Natisni to stran

Pahor vročil »Jabolko navdiha« ekipi študentov Fakultete za strojništvo

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
12 Jun 19
Napisal vir: UPRS Prebrano 569 krat
Objavljeno v Novice

Ob državnem prazniku, dnevu Primoža Trubarja, je Borut Pahor na posebni slovesnosti vročil "Jabolko navdiha" ekipi študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, absolutnim zmagovalcem tekmovanja »Design/Build/Fly« v Združenih državah Amerike.

»Edvard Rusjan Team«, ekipa študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani je razvila najboljše brezpilotno letalo z vorteksi na svetu. Z letalom, ki so ga poimenovali »Pretty boy«, so premagali vso svetovno univerzitetno elito na tekmovanju Design/Build/Fly v Združenih državah Amerike. Tekmovanja, ki poteka pod okriljem Ameriške zveze aeronavtičnih in vesoljskih inženirjev, se vsako leto udeleži več kot 100 svetovno priznanih in uveljavljenih univerz. Njihova naloga je zasnovati radijsko vodeno letalo, ki je sposobno opraviti simulacijo operacij letal na letalonosilki. Naši študenti so postali absolutni zmagovalci na vseh segmentih tekmovanja – pri snovanju, konstruiranju, izdelavi, testiranju in letenju. Vedno so bili so korak pred konkurenco in tako so v Slovenijo prinesli že drugo zmago. Prvič so zmagali leta 2015, letos pa so potrdili, da jim nihče ni enak.

Ekipa Edvarda Rusjana je »lepega dečka« gradila več kot pol leta. Vanj so vložili več kot 2000 ur dela, opravili več kot 40 testnih letov, ure pred računalniki in 3D tiskalniki so skorajda brez števila. Naši študentje so izdelali izjemno sposobno letalo, ki samostojno vzleta in dosega hitrosti čez 100 kilometrov na uro.

Izjemen in navdihujoč dosežek slovenske ekipe je rezultat večletnega dela ter odličnega teoretskega znanja ekipe na področju modeliranja, simulacij, gradnje v letalstvu in mehatronike. Neprecenljivi ob tem so bili nasveti izkušenih modelarjev in pilotov.

Z zmago so študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani potrdili, da smo Slovenci pravi letalci, z znanjem in natančnostjo pa pustimo za seboj vsakogar."

Foto: UPRS, Daniel Novakovič in FS