Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Kar 80% odškodnin pri zamudah in odpovedih letov ostaja neuveljavljenih.

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
28 Avg 19
Napisal Prebrano 975 krat
Objavljeno v Novice

Potnike v letalskem prometu ščitijo različne uredbe in zakoni. Ena izmed najpomembnejših je uredba EU 261/2004, ki definira pogoje in višino odškodnine, pri čemer gre lahko za zamudo leta, odpoved leta ali zavrnitev vkrcanja. Kljub temu, da zakon za članice EU velja že okoli 15 let, se večina potnikov ne zaveda svojih pravic. Zadnje raziskave namreč kažejo, da je bilo do sedaj neuveljavljenih za okoli 6-8 milijard evrov odškodnin.

Kaj je Delayco?

Delayco je prvo podjetje v Sloveniji, ki se profesionalno ukvarja z zastopanjem ljudi v letalskem prometu, predvsem na področju letalskih odškodnin. Začetki segajo v leto 2018, ko se je na slovenskem trgu pojavila potreba po tovrstni storitvi. Izkazalo se je, da ljudje rajši prepustijo proces zahtevanja odškodnin nekomu, ki ima na tem področju že nekaj izkušenj. Največja prednost Delayca pred tujimi ponudniki je predvsem bolj oseben stik v domačem jeziku in ker deluje po principu “no win - no fee” do izplačila provizije pride le ob uspešno rešenem primeru.

Ali sem upravičen do odškodnine?

Če je imel vaš let zamudo nad 3 urami, imate visoko možnost, da ste upravičeni do denarnega povračila. Vseeno je potrebno v obzir vzeti še veliko drugih faktorjev. Zelo pomemben je podatek o začetnem in končnem letališču. EU 261/2004 zajema le lete, katerih pot se začne ali konča v Evropski uniji, pri pogoju da je letalski prevoznik evropski. Kot zadnji pomembni podatek pa je potrebno izpostaviti razlog zamude, letalska družba je namreč odgovorna le v primeru da je bil krivec za zamudo letalska družba sama.

Odškodnino lahko uveljavite do 3 leta nazaj

Uveljavljanje tovrstnih odškodnin je zelo odvisno od letalskih družb in države iz katere je let letel. V povprečju lahko potniki uveljavljajo odškodnino za do 3 leta nazaj. Kot primer za najstarejše lete lahko uveljavljate odškodnino, če ima letalski prevoznik sedež na Malti, kjer tovrstne časovne omejitve nimajo definirane. 

Kako uveljavim svoje pravice?

Zahtevek za odškodnino lahko pri letalskih prevoznikih v večini primerov vložite sami. To lahko storite preko različnih e-mailov ali spletnih form, ki so lahko dobro skrite, saj letalskim družbam ni v interesu procesa potniku poenostaviti. Tovrstna možnost se v nekaterih primerih lahko zavleče tudi do nekaj let. Letalska podjetja fizične osebe ne obravnavajo enako resno kakor podjetja. Posledično je povprečni čas od oddaje zahtevka do prejema odškodnine za specializirana podjetja en mesec. Kot zadnja možnost pa je najem odvetnika, kar se že v začetku stranki ne izplača, ker so provizije največkrat višje od dobljenih odškodnin.

Če imate kakršnakoli vprašanja v zvezi z letalskimi nepravilnostmi jih lahko kontaktirate na 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali obiščete njihovo spletno stran www.delayco.com

 

Nazadnje urejano na Sreda, 28 Avgust 2019 08:24

Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31