Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Minister za obrambo Karl Erjavec odprl novo helikoptersko vzletišče v Ajdovščini

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
01 Mar 19
Napisal Prebrano 919 krat
Objavljeno v Novice

V četrtek, 28, februarja, dan pred dnevom Civilne zaščite, je bila na letališču v Ajdovščini slovesnost ob odprtju helikopterskega vzletišča.

Heliport Ajdovščina iz zraka
Heliport Ajdovščina iz zraka

To je izjemno pomembna pridobitev v dobro prebivalcev in prebivalk Vipavske doline ter celotne severnoprimorske regije. Omogočalo bo vzletanje in pristajanje helikopterjev pri različnih reševalnih akcijah, in sicer gre za reševanje iz gora, gašenje požarov, helikoptersko nujno medicinsko pomoč, medbolnišnične prevoze, pa tudi za reševanje ponesrečencev pri adrenalinskih športih (jadralnem padalstvu in zmajarstvu), ki so tudi na tem območju – na pobočju Čavna in Nanosa – vse bolj  razširjeni. Ministrstvo za obrambo je v izgradnjo helikopterskega vzletišča investiralo 260.000 evrov.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil minister za obrambo Karl Erjavec, ki je najprej čestital vsem prostovoljnim in poklicnim reševalcem v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ob njihovem prazniku ter se jim zahvalil za ves trud, ki ga vlagajo v svoje delo, ki terja tudi velika odrekanja.

Minister je nato poudaril, da ima Ajdovščina pomembno vlogo za slovensko zgodovino, saj je bila v tem primorskem mestu maja leta 1945 ustanovljena Narodna vlada Slovenije, letališče na mestu, kjer stoji tudi današnje, pa je bilo zgrajeno že za potrebe soške fronte v 1. svetovni vojni.


HNMP Slovenska vojska izvaja praviloma s helikopterji Bell 412
HNMP Slovenska vojska izvaja praviloma s helikopterji Bell 412

Predvsem pa je minister za obrambo Karl Erjavec poudaril pomen sodelovanja helikopterskih posadk Slovenske vojske pri reševanju življenj. Povedal je, da je bilo lani opravljenih 654 prevozov v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči in pri tem prepeljanih več kot 670 poškodovanih oziroma težko obolelih. Opravljenih je bilo tudi 50 prevozov dojenčkov v inkubatorjih. Minister Karl Erjavec je ob tem poudaril pomen večnamenskosti vojaške opreme, ki se jo uporablja tudi za namene varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.


Na slovesnosti je zbrane nagovoril tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, gostitelj sprejema pred dnevom Civilne zaščite v občini.

 

Naslovna fotografija: Jerica Pavšič, MORS

Nazadnje urejano na Petek, 01 Marec 2019 11:49

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30