Natisni to stran

Turkish Airlines pripravljen na ”Veliki premik”

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
20 Mar 19
Napisal Prebrano 2738 krat
Objavljeno v Novice

Turški nacionalni letalski prevoznik in član globalnega združenja Star Alliance je pripravljen na veliko spremembo, selitev na novo letališče ”Istanbul Airport”.

Turkishem Airbus A330 v posebni poslikavi
  Turkishev Airbus A330 v posebni poslikavi

Velika selitev se bo začela v petek, 5. aprila 2019 ob 3. uri zjutraj in so jo pri turškem prevozniku (po)imenovali kar ”The Great Move” (”Veliki premik”). To pomeni, da bodo v nekaj urah preselili večino opreme za sprejem in odpravo letal, letališko osebje, stroje, naprave in ostalo v konvojih prepeljali iz sedanjega letališča Ataturk na novo letališče. Nekaj od tega so že preselili, namreč s prvimi premiki opreme in osebja so že začeli 29. oktobra lani. 

Unikaten premik v letalski zgodovini bi naj trajal predvidoma 45 ur ter bi se naj zaključil 6. aprila do polnoči. V tem času bosta obe letališči, Ataturk ter novo, zaprti 6. aprila, med 2. in 14. uro po lokalnem času, tretje istanbulsko letališče Sabiha Gokcen ”ni del” tega projekta, ter na njem se bo promet v tem času odvijal po planu. Zadnji let, ki bo izveden iz sedanjega in kmalu nekdanjega letališča Ataturk, bo let za Singapur, proti Ljubljani pa večerni petkov let 5. aprila, nato letov med Ljubljano in Istanbulom dva dni ne bo (6.-7. april). Prvi let iz novega letališča proti Ljubljani bo ponedeljkov večerni let 8. aprila. Iz Turkish Airlines Slovenia so ob tem sporočili, da lahko potniki, ki imajo že kupljeno letalsko karto v tem terminu, ko bo selitev potekala, spremenijo svojo letalsko karto, z novim predvidenim časom odhoda letala Turkish Airlines (edino pravilo, ki velja pri tem je, da mora biti novi termin potovanja do sedem dni pred prvotno načrtovanim letom ali do 15 dni za njim).

Gospod M. İlker Aycı
Gospod M. İlker Aycı

Predsednik upravnega in izvršnega odbora pri Turkish Airlinesu, gospod M. İlker Aycı, je ob napovedi tega enormnega projekta povedal: ”Odvil se bo največji premik v letališki in lahko bi rekli tudi letalski zgodovini. Skupna površina preseljene opreme bo znašala kar 33-ih nogometnih igrišč. Po tem velikem premiku, ki bo odmeval po vsem svetu, se bomo zbudili v novo jutro. To bo jutro, kjer bo sonce sijalo na turško letalstvo z leti, ki se bodo izvajali na novem Letališču Istanbul. Novo poglavje, bo po mojem mnenju prineslo veliko dobrega tako naši državi, kakor tudi nam, kot letalskemu prevozniku ter seveda potnikom.”

Po selitvi, se bodo letalske operacije na novem letališču pričele v soboto, 6. aprila ob 14. uri, ko bo letališče ponovno odprto za letalski promet. Prvi let z novega letališča bo za glavno turško mesto, Ankaro. Število letov z novega letališča bo naraščalo postopoma in po vnaprej predvidenih fazah. 

Turkish Airlines
  Turkish Airlines

Kot je že omenil gospod İlker Aycı, bi lahko s celotno preseljeno opremo prekrili površino 33-ih nogometnih igrišč, celotna teža vse opreme je ocenjena na približno 47.300 ton v okrog deset tisoč kosih, kar bi naj prepeljali na okoli pet tisočih tovornjakih, njihova skupna prevožena pot med letališčema pa je ocenjena na 400 tisoč kilometrov, kar je pretvorjeno, da se lažje razume te ogromne številke, da bi lahko s takšno dolžino desetkrat obkrožili Zemljo. Selitev bo podpiralo preko 1800 članov osebja.

Med prvo fazo potniških letov Turkish Airlinesa, bodo za odhodno in destinacijsko kodo letališča potniki imeli ISL, ob 3.uri v noči na 6.april, pa se bo tudi to spremenilo, ter bo novo letališče prejelo mednarodno destinacijsko kodo letališča isto, katero ima sedaj letališče Ataturk (IST), medtem ko bo sedanje letališče prejelo kodo ISL. Staro letališče ne bodo zaprli, ampak bo na voljo za uporabo za vse letalske prevoznike, ki bodo prevažali tovor ter za vse lete za poslovno in VIP aviacijo. 

Na novem letališču, bo lahko turški prevoznik zavoljo novih letaliških kapacitet v vsakem trenutku obravnaval do tisoč potnikov hkrati, letališče pa bo v začetni fazi razpolagalo s kapaciteto do 90 milijonov potnikov na leto, čez približno deset let, ko pa bo celoten projekt novega letališča zaključen, pa bo letališče imelo kapaciteto 200 milijonov potnikov na leto ter bo postalo največje letališče na svetu.

Turkish Airlines, ki že vrsto let leti v Ljubljano, je v lanskem letu že drugo leto zapored beležil zmerno rast, ki je lani znašala dobrih 10 odstotkov, v skupnem deleži pa je turški letalski prevoznik lani prepeljal za slabo desetino vseh letnih potnikov z ljubljanskega letališča.