Natisni to stran

Ponovno vzpostavljena letalska povezava s Zürichom

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
17 Okt 19
Napisal Prebrano 1111 krat
Objavljeno v Novice

Helvetic Airways je včeraj v imenu Swiss International Air Lines opravil prvi let med Ljubljano in Zürichom.

Lete med Letališčem Ljubljana in vozliščem v Zürichu prevoznik vzpostavlja tik pred zimskim voznim redom. Swiss International Air Lines oz. Helvetic Airways bo na ljubljansko letališče sprva letel petkrat tedensko, z zimskim voznim redom (od 27. oktobra naprej) pa bo letenje razširil na vsak dan. Letel bo z letali Embraer 190 in Airbus A220 (Swiss International Air Lines). Iz svojih središč v Zürichu in Genevi Swiss International Air Lines opravlja lete na več kot 100 destinacij v 44 držav po celem svetu. Njihova mreža poletov je od včeraj naprej ponovno dostopna tudi slovenskim potnikom.

Njihovo letalo bo z ljubljanskega letališča vsak dan poletelo ob 14:50 in v Zürichu pristalo ob 16:05.

Mag. Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija, je novo povezavo pokomentiral z naslednjimi besedami: »Zgodovina se ponavlja, saj je Swiss International Air Lines pred leti na naš trg enkrat že vstopil kot znanilec pozitivnih sprememb. Veseli me, da se je ta letalska družba tako hitro odzvala na potrebe trga. Prepričan sem, da bo prevoznik s privlačno mrežo letov pritegnil številne poslovne in turistične potnike za končna potovanja v Švico in za nadaljnje poti na destinacije v Swissovi mreži. Ocenjujem, da bodo še posebej zanimive povezave s Severno Ameriko.«

Novega prevoznika so pozdravili z vodnim krstom, letalsko povezavo pa simbolično odprli z rezanjem traku. Prve potnike v prihodu in odhodu so pogostili s torticami na palčkah v barvah prevoznika.

V poletnem voznem redu je bilo z Brnika 29 rednih linij. Po propadu Adrie Airways jih je je ostalo 21. 27. oktobra bo začela letati Lufthansa iz Frankfurta (2x dnevno), 1. novembra iz Münchna (1x dnevno) in 4 novembra Brussels Airlines (6x tedensko) iz Bruslja. Bistveno so povečali lete tudi AirFrance, LOT in Air Serbia. Krašnja je prepričan, da se bo s poletnim voznim redom izboljšal tudi čas odhodov, ki so sedaj dokaj neugodni v popoldanskih urah.

Adria je imela do stečaja 50% tržni delež na ljubljanskem letališču. Ocenjen padec potnikov na letališču je letos 100.000. Temu sledi tudi zmanjšanje zaposlenih. Na Fraportu Slovenija so zato prekinili sodelovanje z 40 agencijskimi delavci. Delno tudi zaradi končane poletne sezone. Gre predvsem za letališko transportne delavce.

Letalska družba Swiss International Air Lines je naslednica nekdanjega Swissaira, ki je v preteklosti že bila dolgoletna in zanesljiva partnerica takrat še Aerodroma Ljubljana (danes Fraporta Slovenija) in sicer od leta 1989 do leta 2003. Na Brnik se je prevoznik za krajši čas vrnil leta 2015, na letih med Ljubljano in Zürichom, bila pa je tudi code-share partnerica nekdanje Adrie Airways. Prav Swissair je bila prva tuja letalska družba, ki je po razglasitvi slovenske neodvisnosti, nemirih v bivši Jugoslaviji in posledično zaprtju zračnega prostora, ponovno uvedla redne polete v Slovenijo oz. na Brnik. Izkazalo se je, da je bil Swissair znanilec prihodnjih pozitivnih sprememb, kmalu so mu sledile še druge družbe.

Helvetic Airways je bil ustanovljen leta 2003. V svoji floti imajo 11 letal in približno 400 zaposlenih.

Video vodni pozdrav