Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Iniciativni odbor zaposlenih Adrie Airways prepričal vodstvo 4K da se odreče podjetju?

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
30 Sep 19
Napisal Iniciativni odbor zaposlenih AA Prebrano 1723 krat
Objavljeno v Novice

Zaposleni v Adriji z nestrpnostjo čakajo odločitev vlade. "Prepričali smo vodstvo 4K da se odreče podjetju, z dobavitelji smo se dogovorili za znaten odpis dolgov in njihovo dolgoročno refinanciranje, se pogovarjali z novimi investirorji, našli podjetje, ki se ukvarja samo s prestrukturiranji letalskih prevoznikov. Lufthansa si še naprej želi biti partner Adrie", so dejali v iniciativnem odboru zaposlenih.

"V tednu dni smo naredili več kot 4K v treh letih" so še dejali.

Na vprašanja, kaj bi pomenil stečaj Adrie odgovarjajo: ”Plan, ki ga ima vlada s subvencioniranimi liniji je zelo vprašljiv. Možnost, da bi Evropska komisija dovolila izvajanje tako imenovahih PSO linij iz Brnika je majhna. Take linije se navadno uporabljajo za povezovanje odročnih pokrajin z vozlišči in ostalimi večjimi centri. Res je, da se take subvencije lahko uporabljajo tudi za nekatere linije, ki so za državo pomembne in ki niso komercialno donosne, vendar je za dokazovanje upravičenosti teh linij potrebno izdelati natančne študije, pa še to bi po naših podatkih odobritev bila deležna kvečjemu ena linija in ne kar set linij”, še pravijo v iniciativnem odboru. Ne glede na to, da bi država uspela prepričati evropsko komisijo o upravičenosti teh subvencioniranih linij, bi bilo za to vsako leto potrebno odšteti milijone evrov, kar pa je občutno več kot je bila letna izguba Adrie pred prodajo nemškemu skladu 4K.

Ideja o ustanovitvi nove Adrie po mnenju zaposlenih v tem trenutku tudi ni smiselna, kajti novo podjetje ne bi pridobilo ugodnih slotov na letališčih - to so termini, ki jih letalski prevoznik zakupi na letališčih kamor leti. Namreč trenutne slote bi v primeru stečaja Adrie takoj kupile druge letalske družbe.

Poleg omenjenega pa proces pridobitve potrebnih spričeval (IATA,AOC,CARA,IOSA,StarAlliance,itd) traja leta, vse to kar obstoječa Adria že ima.

Po prepričanju zaposlenih je ohranitev Adrie s kompetentnim in odgovornim vodenjem najcenejša rešitev.

Premier Šarec je dejal da Adriji s tem vodstvom ne bo pomagal. Sedaj lahko namesto nemškemu vodstvu, pomaga slovenskemu podjetju, povezljivosti, gospodarstvu in turizmu v Sloveniji.


Medtem so iz CAA sporočili: "Javna agencija za civilno letalstvo RS (Agencija) je danes 30.9.2019 izdala ustno odločbo Adrii Airways (AA) d.o.o., da z dnem 30.9.2019 od 12 ure prepove izvajanja letalskih operacij z letalom, model CRJ900 tip CL-600-2D24 reg. ozn. S5-AAK (S/N 15128) zaradi odpovedi najemne pogodbe s strani najemodajalca in posledično izbrisa najemnika Adrie Airways d.o.o. iz Registra zrakoplovov RS kot uporabnika navedenih letal."

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 30 September 2019 11:29

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« November 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30