Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel razkril urbani letalnik za pet potnikov

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
27 Jul 19
Napisal Prebrano 1783 krat
Objavljeno v Novice

Pipistrel je razkril koncept brezpilotnega letalnika, ki ga razvija za Uber. Gre za v prvi fazi štirisedežni pilotirani, v drugi fazi pa petsedežni avtonomni letalnik, imenovan 801 eVTOL.

Letalnik razvija Pipistrelovo podjetje Pipistrel Vertical Solutions, ki ima sedež v Ajdovščini in katerega direktor razvoja je dr. Tine Tomažič. Dr. Tomažič je povedal: »Pipistrel izdeluje električna letala že 12 let. Najbolj zahteven del razvoja 801 je bil prehod iz navpičnega v vodoravno letenje. Integriran sistem za navpično vzletanje je redundanten. Letalnik lahko leti tudi z šestimi od osmih rotorjev. Letalnik ima štiri sklope baterij in lahko varno pristane tudi z okvarjenimi sklopi. Razvili smo tudi posebno varnostno kletko, sedeže in varnostne pasove. Želimo, da je tih, varen in hiter.« 

Motorje letalnika bodo poganjali štirje sklopi različnih baterij, ki so jih razvili v Pipistrelu. S tolikšno redundanco bodo zagotovili dodatno varnost v primeru okvare katerega koli sklopa baterij. V letalstvu je zlasti v mestnem prometu zelo pomemben tudi hrup, ki ga generirajo letala. Zato se bodo rotorji v 801 vrteli z različnimi hitrostmi. S tem bodo po besedah dr. Tomažiča dosegli tudi nižji hrup. Letalnik bo lahko vzletal in pristajal tudi kot klasična letala.

Visokokrilni letalnik ima na vsaki strani trupa v korenu krila po štiri rotorske sklope, ki omogočajo navpično vzletanje in pristajanje. Koren krila v katerega so vgrajeni rotorji se nadaljuje v klasično krilo. V rep letalnika je vgrajen propeler, ki zagotavlja vlečno silo v horizontalnem letu. Rotorski del je takrat zaprt, koren krila in samo krilo pa zagotavljata potreben vzgon za letenje. Lopute, ki pokrivajo rotorski del se bodo zaprle v manj kot minuti, letalnik pa bo tako bolj aerodinamičen in energetsko učinkovit. Upravljan bo s sistemom fly-by-wire, ki ga bo izdelal Honeywell in bo zmožen avtonomnega letenja, torej brez pilota. Vgrajen bo imel tudi sistem za zaznavanje in izogibanje drugim letalnikom v zraku.

Oznaka 801 predstavlja osem ventilatorskih sklopov, nič gibljivih konstrukcijskih sklopov in en propeler.

Dolet letalnika bo 97km, največja hitrost pa 282km/h. V njem bo prostora za pet potnikov in prtljago.

Dr. Tomažič je povedal, da načrtujejo izvesti prvi testni let do konca letošnjega leta. Potem pa bodo sledila testiranja in certifikacija za tipski certifikat pri EASA. V komercialno uporabo naj bi 801 prišel leta 2025.

Fotografije in renderji: Pipistrel


 

Nazadnje urejano na Sobota, 27 Julij 2019 08:43

Koledar objav

« Julij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31