Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

V igri je bilo strateško partnerstvo s Suhojem, iz posla izstopili mi (intervju)

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
05 Apr 19
Napisal vir: Adria Airways Prebrano 1043 krat
Objavljeno v Novice

V pogovorih z ruskim podjetjem Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC) je bila poleg dolgoročnega najema 15 Suhojevih letal SSJ100 v igri tudi dokapitalizacija v višini okoli 10 milijonov evrov in vstop SCAC v lastništvo Adrie Airways, je za STA zatrdil glavni izvršni direktor Adrie Holger Kowarsch. Znova je zatrdil,da je iz posla izstopila Adria.

lz Adrie so v torek sporočili, da svoje flote na podlagi pisma o nameri iz novembra lani ne bodo razširili z dolgoročnim najemom 15 letal ruskega proizvajalca, saj se družbi nista uspeli dogovoriti o pogodbenih določilih. Kot so pojasnili, se je "na strani Adrie porajalo vse več skrbi glede zavezanosti SCAC k poštenemu in stabilnemu dolgoročnemu partnerstvu ter pomanjkanja skupne vizije nadaljnjega strateškega razvoja podjetja".

V SCAC so medtem v sredo poudarili,da so se odločili posel z Adrio Airways prekiniti zaradi"slabega finančnega stanja potencialne stranke". "Organizacije, ki so bile vključene v financiranje transakcije,so preverile poslovanje Adrie Airways v letu 2018 in svetovale SCAC,naj opusti posel ter se s tem izogne izgubam. Priporočilo smo upoštevali in zaključili delo na pogodbi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kowarsch je v pogovoru za STA vnovič zatrdil,da je odločitev o izstopu iz postopka sklenitve posla sprejela Adria,saj ruska stran ni izpolnila svojega dela. Pojasnil je,da so bili s SCAC v stiku skoraj 10 mesecev, Rusi pa so v slovenskem letalskem prevozniku izvajali tudi obsežen skrben pregled,v katerem je sodelovalo med 20 in 30 strokovnjakov svetovalnih in revizijskih družb.

Ruska stran je imela po Kowarschevih besedah dostop do vseh informacij o poslovanju,nikoli pa niso zanikali tudi,da bodo za lani poročali o izgubi. Z revidiranjem lanskega poročila sicer začenjajo, a izguba bo, tako prvi mož Adrie, dosegla dvomestno številko v milijonih evrov.

SCAC je tako po Kowarschevih navedbah poznal vse ključne podrobnosti,ko se je odločil za posel z Adrio. V okviru tega ni bil mišljen samo dolgoročni najem omenjenih 15 letal, ampak tudi dokapitalizacija v višini okoli 10 milijonov evrov ter s tem lastniški vstop v Adrio. Kolikšen delež bi Rusi dobili, sicer še ni bilo čisto določeno, a evropska zakonodaja lastniški delež investitorjev iz tretjih držav v letalskih družbah omejuje na 49 odstotkov, je pojasnil prvi mož Adrie.

Postopki, povezani s poslom, so po njegovih besedah potekali dobro, nato pa je v začetku tega leta prišlo do nekaj preložitev.  Konec februarja, potem ko sta Adria in SCAC že podpisali preliminarne pogodbe, pa ob izteku roka za plačilo po Kowarschevih besedah ruska stran ni izpolnila svojega dela posla.

lz posla so zato, tako Kowarsch, izstopili, saj potrebujejo partnerja, "na katerega se lahko zanesejo in s katerim lahko najdejo skupni jezik glede prihodnjega razvoja Adrie Airways". Sprva so bili v Adrii po navedbah glavnega izvršnega direktorja razočarani, saj so v pogovorih z Rusi videli dobro priložnost. Njihovi piloti so se že urili na simulatorjih v Benetkah, dogovorili so se tudi že glede opreme in tehničnih specifikacij letal.

A Kowarsch se je v zadnjih dneh pogovarjal s partnerji Adrie v Evropi in ZDA in po njegovih besedah dobil informacije, ki Ruse postavljajo v slabo luč kot poslovne partnerje Glede na to je tako zdaj pomirjen, da posel ne bo izpeljan. Del krivde za tak razvoj dogodkov vidi morda tudi v tem,da je v SCAC nedavno prišlo do spremembe vodstva.

Adria sicer po prepričanju lastnikov, med katerimi je tudi AA International Aviation Holding oz. nemški sklad 4K Investments, še vedno potrebuje strateškega partnerja in Kowarsch pravi, da so v pogovorih s potencialnimi novimi interesenti. Vendar pa se jim pri tem ne mudi.

Po dokapitalizaciji ob koncu lanskega leta v višini štirih milijonov evrov, ki so jo kljub nekaterim drugačnim navedbam v medijih po njegovih zagotovilih izvedli v denarju, je Adria zdaj kapitalsko ustrezna, nova dokapitalizacija pa trenutno ni potrebna. Kowarsch tako tudi ne pričakuje več zapletov z agencijo za civilno letalstvo, ki periodično preverja njihovo finančno sposobnost za opravljanje dejavnosti in jim je konec 2018 po dokapitalizaciji licenco potrdila.

Z likvidnostjo so imeli pozimi tudi letos težave, tako da so bili minuli meseci po Kowarschevih navedbah stresni, a obeti za poletno sezono, ko so v Adrii ukinili nekatere destinacije, na nekaterih pa povečali frekvenco letov in dodatno povečali ACMI operacije (najem letala s posadko;op a ), so dobri, obetajo pa si dvomestno rast števila potnikov.

V vsakem primeru želijo prevozniku zagotoviti stabilno poslovanje, načrt pa je, da letos ob koncu leta ne bi bilo izgube. Na poletno sezono so po Kowarschevih zagotovilih dobro pripravljeni. Če ne bo tolikšnih težav s prezasedenostjo evropskega zračnega prostora kot v zadnjem času, naj tudi ne bi bilo toliko zamud in odpovedi letov. Zaradi teh so lani stroški za odškodnine dosegli milijonsko višino, je dejaI prvi mož Adrie.

Na lansko izgubo so poleg tega po njegovih pojasnilih med drugim vplivali tudi višja cena goriva, težave s kadri in počasen prevzem ter uvedba letal znamke Saabovih letal tipa 2000, zaradi česar so imeli dodatne stroške s kratkoročnim najemanjem letal od drugih letalskih družb.

A kljub vsem težavam varnost potnikov po Kowarschevih besedah nikoli ni bila ogrožena, zato se mu zdijo medijske navedbe, ki so dvomile v varnost Adrie kot letalskega prevoznika, "velika neumnost", tudi v luči stroge reguliranosti letalskega sektorja v Evropi in nasploh. Negativni članki v nekaterih medijih so nam lani povzročili kar nekaj poslovne škode, je pristavil Kowarsch.

Glede načrtov za naprej je povedal, da bodo pri izbiri novih letal za najem najverjetneje stavili na letala kanadskega proizvajalca Bombardier. Trenutno pripravljajo shemo za poletno sezono 2020 in videli bodo, kakšno floto potrebujejo. V 2021 bo Slovenija nato šest mesecev predsedovala EU in po izkušnjah iz 2008 bo število letov takrat povečano, je še dejal Kowarsch.

Pogovarjal se je Jernej Šmajdek: https://bit.ly/2HXdniQ


Nazadnje urejano na Petek, 05 April 2019 19:46

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31