Natisni to stran

Svet z Airbusi, Slovenci z avtobusi

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
29 Sep 19
Napisal Prebrano 2247 krat
Objavljeno v Novice

Zlom Adrie nam je že v nekaj dneh pokazal, kam na zemljevidu in v zgodovino smo padli.

Pred dvema letoma se je slovenska košarkarska ekipa povzpela na vrh evropskega košarkarskega prestola v Istanbulu. Tja je takrat poletelo 7000 slovenskih navijačev. Adria Airways in Turkish Airlines sta opravili večino prevozov. Po zraku. Turkish je v Ljubljano poslal ducat letal A321 in B737 ter celo širokotrupna letala B777. Na ljubljanskem letališču so takrat zabeležili tudi dnevni rekord.

Po dveh letih smo priča velikanskemu uspehu naših odbojkarjev. Trume Slovencev ponovno romajo za svojimi idoli. Tokrat v Pariz. A z bistveno razliko. Z avtobusi. Namesto dve uri v letalu so in bodo preživeli 20 ur v avtobusu. Tja in še nazaj. Adria ne leti. Air France pa ni zaznal potrebe, da bi se odzval povpraševanju trga. V teh dneh niso niti povečali frekvenc, niti dodali posebnih letov, niti poleteli z večjimi letali. Jasen znak kako pomembni smo za njih. Pa ne samo za njih. Tudi za ostale letalske družbe.

Foto: Adria Airways, 2017

Agencije so organizirale nekaj čarterskih letov s prevozniki Carpatair, Enter Air in Trade Air. Družbena omrežja so polna radostnih Slovencev in fotografij z avtobusov. Berem zapise … še 6 ur, še 250 km, … Še dobro, da ni finale v Helsinkih. Za svoje idole bi očitno šli na finale tudi peš. Morda smo pa le doumeli pomen tedna mobilnosti, ki ga je MzI promoviral pred dvema tednoma. Peš, s kolesom, z vlakom!

Po slovenske in poljske odbojkaše je prišel s strani evropske odbojkarske zveze najet Carpatairov Fokker100 in jih odpeljal v Pariz. Medtem ko je poljske odbojkaše v Ljubljano pripeljal celo njihov vladni Boeing. Spomnimo, da je evropske prvake na Brnik pred dvema letoma pripeljala Adria. Adria Airways ima tudi jutri zgodaj ponoči ob 01:30 napovedan prihod iz Pariza. Na njem bodo naši odbojkaši. Verjamem, da zlati. In uganite kdo se bo v prihodnjih dneh zopet kitil ob naših šampionih.  Ti, ki danes odločajo ali bomo Slovenci v svet potovali z lastno letalsko družbo oz., avtobusi, vlaki ali kar peš. Cankar je imel prav. »Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!«

Ali pa bomo v torek prijetno presenečeni. V ozadju očitno le potekajo neke aktivnosti na temo preživetja Adrie v taki ali drugačni obliki.

 

 

Nazadnje urejano na Nedelja, 29 September 2019 13:31

9 komentarji

 • Komentiraj povezavo Test Torek, 08 Oktober 2019 04:56 objavil Test

  Prepozno je šla k vragu. Nekdo bluzi o samo 5 mio izgube letno. Prosim ne nakladati. Vseh dolgov bo krepko čez 100 mio

 • Komentiraj povezavo Tomo Torek, 08 Oktober 2019 02:31 objavil Tomo

  Ne fantazirajte ljubitelji Adrie. Že davno bi morali to štacuno zapreti. Predolgo ste črpali iz proračuna in se imeli za bogove.

 • Komentiraj povezavo Stanko Ponedeljek, 30 September 2019 15:16 objavil Stanko

  Res ste pateticni, z koncem Adrie ni konca sveta. Mene ne zanima, kdo pripelje nase sportnike in kdo odpelje navijace, mene zanima, kako bom potoval jaz. S Koroske potrebujem zaradi katastrofalnih cest, saj veste, na hitro cesto cakamo ze 25 let, 2 uri, da Graza pa po avtocesti 1 in 10 minut. Do Dunaja pa 3 ure, kjer se odpre okno v svet. Samo za primerjavo, Graz - Istanbul 90 evrov, Dunaj - Istanbul pa povratna karta 140 evrov. Ne bom jokal za Adrio, naj pride konkurenca in naredi red. Jaz pa bom se zmeraj letel iz letalisca, ki mi je bolj dostopno, cenejse in ima boljse povezave. Pa saj smo tudi letalisce prodali tujcem in to z zemljiscem vred. Tega se Hrvatje niso storili, dali so letalisce v najem.

 • Komentiraj povezavo Marko Smolej Ponedeljek, 30 September 2019 11:57 objavil Marko Smolej

  Adria je na leto pridelala 5mio € izgube. Slabo. Je pa v davčno blagajno prispevala 35mio € davčnih obveznosti. Ni slabo. Da niti ne omenjam prispevkov v pokojninsko, zdravstveno in socialno vrečo brez dna. Torej bi s 5mio subvencijo davkoplačevalci pridobili več kot 30mio na leto. Jaz menim, da se splača celo samozvanim perifercem. Se pa strinjam, da se trenutnim zločinskim lastnikom ne nakaže niti evra. Zato, ker so zločinci in predvsem zato, ker niso Slovenci!

 • Komentiraj povezavo Marko Smolej Ponedeljek, 30 September 2019 11:35 objavil Marko Smolej

  In, ko so se košarkaši vračali iz Carigrada je imelo adrijsko letalo pozivni znak (Call Sign) s kontrolo letenja CHAMPS2017. Taki carji smo bili. Vsi: košarkaši, Adria in vsi Slovenci. Zdaj smo pa eni navadni lulčki. Vsi. Tudi zaradi propada Adrie.

 • Komentiraj povezavo Bralec Ponedeljek, 30 September 2019 08:01 objavil Bralec

  A res, tako hudo je? Kaj pa Metalna, TAM, Mura, IUV, Tomos, Cimos, SCT… Takrat take patetike ni bilo zaznati. Vsem pa je skupno isto kot pri AA. Lopovi, ki so to zakrivili in pokradli. In še kar so pri koritu oblasti.
  Brez skrbi, Tuidi brez AA bo Slovenija. Čeprav se kotlini zdaj tako tako zdi, da je ne bo več.. Ja, tudi v center kdaj udari strela.

 • Komentiraj povezavo Bralec Ponedeljek, 30 September 2019 07:52 objavil Bralec

  Pa saj ste že prav patetični, kakšne naslove in prispodobe. pišete. Malce žaljivo celo. Navijači so že vsa leta potovali organizirano in v največji meri s kombiji. Predvsem, ke je ceneje od vsake agencije, da AA sploh ne omenim.
  Kot repliko samo naj navedem, da sem se pred dvema dnevoma vrnil na enega bližnjih letalič, prav z Airbusom. Torej nisem z avtobusom, kot navajate v naslovu.
  Kot je videti, so se v ljubljanski kotlini tla zatresla, ker so privilegiji dvoriščnega lelališča padli. Mi iz, za vas periferije, niti malo ne čutimo, da se je kaj zgodilo.
  Morda bi ta portal preimenovali v Adria Cryers. Pa tako sem vas nekoč cenil.

 • Komentiraj povezavo klemenmo Nedelja, 29 September 2019 17:00 objavil klemenmo

  naj kak ekonomist naredi 2 grafa:
  - letni dobiček/izguba za posamezno koledarsko leto
  - datum in znesek dokapitalizacije AA.

  Tako se bo videlo ali smo imeli AA zato, da prinaša dobiček ali zato da z njo letimo.

 • Komentiraj povezavo Heos Nedelja, 29 September 2019 17:00 objavil Heos

  Ne dajjte se ADRIA,brez vas ne bo več Slovenije, kot je bila