Podaljšali vozno stezo

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
24 Jan 08
Napisal PR LJU airport Prebrano 3219 krat
Objavljeno v Novice
V Aerodromu Ljubljana, d.d., so v teh dneh zaključili s podaljšanje vozne steze in s tem še povečali varnost oskrbe letal, tovora in potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. S podaljšanjem se je zmogljivost vzletno-pristajalne steze povečala za tretjino.
S podaljšanjem vozne steze, ki služi vožnji letal po letališču in je vzporedna vzletno-pristajalni stezi, se je povečala zmogljivost obstoječe vzletno-pristajalne steze na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Vozno stezo smo podaljšali za 1300 metrov (z 2000 na 3300 metrov). Po novem lahko v eni uri na stezi pristane ali vzleti od 20 do 25 letal, prej pa je bila njena zmogljivost največ 15 letal na uro. Zaradi omenjenega podaljšanja bo vzletno-pristajalna steza razbremenjena voženj letal po njej, zato je z novo pridobitvijo večja tudi varnost na letališču.  Nove vozne površine zdaj skupaj merijo približno 45.000 kvadratnih metrov.

Podaljšanje vozne steze je del večjega projekta, ki se je začel 1. avgusta lani. V sklopu projekta sta bili zgrajeni še dve 170 metrov dolgi spojnici, obnovljen je bil del vzletno-pristajalne steze, za 9600 kvadratnih metrov pa razširjena parkirna ploščad pred hangarjem za splošno letalstvo.

Pri obnovi 315 metrov vzletno-pristajalne steze smo sanirali razpoke, vgradili nove luči, položili nov asfalt in prevleko ter stezo na novo označili. Ploščad splošnega letalstva je bila razširjena zaradi selitve Centra za splošno letalstvo na novo lokacijo. Ob tem je bil za potrebe splošnega letalstva zgrajen tudi nov, sodoben terminal s potniško čakalnico, dvema VIP salonoma, mejnim prehodom ter prostori za posadke in uslužbence. Na razširjeni ploščadi splošnega letalstva so tri parkirna mesta namenjena tudi helikopterjem. Ureditev novih prostorov pa je usklajena s predpisi, ki jih nalaga Schengen.

S tem se infrastrukturna širitev na letališču še zdaleč ne zaključuje. Že marca bomo začeli z razširitvijo glavne ploščadi, kjer nameravamo dodati pet parkirnih mest, namenjenih tudi večjim transportnim letalom. Hkrati bomo za večjo pretočnost med ploščadjo in vozno stezo zgradili dodatno spojnico. Osrednja letošnja investicija Aerodroma Ljubljana, d.d., bo zagotovo novi potniški terminal, ki ga bomo začeli graditi v drugi polovici leta 2008. 60 milijonov evrov vreden projekt bo predvidoma zaključen leta 2010. Zmogljivost (pretočnost) terminala bo 2,5 milijona potnikov na leto oziroma 850 potnikov na uro v prihodu in prav toliko v odhodu. Zagotavljal bo hitro, učinkovito in kakovostno izvajanje nalog sprejema in odprave potnikov in njihove prtljage ter izvajanje mejne in carinske kontrole v skladu s schengenskimi pravili.nart_letalisca.jpg

Nazadnje urejano na Četrtek, 24 Januar 2008 08:50

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Januar 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31