledi sodobnim trendom na tem področju.

Namreč, kljub ogromnemu številu zelo pomembnih in kompleksnih aktivnosti različnih letaliških služb, ki preprečujejo, da bi do neprijetnih dogodkov sploh prišlo, pa le-teh ni mogoče v celoti preprečiti. Iz tega razloga na letališču zagotavljamo gasilsko-reševalno osebje ter sredstva in opremo za hitro in učinkovito delovanje v primeru nesreče na letališču ali njegovi bližini, saj je ravno od tega odvisna tudi uspešnost intervencije.

V letu 2018 je bila tako Gasilsko-reševalna služba Fraporta Slovenija opremljena z dvoje novostmi. V spomladanskih mesecih z novim dodatnim vozilom AB-ROLL 8x8 ter dvigalom PALFINGER, konec leta pa smo postali bogatejši za novo najsodobnejše poveljniško vozilo, ki je zaradi nadgradnje vozila in dodatne opreme trenutno edinstveno v Sloveniji. Gre za vozilo Volkswagen Transporter, s podvozjem SEIKEL HD MAXI OFF ROAD, ki je trenutno prvi primer podvozja za potrebe gasilcev pri nas, specifični rabi za gasilsko službo na letališču pa so bili dodatno prilagojeni ustrezna velikost vozila, najsodobnejša oprema, najmočnejši motor vozila, ki se ga je dalo dobiti na trgu, pogon 4x4, avtomatski menjalnik in seveda ustrezna funkcionalnost vozila.

Največja prednost novega vozila je poleg raznovrstne gasilske in dodatne opreme predvsem operativno-poveljniška funkcionalnost oziroma komunikacija. Vozilo je zasnovano tako, da se lahko prva komunikacija z letališkimi službami vzpostavi že med samo vožnjo do kraja dogodka, saj je ena radijska postaja nameščena v voznikovem delu, ostale radijske postaje pa so nameščene v operativno-poveljniškem delu. V tem delu je možno komunikacijo vzpostaviti prav z vsemi letališkimi službami (Letališka kontrola letenja, Varnostno-operativni center, Gasilski center, Varnostna služba, Enota za logistično podporo, Center za koordinacijo letalskega prometa, Center za obvladovanje izrednih situacij itd.), kot tudi ostalimi sosednjimi poklicnimi in prostovoljnimi enotami, ki sicer delujejo na frekvencah zaščite in reševanja. Na novem poveljniškem vozilu je predvidena posadka dveh gasilcev, in sicer enega voznika in vodje izmene.

Z novim vozilom smo bistveno prispevali k še boljši operativni sposobnosti gasilsko reševalne službe, predvsem pa spremenili koncept vodenja intervencije, ki je primeren času in stroki. Vozilo ima namreč vse ali še kaj več, kar imajo veliki. In če je bilo leto 2018 v znamenju nabave vozil za potrebe gasilsko-reševalne službe, bo v letu 2019 za naše letališče vsekakor v ospredju zaključek gradnje objekta Fraportove letalske akademije z novim centrom za usposabljanje gasilcev, ki bo najsodobnejši v tem delu Evrope. Več o tem projektu pa v naslednjih novicah.

Fotografije: Bine Perič


 

Nazadnje urejano na Sobota, 26 Januar 2019 18:24