Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Izzivi letalskega prometa zaradi omejitev evropskega zračnega prostora

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
08 Maj 19
Napisal Prebrano 690 krat
Objavljeno v Novice

Pretekli mesec je Evropska komisija sprejela priporočila letalskih strokovnjakov o prihodnosti upravljanja zračnega prometa v Evropi.

Evropski letalski promet se sooča s pomembnim izzivom preobremenjenosti zračnega prostora, saj število potnikov iz leta v leto narašča, rast pa presega trenutne kapacitete v letalski infrastrukturi.

V preteklem letu je evropski letalski prostor zabeležil 3,8 % rast prometa v primerjavi z letom prej. Izvedenih je bilo več kot 11 milijonov letov, povprečne zamude na posamezni let pa so se podvojile v primerjavi z letom poprej. Letalsko omrežje je skupno ustvarilo kar 19,1 milijona minut ATFM zamud*, povprečna ATFM zamuda na let v preteklem letu pa je znašala 1,73 minute (cilj za leto je bil 0,5 minute), povprečen čas ATFM zamude na zamujen let pa je bil 19 minut.

60,4 % ATFM zamud v lanskem letu gre pripisati preobremenjenosti zračnega prometa in pomanjkanju kadra, 25,3 % vremenskim razmeram, 14 % pa stavkam (kontrolorjev).

Napovedi za letošnje poletje po podatkih Eurocontrola niso vzpodbudne. Pričakovati gre, da se bodo zamude, katerih vzrok je zasičenost zračnega prometa, v letošnjem poletju še povečale oz. znova podvojile, kar pomeni še več zamujenih poletov kot v pretekli sezoni.

Izzivi do leta 2040

Po napovedih družbe Eurocontrol naj bi do leta 2040 letalski promet zaznal kar 53 % rast poletov, zaradi omejenosti letaliških kapacitet pa ne bo mogoče opraviti kar 1.5 milijona letov, povprečna zamuda na let pa naj bi znašala 20 min.

Tako kot vsi evropski prevozniki je v preteklem letu Adria Airways, zaznala povečano število nepravilnosti v svojem operativnem urniku, ki so se odražale v zamudah poletov in njihovih odpovedih. Omejitve v zračnem prostoru, vremenske razmere in pomanjkanje posadk so bili najpogostejši razlogi.

“Z operativnega stališča je pred nami izredno zahtevno obdobje, saj se bomo vsi evropski letalski prevozniki znova soočali s številnimi izzivi. V naših dnevnih operacijah že čutimo prve posledice omejitev zračnega prostora nad Evropo, tega bo predvsem v poletnih mesecih še bistveno več. Zamude so neizbežne in tako kot prevozniki, se morajo tudi potniki na to pripraviti že danes. Gre za zamude, na katere kot prevoznik težko vplivamo in se jim ne moremo izogniti,” se je na pričakovano dinamično poletno sezono odzval Tadej Notersberg, odgovorni poslovodni delavec in direktor sektorja Operativa v družbi Adria Airways.

“Če smo bili v lanskem letu soočeni z mankom posadk, je v tej sezoni stanje boljše. Že lani smo močno okrepili zaposlovanje in usposabljanje članov posadk, s čimer nadaljujemo tudi v letošnjem letu. Pričakujem, da bomo okoliščine, na katere imamo neposreden vpliv, obvladovali, saj smo se nanje dobro pripravili,” je še dodal Notersberg. 

*ATFM zamuda: zamuda pri upravljanju pretoka zračnega prometa

 

Nazadnje urejano na Sreda, 08 Maj 2019 08:15

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31