Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Storitev mora delati uslugo uporabniku, ne uporabnik storitvi

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
29 Okt 19
Napisal Davor Golec
Objavljeno v Novice

Nemški nacionalni letalski prevoznik in gonilna sila združenja Star Alliance je danes uradno predstavila svojo novo letalsko povezavo med Ljubljano in Frankfurtom, ki pa je na Brniku le obnovljena po približno mesecu dni.

Od včeraj dalje tako nemški prevoznik povezuje Ljubljano in Frankfurt dvakrat dnevno z letali Canadair Regional Jet 900. Povezava s Frankfurtom ja za slovenske potnike zelo pomembna. Velik del slovenskega gospodarstva sodeluje z nemškimi partnerji ali pa so njihovi lastniki Nemci, zato so pogoste poti v Nemčijo neizbežne, kljub temu, da trenutni časi letov niso najbolj ugodni. Adria Airways je imela idealne slote na vseh glavnih evropskih vozliščih, na katere je letela. V Frankfurt so leteli trikrat dnevno, s tem da je veliko potnikov bilo samo dnevnih, ki so z zgodnjim jutranjim letom iz Ljubljane in pozno večernim iz Frankfurta lahko maksimalno izkoristili dan v evropski bančni prestolnici. V Frankfurtu, ki bi naj bilo po nekaterih raziskavah celo najbogatejše evropsko mesto, je namreč sedež Evropske centralne banke, Nemške zvezne banke in velikega števila komercialnih bank. Frankfurt je zelo znan tudi med ljubitelji avtomobilizma po priznanem avtomobilskem salonu. Ni pa povezava dobrodošla samo za nemško/slovensko gospodarstvo, ampak tudi za ostale potnike in turiste, ki potujejo dalje po Evropi ter v Združene države Amerike.

Ljubljana je bila v zadnjem mesecu zelo podhranjena zaradi te povezave. Slednje se je izkazalo že včeraj, po tem ko so bili vsi štirje leti odlično zasedeni, še več, večerni let za Frankfurt je bil razprodan oziroma kot rečemo v letalskem žargonu ”Overbooked”.

Res je, da povezava ni časovno optimalna za slovenske potnike. Odhod iz Ljubljane ob 11. uri dopoldan in pristanek v Frankfurtu dobro uro kasneje, ne omogoča nobenih resnih poslovnih aktivnosti tisti dan v tem petem največjem nemškem mestu, ampak kakor so rekli na Brniku, pomembno je da je povezava nadomeščena. To v določenimi meri drži, ampak kljub vsemu je potrebno gledati profil potnikov. Storitev mora delati uslugo uporabniku, ne uporabnik storitvi. Povezava s Frankfurtom je bila skoraj da celo izsiljena. Če ne bi bilo ljubljansko letališče pod nemško taktirko, verjetno Frankfurt pred poletjem 2020 ne bi bil ponovno vzpostavljen, tako pa se je linija ”vzela” bližnjemu Trstu, kajti Lufthansa nima dovolj kapacitet v floti, osebju in slotih, da bi lahko trenutno operirala na obeh destinacijah. Torej, zaključek vsemu temu, linija je nadomeščena, povezava je obnovljena, Ljubljana je znova povezana z največjim Star Alliance vozliščem, verjamemo pa, da bo tudi Lufthansa za poletje 2020 ali pa nekoliko kasneje prilagodila ure letenja, s tem da bo omogočila zgodaj jutranji odhod in pozno večerni prihod, treh letov dnevno pa po našem mnenju zaenkrat ni za pričakovati, večja možnost je, da se bodo kapacitete iz trenutno 84/90-sedežnih Canadairjev CRJ900 povečale na 100/116-sedežne Embraerje ERJ-190. Če bi lahko izbirali, bi se odločili, da je bolje imeti večjo frekvenco z manjšo kapaciteto, kot pa manj frekvenc z večjo kapaciteto.

 


Koledar objav

« Maj 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31