Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Na Pipistrelovih letalih šolajo bodoče pilote USAF

Oceni ta prispevek
(1 glas)
09 Jul 19
Napisal Prebrano 814 krat
Objavljeno v Novice

Ameriški zastopnik Pipistrela v sodelovanju z USAF pomaga pri šolanju mladih, ki se odločajo o poklicni poti. V treh tednih bo 20 kandidatov na Pipistrelovih Alpha Trainerjih opravilo prvi samostojni let.

Vojno letalstvo Združenih držav Amerike (United States Air Force, v nadaljevanju USAF) se sooča s kroničnim pomanjkanjem pilotov. Preden bodo vsi letalniki leteli avtonomno bo minilo še vsaj 20 let. Prav zato načrtujejo različna novačenja mladih, da bi jih privabili v svoje vrste.

Predstavniki USAF v svoje vrste vabijo mlade, ki ravno končujejo šolo. Tik preden gredo na šolske počitnice, jim ponudijo brezplačno šolanje za pilote. Na ta način jih želijo vzpodbuditi in motivirati za poklic pilota in jih kasneje privabiti v svoje vrste.

Tudi Pipistrel USA podpira različne programe začetnega šolanja za pilote. Tokrat so se v sodelovanju z USAF odločili, da bodo za pilote in seveda za svoja letala navduševali tudi mladino, ki ravno končuje šolo. »V sodelovanju z USAF sedaj izvajamo en tak program,« je za sierra5.net povedal zastopnik Pipistrela USA Michael Coates in dodal: »V prvem tednu smo do samostojnega leta izšolali štiri učence. V nadaljnjih dveh tednih jih bomo izšolali še 16, skupaj torej 20. Takoj po zaključku šolanja se bomo preselili v Compton, kjer bomo na enak način izšolali še 30 mladih učencev. Letala, na katerih se šolajo, so v lasti podjetja Pipistrel USA in ameriških aeroklubov.«

Program predvideva šolanje do stopnje, ko učenci lahko opravijo samostojen let. V primeru, da se odločijo za nadaljevanje šolanja, pa za to poskrbi USAF. Namen programa je torej privabiti kandidate in jih stestirati, kako hitro se lahko naučijo letenja in ali so dovolj samozavestni, da bi postali piloti.

Michael Coates je povedal, da so predstavniki USAF nad njihovim programom navdušeni in da se bo sodelovanje z USAF zagotovo poglobilo ter dodal: »Navdušeni so nad hitrim učenjem naših kandidatov na letalih Pipistrel Alpha Trainer. Zdi se mi, da so sedaj spoznali, kako dobra so naša letala za učenje mladih pilotov. Sodelovanje bomo nadgradili tudi zaradi izjemno ugodne cene začetnega šolanja, ki jo ponujamo.« Strošek USAF, ki v podobnih programih išče mlade pilote, znaša 220.000 US$, v Pipistrelovem programu pa le 5000 US$ na študenta.

Coates je povedal, da USAF njihovih letal Alpha Trainer najverjetneje ne bo kupila, saj imajo dovolj drugih šolskih letal in sklenil, da bodo s programom nadaljevali, saj jim prinaša velike prednosti. Poleg zaslužka in novih pilotov gradijo tudi prepoznavnost blagovne znamke Pipistrel po celem svetu.

Pipistrelova letala Garud (to je prilagojeni Virus SW 80 s specifikami za indijski trg) za osnovno šolanje uporablja tudi indijska vojska. V avgustu bodo dobavili zadnje 4 Garude za indijsko mornarico ("Indian Navy"), potem pa je naročilo 194 letal zaključeno.

Foto: Pipistrel USA

 

1 komentar

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31