Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vaja Letalska nesreča Karavanke 2019

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
26 Sep 19
Napisal Prebrano 704 krat
Objavljeno v Novice

Minuli vikend je na območju Javorniškega Rovta nad Jesenicami potekala mednarodna Zaščitno-reševalna vaja s predpostavko, da se je med Slovenijo in Avstrijo zrušilo letalo s 70 potniki in člani posadke.

Scenarij je predvideval, da je na mejnem območju pobočja Kočne in Planine Seča v Sloveniji in Avstriji izginilo potniško letalo, ki je bilo na poti iz Münchna v Zagreb. Posadka letala ob približno 6.30 uri obvestila avstrijsko podjetje za kontrolo zračnega prometa Austrocontrol o tehničnih težavah. Po prejemu obvestila kontrolor zračnega prometa ni mogel več vzpostaviti stika s posadko letala, ki je obenem izginilo z radarskega zaslona. Glede na predvidevanje, da je letalo strmoglavilo in zadnjo znano lokacijo letala, je podjetje za kontrolo zračnega prometa Austrocontrol predvidevalo, da je letalo lahko padlo na območju Slovenije in o tem takoj obvesti pristojne službe v Avstriji (Policijo in ostale službe v skladu z njihovim načrtom) in Sloveniji (Kontrolo zračnega prometa Slovenije).

V obeh državah so takoj stekli postopki za iskanje pogrešanega letala. Ob nesreči je na avstrijski strani izbruhnil tudi večji požar. Avstrija je za gašenje požara za pomoč prosila Italijo, ki je v ta namen takoj poslala letalo tipa Canadair.

Namen vaje je bil krepitev sodelovanja slovenskih, avstrijskih (Zvezna dežela Koroška) in italijanskih organov, služb, enot in drugih operativnih sestav za zaščito, reševanje in pomoč, na področjih pripravljenosti, medsebojnega obveščanja, nudenja mednarodne pomoči, nudenja prve pomoči in interoperabilnosti reševalnih enot in služb pri odzivanju na nesreče in medsebojnega sodelovanja preiskovalnih in drugih služb.

Vodja vaje in kranjske izpostave URSZR Robert Skrinjar je povedal, da so s to želeli preveriti sodelovanje preiskovalnih enot in forenzike ter skupine za identifikacijo mrtvih, saj skupne vaje na tem področju še ni bilo. Hkrati je izpostavil, da se je že med samo vajo pokazala težava pri koordinaciji dela helikopterskih in letalskih posadk. Na vaji o bili udeleženi helikopterji Slovenske vojske, Slovenske policije, Avstrijske vojske in italijanski canadairji.

Na vaji je sodelovalo približno 250 pripadnikov različnih služb. Med njimi preiskovalci letalskih nesreč, gasilci, gorski reševalci, policisti, civilna zaščita, kinologi, Rdeči križ, nujna medicinska pomoč, sodna medicina, forenziki ter vojaški in policijski helikopter.

Fotografije: arhiv sierra5.net

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31