Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Kontrola zračnega prometa Slovenije prejela prestižno nagrado za projekt enotnega evropskega neba

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
14 Mar 19
Napisal Prebrano 953 krat
Objavljeno v Novice

SECSI FRA zagotavlja možnost izbire najkrajše oz. najugodnejše poti iz Srednje Evrope v jugovzhodno Evropo.

Na svetovnem kongresu ATM (Air Traffic Management) v Madridu je projekt South East Common Sky Initiative Free Route Airspace (SECSI FRA – čezmejni zračni prostor brez zračnih poti) izvajalcev navigacijskih služb Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške ter Srbije in Črne gore prejel prestižno nagrado Single European Sky Award v kategoriji Network Performance.

1. februarja 2018 je bil uspešno implementiran projekt SECSI FRA, ki predstavlja združitev dveh obstoječih volumnov čezmejnega zračnega prostora brez zračnih poti – SAXFRA in SEAFRA.

SAXFRA (Slovenian Austrian Cross Border Free Route Airspace) slovensko-avstrijski čezmejni zračni prostor brez zračnih poti in SEAFRA (South East Axis Free Route Airspace), ki predstavlja čezmejni zračni prostor brez zračnih poti na področju Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore.

SECSI FRA ponuja uporabnikom zračnega prostora pomembne prednosti vzdolž jugovzhodne zračne prometne osi, saj zagotavlja možnost izbire najkrajše oz. najugodnejše poti iz Srednje Evrope v jugovzhodno Evropo, kar prinaša številne koristi. Na podlagi najugodnejše poti je dnevni potencialni prihranek do 1.940 NM v razdalji leta kar časovno pomeni do 285 minut letenja, ter ugoden vpliv na zmanjšanje porabe goriva do 8.000 kg in s tem občutno zmanjšanje emisij CO2 za 25.500 kg. Poleg tega izpolnjuje zahteve uporabnikov zračnega prostora po več možnostih izbire za načrtovanje poletov.

Projekt predstavlja pomemben mejnik v smeri doseganja ciljev EU po enotnem evropskem nebu in odpira možnosti za nadaljnjo optimizacijo zračnega prostora v srednji in jugovzhodni Evropi, predvsem v smislu širjenja tovrstnega koncepta tudi z ostalimi sosednjimi izvajalci navigacijskih služb.

Na podeljene nagrade se je odzvala tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je dejala, da so vse predlagane pobude rezultat inovativnega in plodnega sodelovanja ter soustvarjanja med podjetji in institucijami iz vse Evrope. Rezultat pa je varnejši in trajnejši letalski promet, ki je tudi globalno konkurenčen.

Foto: KZPS

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 14 Marec 2019 08:35

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31