Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

[KOMENTAR] Javna podoba Adrie Airways najslabša v njeni zgodovini

Oceni ta prispevek
(30 glasov)
18 Jun 19
Napisal Prebrano 2801 krat
Objavljeno v Novice

Več komuniciranja pomeni manj stresa. Slogan, ki bi ga morali upoštevati vsi, ki se ukvarjajo z javno podobo. Predvsem pa direktorji.

Zadnje leto skoraj ne mine teden/dan, ko v slovenskih medijih nisem zabeležil negativne novice o letalskem prevozniku Adrii Airways. Dokler je bila Adria še v slovenskih rokah so dokaj zgledno skrbeli za obveščanje javnosti. Z menjavo lastnikov pa so se stvari hitro obrnile. Za stike z mediji so postavili zaposlene v Adrii, ki se s PR-om nikoli prej niso ukvarjali, še manj pa jih je ta tematika zanimala. In to ni krivda zaposlenih. PR ni/ne zanima niti lastnikov niti poslovodstva Adrie. To pa je krivda poslovodstva. Postal je nujno zlo. Seme je bilo zasejano.

Novinarji smo ostajali brez odgovorov na vprašanja. Javnost brez informacij. Na račun nerazumevanja PR-a so nezadovoljni tudi zaposleni v Adrii Airways. Tudi njih namreč zanima usoda njihovega delodajalca. Začele so se špekulacije. Kaj se dogaja z Adrio? Piko na i so dodali nezadovoljni potniki, ki so preko družabnih omrežij obveščali o vsaki zamudi, preložitvi in okvari Adriinih letal. Pridružil se jim je celo predsednik republike. Mediji so nezadovoljstvo potnikov pograbili z odprtimi rokami in začeli vsepovprek blatiti Adrio Airways. To se namreč bere. Ni namreč pomembno, da letalo ne vzleti zaradi tehnične okvare ali stavke kontrolorjev zračnega prometa. Pomembno je, da je nekdo zamudil večerjo ali pa sosedov rojstni dan.

Novinarjev resne zgodbe ne zanimajo več. Vse bolj jih zanima klevetanje. In v Sloveniji so našli žrtev. Adrio Airways. Priljubljenost nekoč ene najbolj cenjenih blagovnih znamk v Sloveniji in regiji pa vztrajno pada. Odpovedi letov se dogajajo vsem in se bodo tudi v bodoče. Polomljeni in pobruhani sedeži (v poslovnem razredu British Airways pred dobrim tednom, o čemer slovenski mediji niso poročali), strgane preproge, zamujeni leti …  resne težave, ki jih lahko omilimo s pravim komuniciranjem, ki ga odobri šef. Odnos do potnika mora biti na prvem mestu. A tega vodstvo Adrie še ne razume. Trenutno največ pozornosti posvečajo 'gašenju medijskega požara', ki je zajel njihovo družbo. Škoda pa je medtem velikanska.

Adriin poslovni plan za letos je predvideval 15 dodatnih letal SSJ100. V tej smeri so načrtovali tudi letenje in vzdrževanje letal. Ko je posel z Rusi padel v vodo se je podrl cel sistem planiranja letov. Načrtovani servisi letal pa so ostali. Pomanjkanje letal je torej razumljivo. Varnost letenja je vendarle na prvem mestu. Prav verjetno je, da poslovodstvo ni odreagiralo pravočasno in danes smo deležni odpovedi in združevanju letov. V primeru, da bi speljali posel s Suhojem do odpovedi in zamud najverjetneje nebi prihajalo in Adria bi bila na boljšem glasku kot je.

Zanimivo je, da se nihče od novinarjev tako neumorno ne ukvarja z zamudami vlakov in avtobusov, kolonami na cestah ali ne nazadnje prometnimi nesrečami, ki letno vzamejo 100 slovenskih življenj. Prelito črnilo na to temo bi verjetno rešilo veliko ne potrebno prelite krvi na cestah. So potniki na vlakih, ladjah in avtobusih manj vredni od tistih, ki plačajo za letalsko karto 300 evrov? Niso, vendar se letalstvo najbrž bolje bere in klika. Pred tednom dni je križarka Norwegian Jade s 3000 potniki na krovu v Koper zamujala 6 ur. Zanimivo, da se nihče od njih ni pritožil in zahteval odškodnine. Ladjarji, avtobusni prevozniki in vlaki lahko zamujajo. Letala pač ne. Zanimiv fenomen!

Kljub temu, da ima Adria sedaj zaposleno strokovnjakinjo za PR pa je njena moč omejena z dojemanjem PR-a njenega šefa. Ta pa ne razume osnov PR-a in moči medijev. Drži, da ga mediji ne morejo zamenjati. Lahko pa uničijo zaupanje v letalskega prevoznika. In prav to se dogaja zadnje leto. Načrtno? Ne vem. Zdi se pa že tako.

 

Nazadnje urejano na Torek, 18 Junij 2019 10:05

Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31