Natisni to stran

Odprtje centra Fraportove letalske akademije na ljubljanskem letališču

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
06 Mar 19
Napisal Prebrano 1337 krat
Objavljeno v Novice

Fraportova letalska akademija odgovarja na potrebe po usposabljanjih za udeležence iz Skupine Fraport in širšega trga. Akademija predstavlja širitev osnovne dejavnosti Fraporta Slovenija.

Fraport AG in Fraport Slovenija sta na ljubljanskem letališču odprla novi center za usposabljanje Fraportove letalske akademije, vreden 6 milijonov evrov. Pričakuje se, da bodo potrebe po strokovnih usposabljanjih znotraj Skupine Fraport in na širšem trgu strmo rasle. V letu 2019 se bo v novem objektu akademije, katere ustanovitev in vodenje je bilo zaupano Fraportu Slovenija, usposabljajo več kot 500 udeležencev s celega sveta. Center za usposabljanje Fraportove letalske akademije zagotavlja več kot 1500 kvadratnih metrov notranjega prostora za učilnice, simulatorje in drugo specializirano opremo, pred centrom pa je vadbeni poligon za praktična usposabljanja ob simulacijah realnih situacij požarov, onesposobljenih letalnikov in drugih nesreč. Akademija skupaj s svojimi partnerji  ponuja  širok nabor usposabljanj. Trenutno je na voljo 36 programov, predvsem s področja gasilstva, zaščite in reševanja, nekaj tudi s področja kriznega upravljanja in zemeljske oskrbe letal. V prihodnjih letih se bo področje izobraževanj in programov še razširilo.

Fraportova letalska akademija
  Fraportova letalska akademija

Več kot 170 gostov je danes na otvoritveni slovesnosti nagovoril član izvršnega odbora Fraporta AG in izvršni direktor za delovna razmerja Michael Müller, ki je poudaril: “Da bi zadostila izzivom in rasti, letalska industrija bolj kot kdaj koli potrebuje dobro usposobljeno osebje. Letališča so vitalni centri za mobilnost ljudi in blaga, njihovo delovanje pa je odvisno od visoko usposobljenih posameznikov. Naš novi center za usposabljanje Fraportove letalske akademije dviguje raven izobraževanj za potrebe zaposlenih iz skupine Fraport in za zunanje stranke s celega sveta,« je dodal Müller.

Simulator letala A320
  Simulator letala A320

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija, je povedal: »Upravljanje letališč je dodelano in zrelo gospodarsko področje, kjer je kljub razvoju in kontinuirani rasti težko izstopati. Mi na ta izziv odgovarjamo s Fraportovo letalsko akademijo, ki je bila uradno ustanovljena leta 2016 z namenom izvajanja širokega nabora usposabljanj, tako s področja letalstva kot s področja kriznega upravljanja ter zaščite in reševanja. Z novo sprejeto strategijo razvoja Fraporta Slovenija je akademija poleg letalstva, tovora in komercialnih dejavnosti postala eden od štirih strateških stebrov naše družbe. Premišljena vlaganja tako v rast kot v razširitev osnovne dejavnosti dvigajo konkurenčni položaj ljubljanskega letališča, plemenitijo našo blagovno znamko ter konsolidirajo sedanje in prihodnje poslovanje.«

Alenka Bratušek, Michael Müller in Zmago Skobir
  Alenka Bratušek, Michael Müller in Zmago Skobir

Letalska akademija k usposabljanjem pristopa celovito. To pomeni, da združuje strokovnjake iz Skupine Fraport in jih pri oblikovanju celovitih učnih programov povezuje s specializiranimi partnerji. “Veseli nas, ker ob tej priložnosti lahko naznanimo strateška partnerstva s podjetjem Rosenbauer in s SCSI-jem (Southern California Safety Institute),” je nadaljeval Michael Müller.

Rosenbauer je priznani proizvajalec gasilske opreme, medtem ko je SCSI vodilno podjetje s področja preiskovanja nesreč. Pridružujeta se drugim partnerjem akademije iz Skupine Fraport, med drugimi centru za gasilska usposabljanja FTC Frankfurt in podjetju Fraport Twin Star iz Bolgarije. Med slovenskimi partnerji so: Izobraževalni center za zaščito in reševanje RS, Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede, Stalna komisija za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov, Kontrola zračnega prometa Slovenije in Adrijina letalska šola.

Simulator vozila Panther
  Simulator vozila Panther

Direktor Fraportove letalske akademije, Thomas Uihlein, je o viziji akademije povedal: “Ideja o centru za usposabljanje se je uresničila zaradi predanosti številnih sodelavcev iz Skupine Fraport in sodelovanja naših partnerjev. Smo šele na začetku poti. Naš dolgoročni cilj ni zgolj podajanje znanja in veščin, temveč povezovanje različnih področij letalstva v integriran izobraževalni koncept. Naša vizija je, da Fraportova letalska akademija postane vodilna izobraževalna institucija globalne letalske industrije.”

Panther in simulator helikopterja Bell 412
Panther in simulator helikopterja Bell 412

Z novim centrom za usposabljanje je ta proces že v teku. Fraportova letalska akademija združuje več kot 100 strokovnjakov iz podjetij Skupine Fraport in strateških partnerjev. V novem centru se bo moč usposabljati na simulatorju letala A320, simulatorju helikopterja Bell 412, letalu CRJ200, ki bo služilo kot eksponat za izvleko in taktičnem simulatorju vozila Panther.