Natisni to stran

[Komentar] Adria …

Oceni ta prispevek
(24 glasov)
22 Okt 19
Napisal Anže Weichardt
Objavljeno v Novice

»Kaj se dogaja? Kaj boš naredil?« To so zadnje tedne najpogostejša vprašanja, ki mi jih postavljate prijatelji, znanci in tudi ostali na vsakem koraku. Nisem imel namena pisarit solzavih zgodbic in vsiljevat svojega pogleda, pa vendar opažam, da se večina ljudi oglaša brez osnovnega znanja oz. splošne razgledanosti.

Pa če odgovorim, priča smo uničujočemu hiper-kapitalizmu, ki zaradi še tako majhnega kratkoročnega izkupička dolgoročno uničuje vsepovprek. Pisal bom brezimensko, vsa dejstva pa so povzeta po različnih poročanjih medijev. Uničili niso le slovenskega nacionalnega prevoznika, ki je neglede na to, da je bil v privatni lasti, še vedno predstavljal ponos slovenskega letalstva. Uničujejo tudi dolgoletno tradicijo letalstva v Sloveniji in samo upam, da se motim, vendar propad Adrie Airways že ima in bo še imel široke in globoke posledice za slovensko gospodarstvo, delovna mesta, prepoznavnost, letalstvo, znanje, povezljivost in še marsikaj. Na razumite me napačno, dogajanja v Adrii zadnji dve poletji so nedopustna, odpovedi letov, slab odnos do strank ter ostale neprijetnosti so bile v največji meri tudi naš problem, problem operativcev, s katerim smo se morali prepogosto soočati. Pa vendar je prizemljitev napačna rešitev.

Zakaj?

Kot prvo, s stečajem so propadle vse licence in vsa članstva, ki jih je Adria imela, bili smo člani StarAlliance (pridobitev članstva je bil večletni postopek preko regionalne članice do polnega članstva), ki omogoča povezovalno letenje praktično do vsakega kotička sveta. IATA, IOSA, CARO in še mnoge druge kratice so bili certifikati, ki so nam omogočali opravljanje letenja praktično kjerkoli v Evropski uniji, tudi za najbolj zahtevne naročnike letov, kot so Lufthansa, Austrian Airlines in pa Swiss. Licenco CARO sta poleg Adrie imela samo še dva letalska prevoznika na svetu. Vsega tega ni več, ponovna pridobitev pa je dolgotrajen in zelo drag postopek, verjetno tudi ekonomsko nesmiseln.

Gospodarski vpliv podjetja z 180 milijoni evrov letnega prometa, je za Slovenijo hud udarec, Adria je v tem pogledu s sicer z 558 zaposleni veliko bolj primerljiva z 3x večjim podjetjem, količina letnih prispevkov v državno blagajno je presegala 21 mio evrov. Konec plačevanja teh prispevkov ter posledična sanacija podjetja, ki jo bo neglede na privatno lastništvo nujno zagotoviti iz javnih skladov, bo za Slovenijo velik finančni zalogaj, torej minus v proračunu. (Letno poročilo 2018).

Domel  (2017)

140 mio

950 zaposlenih

Kolektor (2018)

100 mio

400 zaposlenih

Unior (2017)

172 mio

1800 zaposlenih

SŽ tovorni promet (2017)

190 mio

1200 zaposlenih

SŽ potniški promet (2018)

103 mio

600 zaposlenih

 

Je vpliv stečaja Adrie res zanemarljiv, mar si lahko dovolimo pogledati stran? Samo nadomestila za brezposelnost zaposlenih Adrie Airways bodo v prvem letu presegla 8 milijonov evrov.  Z novim letom bo veliko veliko več kot 558 (nekaj tisoč ljudi) do sedaj dobro plačanih delavcev iskalo pomoč in denarno nadomestilo na zavodu za zaposlovanje. Sčasoma se bodo ljudje prekvalificirali, mnogi dobro ali celo zelo visoko izšolani ljudje pa bodo (ali bomo) odšli v tujino. Samo osebje Adrie je bilo z 58 letno tradicijo in specifičnim znanjem ocenjeno na 30 milijonov evrov. Večji del tega šolanja in znanja je bilo pridobljenega v Sloveniji, tudi z denarjem davkoplačevalcev. Se mar čudimo zakaj država izgublja le najvišje izšolan kader? Mogoče je kaj povezave v propadanju in razvrednotenju naših služb? Ko bo v meni ugasnila še zadnja iskrica nacionalnega zavedanja in ponosa se bom tudi jaz odpravil s trebuhom za kruhom. Potem pa se čudimo zakaj primanjkljaj v državni blagajni??? Žal čistilke in smetarji, neglede na plemenitost in nujnost njihovih služb, ne morejo preživljati niti najrevnejše države sveta. Mi pa v stilu »naj še sosedu krava crkne, če je že meni« strmoglavljamo v propad.

Poleg tega bo službo v širši gorenjski regiji izgubilo vsaj 10 krat toliko delavcev v vseh panogah. Od začetka stečaja Adrie sta se zaprli že dve gostilni, v stečaju je tudi letalska šola (še en plačnik letalskih storitev na letališču, agenciji za letalstvo in kontroli letenja), odpuščanja se dogajajo tudi na letališču (zemeljsko osebje, čistilci, nakladalci, varnostniki, podporne službe letenja in gasilci). Odveč je catering služba, kajti tuji prevozniki pripeljejo večino oskrbe letala s sabo. Brez dela ostajajo vozniki taksijev in kombi prevozov, GoOpti in Nomago sta bila naša cestna partnerja tako za potnike kot za prevoze posadk. Da o turističnih ponudnikih, rentacar in ostalih storitvah sploh ne govorim.

Hotelirji že beležijo upad in veliko odpovedi gostov z visoko dodatno vrednostjo. Kdo bo pripravil mednarodno srečanje, seminar ali podobno izobraževanje v Sloveniji, ko pa so povezave iz našega osrednjega letališča do ključnih evropskih destinacij le enkrat dnevno, pa še te so ob nepriročnih terminih (kje so balkanske prestolnice, Slovenija je od nekdaj kraljevala Jugi)? Črna Gora je prav tako lepa destinacija za poslovne konzorcije, turistične službe so spretnejše pri ugajanju gostom, pa še nacionalnega prevoznika imajo. Torej smo res postali zadnja vas na Balkanu? Ne računajte na to da bodo vrzel zapolnili tuji prevozniki, kajti Slovenci smo zapečkarji – trga ni oziroma je nezanimiv, nimamo petkratnega števila prebivalstva nacije razseljenega po svetu, tako kot recimo Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Albanija, da o Kosovu niti ne govorim… Tuji letalski prevozniki (v večini Lufthansa group) bodo po začetni inerciji postopoma opuščali lete, zmanjševali frekvence in posledično dvigovali cene. Nizkocenovniki vzdržujejo linije samo če se jih financira, pa tudi poslovneži in turisti z visoko dodano vrednostjo, kakršnih si Slovenija kot butična država želi, se teh prevoznikov ne poslužujejo.

Naj omenim še plačevanje storitev tujcem. Tistih nekaj tujih letalskih prevoznikov, ki bodo vzdrževali povezavo med za njih profitabilnimi destinacijami, bodo plačevali davke od opravljene storitve v lastni državi, ves ta denar bo odtekel v tujino. Trg bo poskrbel zase, a pozabil na Slovenceljne.

Zakaj govorim o propadu letalstva v Sloveniji? Letalstvo je zapletena operacija, letenje zahteva celega človeka, v določenih primerih dva ali celo tri (potniški promet). Da se nek let sploh lahko opravi, potrebujemo vzdrževano letališče, navigacijska sredstva, kontrolo zračnega prostora, vremensko službo, pa tudi vzdrževanje letal in nenazadnje licenciranje osebja. Z ustavitvijo Adrie je vsem tem službam bistveno upadel prihodek. Fraport Slovenija bo imel le nekoliko nižje stroške obratovanja, kljub več kot razpolovljenemu prometu, goreti bodo morale vse luči, čistiti in vzdrževati je treba celotno dolžino vzletno-pristajalne steze, v pripravljenosti mora biti zadostno število gasilcev in varnostnikov, carinikov, policistov... Torej strošek ostaja, plačnikov pa je manj, polovico manj! Kontrola zračnega prometa, kontrola na letališču in navigacijska sredstva morajo obratovati in biti vzdrževana neglede na relativno nizko zasedenost, strošek ostaja, zaslužka je bistveno manj. Enako je z vremensko službo, visoko kvalificirano tehnično osebje za vzdrževanje letal bo sicer imelo več časa in kapacitet za servise tujih letal, vendar morajo ponovno ostati konkurenčni.

Agencija za letalstvo je sicer državni organ, vendar je bila Adria z lastnim izobraževalnim oddelkom in vzdrževanjem licenc, letalsko šolo ter registracijo letal pod slovensko zastavo, velik (več kot polovico vseh opravljenih storitev) plačnik njihovih storitev. Agencija bo sedaj prisiljena opravljati delo in nadzor le za nekaj manjših letalskih šol ter za aeroklube, ki že sedaj vse težje dohajajo rastoče stroške in zahteve trga. Bodo stečaju Adrije sledili tudi Aeroklubi? Bomo na koncu postali ne le zadnja vas na Balkanu, pač pa iz letalsko izjemno bogate dežele z dolgoletno tradicijo, letalska puščava? Bomo zavrgli vse znanje in tradicijo? Bo na Fakulteti za strojništvo sploh še smotrno imeti letalsko smer? Bo pilotski podmladek prisiljen opravljati draga pilotska šolanja v tujini? Ponovno izgubljene priložnosti zaslužka in državnega prihodka.

Sprejem PRS Boruta Pahorja s častmi
  Sprejem PRS Boruta Pahorja s častmi

Ponovno vprašam, je propad nacionalnega letalskega prevoznika, četudi v privatni lasti, nekaj kar si kot majhen »razvit« narod sploh lahko dovolimo? Je to res problem le 558 zaposlenih ali je mogoče to širši narodni problem? Za vse mogočneže, ki hrabro trdijo, da Adrie ne potrebujemo, da je bila draga, nevredna zaupanja in nespoštljiva do potnikov… Adria je v svoji 58 letni zgodovini preživela več vojn, stečaj, zračni napad, gospodarske krize, celo strahovito letalsko nesrečo brez preživelih. Uničila pa jo je nesposobnost slovenske politike v kombinaciji s hiper-kapitalizmom in nesposobnim vodstvom.

Razočaran in jezen sem nad nemškimi lastniki, sprašujem pa se, kako so lahko lopovi sploh prišli do lastništva strateško tako pomembnega podjetja, storitve? Kje so bili protikorupcijski organi in varnostni mehanizmi ko je denar odtekal na račune davčnih oaz? Bi Angela Merkel stala križem rok, medtem ko bi slovenski sklad na podoben način uničil nemško podjetje? Veliko je bilo napačnih odločitev, v začetku s prodajo, nato z nerazumljivo ignoranco vlade. Sedaj pa sprenevedanje vlade, da jih je stečaj Adrie presenetil, da so bili nepripravljeni, pa vendar so že marca (2019) poizvedovali o alternativnih povezavah Aerodroma Ljubljana.

Samo še v vednost nekaj statistike. Zadnje čase veliko poslušamo o nerentabilnem poslovanju podjetij, predvsem v prometu. Slovenske železnice na letni ravni prejmejo skoraj 80 milijonsko državno pomoč, celotna infrastruktura je v državni lasti in državni strošek vzdrževanja, avtobusni prevozi so regulirani in visoko subvencionirani… Jaz sem se nazadnje z avtobusom peljal v srednjo šolo k pouku, strošek mesečne karte je takrat več kot pokril mesečno gorivo za prevoz na isti relaciji s precej potratnim avtom, na koncu se nas je z enim avtom v šolo vozilo šest za manj kot petino stroška avtobusnega prevoza. Kdaj sem nazadnje sedel na vlak se ne spomnim, vem pa da je železniški potniški promet grozljivo počasen in z vmesnimi presedanji na avtobuse. Pa vendar je tudi moj davkoplačevalski delež ohranjal ta dva dinozavra pri življenju. Upam da naš politični vrh nadvse uživa v razgledu na pokrajino v svojem poslovnem vagonu na poti na sestanek na Brdo ali v Mursko Soboto, Koper… Aja, vozijo se raje v varovanem spremstvu vozil… tudi do Bruslja?

Če se vam je 30 milijonov evrov za sanacijo Adrie septembra zdela visoka cena, bo samo stečaj Adrie v prvem letu stal vsaj toliko v obliki sanacije in znižanja plačanih prispevkov. Ustanavljanje novega podjetja pa bo, žal, terjalo stotine milijonov evrov. Ukrepati pa je potrebno sedaj, kajti predsedovanja Evropski uniji s petimi dnevnimi leti v Ljubljano ne bo. Letalski kader odhaja, postavljanje novega nacionalnega prevoznika pa se ne bo zgodilo čez noč. Kdo bo poskrbel za povezanost Ljubljane (in Slovenije) s svetom (Evropo)?

 

4 komentarji

 • Komentiraj povezavo Andraž Kerin Četrtek, 07 November 2019 09:15 objavil Andraž Kerin

  Prepozno so Adrio poslali v zgodovino

 • Komentiraj povezavo Heos Četrtek, 24 Oktober 2019 19:34 objavil Heos

  Ja res, Slovenija otok brez vsega v Evropi, vse t.i. zaostale države so že pred nami, žalostno, ker se naša politika ne zgane, ne razume ali noče razumeti in dela samo za svoje interese. Mi bomo ostali na dnu. Kar naj ukinejio še katedro za letalstvo na FS,res žalostno.
  In potem ti pametujejo o novih povezavah, za bruhat.
  Adijo Slovenija.

 • Komentiraj povezavo David Četrtek, 24 Oktober 2019 16:32 objavil David

  Zelo dobro in iskreno napisao.
  Adria je bila nekoc ponos Slovenije , ona je bila prva, ki je po osamosvojitvi ponesla slovensko zastavo sirom po Evropi in ne samo po Evropi. Za vse nas, ki zivimo v tujini je bila za nas kod domaca hisa,
  ko sem vstopil v letalo Adrije sem veseli, da sem prisel domov, domov, kjer govorijo moj slovenski jezik.
  Na zalost tega vec ne bo....slovenska politika je vse slovensko prodala (ne samo Adrijo)ali pa se bo, kar je se sploh slovensko v sloveniji ostalo.
  Piloti, in vso ostalo strkovno letalsko osebje bo ali slovenijo zapustilo, ali pa ne, kar pa je se bolj zalostno, teh poklicov vec ne bo v sloveniji. Seveda bodo druge tuje letalske druzbe letele v Slovenijo , ampak samo tako dolgo dokler se jim bo isplacalo, briga njih slovenski turizem, pa poslovni turizem itd...Seveda so Trst, Benetke pa Zagreb itd blizu....zakaj pa bi sploh se kaj imeli v Sloveniji, ce lahko pa lahko iz tako blizih mest letimo, kako naivno misljenje. Slovenija potrebuje svojega nacionalnega prevoznika, ne samo da imamo svoje pilote ist temvec da je nase okno slovensko okno odprto v svet....skoraj ni drzave na svetu, da nima svoje letalske druzbe. Se severna koreja jo ima....in Slovenija na oni soncni strani Alp? bo res postala zadnja vas na Balkanu? Enostavneje bo priti z letalom iz tujine v Pristino, Tuzlo, ali pa v Nis kod pa v Ljubljano....

 • Komentiraj povezavo Heos Četrtek, 24 Oktober 2019 08:14 objavil Heos

  Zelo dobro napisano!