Natisni to stran

V letu 2018 je bil vsak četrti let zamujen

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
09 Apr 19
Napisal Prebrano 903 krat
Objavljeno v Novice

Leti letalskih prevoznikov na območju, ki ga pokriva Eurocontrol, so bili v letu 2018 v 75.8 odstokih točni v prihodu, kar je za slabe štiri odstotne točke slabše, kot pa leta 2017. Delež letov s predčasnim prihodom (9.5%) je ostalo podobno kot leto poprej, razkriva končno preliminarno poročilo Eurocontrola za leto 2018.

Eurocontrolov center za nadzor letalskega prometa
Eurocontrolov center za nadzor letalskega prometa (Eurocontrol)

Največji krivec za zamude so letalske družbe same, ki so skupaj lani v povprečju ustvarile za 3.6 minute zamude na posamezen let (tu se štejejo zamude zaradi poznega sprejema potnikov na prijavnih okencih ali izhodih, okvare letal, pomanjkanje posadk, ipd.), kar je za 0.3 minute več kot leta 2017. Dodatne 1.74 minute povprečne zamude na let prinašajo zamude zaradi nasičenosti zračnega prostora ter pomanjkanje kadra za kontrolo zračnega prometa, vremenske razmere in stavke kontrolorjev, v zadnjem po pogostosti izstopajo v Franciji.

 Povprečna rast dnevnega letalskega prometa v Evropi leta 2018 je bila 3.8 odstotkov višja, kot pa leta 2017.

V letu 2018 je bila povprečna zamuda v odhodu 14.7 minut na posamezen let, kar je za več kot 2.3 minute oziroma 19 odstotkov več kot leta 2017, kjer je bila povprečna zamuda 12.4 minute na let. Evropska letališča, kjer nastajajo največje zamude v odhodu so London Stansted, kjer je bila v lanskem letu povprečna zamuda letala kar 24.4 minute, sledi nemško letališče Koln-Bonn s 23 minutami povprečne zamude ter portugalska Lizbona z 22.8 minutami zamude. Od letališč, kamor lahko letimo na rednih ali čarter letih iz katerega izmed slovenskih letališč, so na tem spisku še Barcelona (20.1 min), London Luton (19.9 min), Tel Aviv-Ben Gurion (18.3 min), Praga (18.2 min), Bruselj (17.4 min), London Gatwick (17.3 min), Manchester in Varšava (17.2 min) ter Paris CDG (17.0 min). 

Rast letalskega prometa v Evropi v letu 2018, napram letu 2017
Rast letalskega prometa v Evropi v letu 2018, napram letu 2017 (Eurocontrol)

Tudi na spisku evropskih letališč z največjimi zamudami v prihodu, ni bistvenih razlik, kjer je na prvem mestu še vedno London Stansted z 22.9 minutami povprečne zamude na vsak let. Glavni razlog za to je kumulacija zamud iz prejšnjih dnevnih rotacij letal, kajti večino prometa na Stanstedu izvedeta nizkocenovnika Ryanair in easyJet, ki imasta predvidene minimalne čase rotacij, zato se lahko nekaj minut na posamezen let na koncu sešteje v več deset minutne zamude. Sledita Barcelona in Koln-Bonn z 21.4 minutami povprečne zamude. 

Rast letalskega prometa ne pojenja :)
Rast letalskega prometa ne pojenja :)

Pri Eurocontrolu beležijo tudi statistiko zamud na letih med posameznimi letališči. Tu izstopajo povezave med letališčema Palma de Mallorca in Koln-Bonn. Na tej povezavi je povprečna zamuda vsakega letala v odhodu kar 34.3 minute. Glavni razlog je ta, da na zračni poti teh dveh letališč pogosto prihaja do ”zgostitvenih točk” prometa, zato imajo v odhodu letala določeno časovno okno odhoda (15 minut), ki ga avtomatsko določi Eurocontrolov sistem nadzora letalskih operacij v evropskem zračnem prostoru, le to okno pa je lahko večkrat več deset minut po predviden odhodu letala. Na omenjeni povezavi letala ponavadi letijo preko dveh najbolj obremenjenih sektorjev kontrole zračnega prometa, preko francoskega Marseille-a ter nemškega Karlsruhe-a. Več kot 9 odstotkov vseh letov, kateri letijo v katerem od teh dveh sektorjev, je zamujenih. V Sloveniji ponavadi ni omejitev zračnega prostora (manj kot en odstotek na leto), razen ob povečani nevihtni aktivnosti, kjer prihaja do vrste izogibanj nevihtnim celicam in sistemom, ter tako nastajajo zgostitvene točke.

Letalski promet v državah članicah Eurocontrola je lani beležil 3.8 odstotno rast, kar je že peto leto zapored, da je zabeležena rast, kar je krepko nad napovedjo za leto 2018, ki so jo izdala v februarju 2018.

Napoved rasti letalskega prometa do leta 2025, izdana februarja 2019.
Napoved rasti letalskega prometa do leta 2025, izdana februarja 2019 (Eurocontrol).

Za leto 2019 Eurocontrol Sloveniji napoveduje 5.6 odstotno rast letalskega prometa, kar je v povprečju Srednje, Zahodne in Južne Evrope ter krepko nad povprečjem vseh držav Eurocontrola, ki skupno pričakujejo 2.8 odstotno rast. Za leto 2020 je v Sloveniji predvidena rast 4.3 odstotna, kakršno bi naj v povprečju imela tudi preostala Južna in Vzhodna Evropa, medtem ko imata Zahodna in Severna Evropa predvideno le okoli 2.5 odstotno rast. V sedemletni napovedi (do leta 2025) v Eurocontrolu za vse države članice pričakujejo v generalnem 2 odstotno rast prometa, za Slovenijo je previdena 3.1 odstotna rast, kar je predvidoma med 250 in 500 več letal v slovenskem zračnem prostoru na dan, kot v letu 2018, na podlagi katerega je narejena primerjalna študija.