Natisni to stran

Qantasov Super Constellation se je vrnil domov

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
18 Mar 19
Napisal Franci Jeraj Prebrano 1168 krat
Objavljeno v Novice

Potem, ko so deli nekdanjega Qantasovega letala Lockheed L-1049-G Super Constellation poimenovanega Southern Horizon (reg. VH-EAB) več kot štiri desetletja zapuščeni ležali v kuvajtski puščavi so jih prepeljali nazaj v Avstralijo.

Letalo Lockheed Super Constellation poimenovano Southern Horizon je bilo kot novo dobavljeno letalski družbi Qantas leta 1955. Za letalsko družbo je letelo osem let. S tem letalom so leta 1956 prepeljali olimpijski plamen iz Grčije v Avstralijo na olimpijske igre v Melbournu. Bilo je eno od 16 letal Super Constellations, ki jih je Qantas uporabljal v 50 letih prejšnjega stoletja. Qantas je z letali v letu 1954 začel opravljati polete preko Pacifika. Kot prvi na svetu je leta 1958 začel leteti na redni zračni progi med obema poloblama.

Southern Horizon je bil leta 1963 prodan Boeingu. Letalo je, preden je bil leta 1976 zapuščen na letališču Kuwait City Airport, uporabljalo več letalskih družb. Po upokojitvi je letalo služilo za usposabljanje in gasilske vaje, pod okriljem kuvajtskega ministrstva za obrambo. Čudežno pa je letalo ostalo precej nedotaknjeno medtem, ko je bilo letališče med zalivsko vojno leta 1991 bombardirano.

Končno so se prostovoljci iz muzeja Qantas Founders Museum pa tudi nekdanji in sedanji zaposleni v letalski družbi Qantas lani odločili, da ostanke letala vrnejo v Avstralijo. Projekt so podprli tudi avstralske obrambne sile, kuvajtske zračne sile, zračne sile ZDA, avstralsko veleposlaništvo v Kuvajtu in avstralsko ministrstvo za zunanje zadeve.

Po podatkih Qantasa je v reševanju ostankov letala, ki je potekalo sredi novembra, uspelo prepeljati nazaj v Avstralijo dele trupa letala, motorjev, glavnih vstopnih vrat in krilnih rezervoarjev. 700 kilogramov delov letala so s tovornjaki prepeljali v letalsko oporišče Ali Al Salem v Kuvajtu, od tam pa z letalom C-130J Hercules Royal Australian Air Force v Dubaj. Do končnega cilja v Sydney so ostanke prepeljali z letalom A380 Qantas.

Medtem ko bi Southern Horizon  potreboval približno dva dni in pol za 12.000 km dolgo potovanje, je letalo A380 potovalo iz Dubaja v Sydney v 13 urah in 42 minutah.

Med prevozom ostankov letala iz Dubaja v Sydney so klicni znak poleta A380 preimenovali iz QF6012 v Southern Horizon.

Deli letala bodo od letos na ogled v muzeju Qantas Founders Museum v Longreachu. Nekateri deli bodo verjetno dobili mesto na sedežu letalske družbe v Mascotu.

Člani muzeja so pred kratkim iz Manile pripeljal letalo Super Constellation, ki so ga leta 2017 kupil na dražbi. Čeprav letalo ni letelo za Qantas ga je muzej obnovil in ga pobarval v oznake letalske družbe.

Fotografije: Qantas

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 18 Marec 2019 11:21