Natisni to stran

Črni september

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
01 Okt 19
Napisal Aljaž Krevs Prebrano 1140 krat
Objavljeno v Novice

Letalstvo postaja vse bolj neizprosen posel, na kar nazorno opozarja iz leta v leto daljši seznam propadlih letalskih družb. Zadnja med njimi je Adria Airways.

Ob koncu poletne sezone so nas v mesecu septembru bolj ali manj presenetili stečaji še treh evropskih letalskih prevoznikov. Številni bankroti tako malih, kot tudi velikih in uveljavljenih podjetij so očitno stvar, na katero se bomo morali v prihodnosti navaditi.

AIGLE AZUR

Kot prvi so v začetku septembra letalske operacije zaustavili v Aigle Azur. Šlo je za francosko letalsko družbo, ustanovljeno leta 1946, ki je po drugi svetovni vojni kot prva v privatni lasti začela s prevozom potnikov po zraku. Pretežno turistično orientirana družba z eksotičnim naborom destinacij je imela glavno bazo na pariškem Orlyju, lete pa je opravljala z enajstimi letali, povprečne starosti okoli 12 let; devetimi airbusi iz družine A320, od katerih so dva posojali portugalskemu TAP-u, dvema letaloma airbus A330 in sposojenim boeingom 737 – podobno kot v Adrii Airways, pa nobeno letalo ni bilo dejansko v lasti letalske družbe.

V Aigle Azur, kjer je imela največji delež kitajska HNA Group, med drugim lastnica več kot 10 letalskih družb na Kitajskem, predvsem pa znana kot lastnica družbe Hainan Airlines, so bile težave vidne že nekaj časa. Odpovedali so začetke operacij na več novih destinacij in hkrati suspendirali številne že obstoječe linije. Njihovo precej neklasično omrežje se je osredotočalo predvsem na lete v Afriko, kjer so prevladovale destinacije v arabskih državah (največ v Alžiriji), zelo malo pozornosti pa so posvečali evropskim mestom, kjer so zanimivo, navkljub imenu družbe, leteli v le eno mesto na Azurni obali. Izven Afrike sta bili edini »long-haul« destinaciji brazilski Sao Paulo in kitajski Peking.

Težave pa v nekoč drugem največjem francoskem prevozniku niso nastopile prvič. Letalska družba se je komaj prebila v novo tisočletje, z le dvema letaloma, v katerem pa se je začela skokovita rast, kateri ni bilo videti konca niti med vsesplošno krizo leta 2008 – verjetno je bila ravno ta, podobno kot pri islandskem WOW Air-u, glavni razlog za dokončni neslavni konec. Trenutno je ostanek Aigle Azur, ki je pred stečajem zaposloval okoli 1150 ljudi, naprodaj, za prevoznika, oziroma predvsem za njegove »slote« na Orlyju pa se zanimajo španski Vueling (IAG), francoska Transavia France (Air France) in easyJet, ki bi z nakupom povečali svoj delež na drugem najprometnejšem francoskem letališču.

XL AIRWAYS FRANCE

Sredi septembra je zaskrbljujoče velik seznam propadlih letalskih družb dopolnil še en francoski prevoznik, in sicer »long haul« nizkocenovnik XL Airways France. Razmeroma mlada družba, ustanovljena konec leta 1995, je s svojo floto štirih airbusov A330, katerim naj bi se ravno naslednje leto pridružila še dva različice neo, drugo najprometnejše letališče v Evropi, pariški Charles de Gaulle in tudi nekaj drugih francoskih letališč, povezovala s počitniškimi destinacijami na drugi strani Atlantika. Prevladovale so manjše otoške države, tako ali drugače povezane s Francijo, in pa vzhodna obala ZDA.

S tem modelom operacij so se pridružili številnim evropskim letalskim družbam, ki so že poprej želele uspeti s cenovno ugodnimi leti na daljše razdalje. Tu ponovno lahko potegnemo vzporednico s propadom WOW Air-a, pa tudi Primere Air in nenazadnje britanskega Thomas Cooka. Model je še nekaj let nazaj predstavljal hudo in zelo dobičkonosno novost na trgu, vendar pa so se zgodbe, z le nekaj svetlimi izjemami (Level in Eurowings, ki pa imata za seboj precej večja IAG in Lufthanso), po eksplozivni rasti in posledično preveliki kapaciteti na trgu, le nekaj let kasneje končale na podoben način.

Na videz nemogočemu uspehu na tem področju prevoza potnikov po zraku je sledila tudi odločitev, da družbi XL Airways, ki je že poprej zaprosila za več desetmiljonsko finančno injekcijo, dobičkonosni poslovni letalski prevoznik La Compagnie, sicer v lasti sorodnega podjetja, s sredstvi ne pomaga. Trenutno je tako XL Airways France v fazi prodaje.

THOMAS COOK AIRLINES

Nenazadnje pa je tu še britanski turistični velikan Thomas Cook, katerega zaključek operacij je bil najbolj presenetljiv, predvsem pa, navkljub nekaj denarno skromnejšim letom, grozljivo nenaden. Šlo je za najstarejšo potovalno agencijo na svetu, ustanovljeno leta 1841, ki pa je imela pod svojim okriljem tudi pet letalskih družb. Z mešano floto tako airbusovih, kot tudi boeingovih letal za kratke, srednje dolge in dolge polete so z rednimi ter čarterskimi poleti povezovali mesta Severne, Zahodne in Srednje Evrope s turističnimi središči ob Sredozemskem morju, hkrati pa so nudili tudi povezave do bolj oddaljenih turističnih destinacij v Severni Ameriki in Aziji.

Prevoznik se je že več let tiho boril s finančnimi težavami, ki so nastopile kot posledica hude konkurence s strani nizkocenovnih letalskih družb, ki se vse bolj osredotočajo na povečanje prisotnosti v strogo počitniških mestih in na otokih, čemur družba očitno ni mogla konkurirati. Stečaj je sprožil tudi največjo akcijo repatriacije v Veliki Britaniji po drugi svetovni vojni, kjer s počitnic, z več kot šestdesetimi letali različnih letalskih družb, še vedno prepeljujejo okoli 600.000 turistov. Navkljub bankrotu, ki so ga le dan poprej neuspešno želeli preprečiti z okoli 250 milijonsko injekcijo, pa s svojimi operacijami začasno nadaljujeta dve podružni letalski družbi, in sicer Thomas Cook Scandinavia ter nemški Condor. Slednji za nadaljevanje svojega obratovanja zahteva finančna sredstva, hkrati pa naj bi že bil v pogovorih za prevzem s strani Lufthanse ali skupine TUI.

Tako lahko zaključimo z ugotovitvijo, da je konkurenca v letalski industriji trenutno več kot očitno izjemna in zares neizprosna. Višanje cen goriva, prenasičenost trga, zgrešeni ali zastareli poslovni modeli in nenehna težnja po nižanju cen letalskih kart privedejo prevoznike ali do popolne racionalizacije poslovanja ali pa do skoraj neizogibnega bankrota. Podobnost neslavnih zaključkov operacij je med prevozniki očitna – večinoma gre za turistično ali čartersko osredotočene letalske družbe, nižjega cenovnega razreda, kjer do stečaja pride praktično čez noč. Zaskrbljujoče pa je, da je situacija očitno tako kritična, da prevozniki ne zmorejo več preživeti niti poletne sezone, ki je načeloma daleč najbolj dobičkonosno obdobje. Vedno daljšemu seznamu bivših letalskih družb, na katerem so že med drugim že Air Berlin, WOW Air, Primera Air, Monarch, Germania, BMI Regional in ponovem tudi Aigle Azur, XL Airways ter Thomas Cook Airlines se je, v tem za letalstvo zares črnem septembru pridružila tudi Adria Airways.

 

Nazadnje urejano na Torek, 01 Oktober 2019 08:39