Ukrajinski piloti se bodo šolali v Sloveniji

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
25 Mar 19
Napisal Davor Golec Prebrano 1141 krat
Objavljeno v Novice

V Ljubljani je bila v okviru Slovensko-Ukrajinske letalske konference, podpisana pogodba o izobraževalnem programu za mlade pilote. Pogodbo sta podpisali podjetje AUTOMODERN d.o.o. in Nacionalna letalska univerza Ukrajine (NAU).

Od sedaj imajo študentje Nacionalne letalske univerze iz Kijeva možnost pridobiti komercialne licence pilota CPL po standardih Evropske agencije za civilno letalstvo (EASA).

Za namene zgoraj omenjenega šolanja, bo v Sloveniji v kratkem ustanovljena letalska šola, preko katere se bo izvajalo šolanje bodočih pilotov. Šolanje se bo predvidoma pričelo v mesecu septembru 2019, praktični del izobraževanj bo potekal na mariborskem letališču, teoretični pa v Heli center Toplice. Podjetje Automodern d.o.o., ki je poleg NAU vodilni subjekt v tem projektu je tudi generalni zastopnik za letala Diamond v Sloveniji. Praktično usposabljanje se bo, kot že rečeno odvijalo na letališču pod Pohorjem, ter se izvajalo na štirisedežnih enomotornih letalih tipa Diamond DA40 ter na dvomotornih letalih tipa Diamond DA42.

V začetni fazi, bo na šolanje jeseni prišlo predvidoma dvanajst Ukrajincev, ki bodo tvorili en razred. Kapacitete nameravajo postopoma povečevati na šest razredov po dvanajst učencev. 

To je zelo pomembno za NAU, katera je ena izmed vodilnih izobraževalnih ustanov v Ukrajini, ki zagotavlja izšolan kader za potrebe ukrajinske letalske industrije in za številne druge države po svetu. Prav tako ima projekt še večjo pomembnost za Slovenijo, saj le ta lahko zasede mesto vodilne izobraževalne države za države CIS v okviru EASA. Potekajo pa tudi pogovori, da bi se v projekt vključilo tudi Univerzo v Mariboru.

V uredništvu Slovenskega letalskega portala zelo pozdravljamo tovrstno idejo in projekt ter da se bo praktično šolanje izvajalo na mariborskem letališču, ki že nekaj časa, razen posameznih čarterjev, nima komercialnega prometa. Prav zaradi tega ima to letališče potencial v smeri trenažnega letališča za izobraževanje pilotov, posadk ter letalsko-tehničnega osebja. Ne dvomimo, da je na Štajerskem dovolj tovrstnega znanja. Tovrstne priložnosti je zaznalo že več tujih letalskih družb ter letalskih šol iz Avstrije in Hrvaške, ki se pogosto odločijo, da uporabijo mariborsko letališče za namene šolanj.

Foto: Diamond in Automodern d.o.o.

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 25 Marec 2019 13:17

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Januar 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31