Natisni to stran

V Sloveniji prvič pristal novi Embraer E190-E2

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
Napisal
Objavljeno v Novice

Po tem, ko je pred dnevi prvič v Sloveniji pristalo letalo Airbus A220 je v ponedeljek prvič na katerem izmed slovenskih letališč prvič pristalo novo letalo Embraer E190-E2 (reg.HB-AZA) švicarske letalske družbe Helvetic Airways. Letalo je na Brnik priletelo na redni liniji švicarskega letalskega prevoznika Swiss, za katerega tudi opravljajo lete.

Švicarji imajo z Brazilci podpisano pogodbo o zagotovljenem naročilu dvanajstih letal E190-E2 in možnost povečanja naročila za dodatnih dvanajst, z možnostjo da nekaj od teh naročenih spremenijo v naročilo večjih Embraerjev E195-E2. Skupno imajo Švicarji tako v namenu okrepiti in posodobiti svojo floto letal s kar 24 letali Embraer E2. Le to so začeli s tem prvim E190-E2 letalom, že pred tem pa s tem, da so stare Fokkerje 100 nadomestili z enajstimi letali Embraerji E190. 

Novi P&W motorji na ozkotrupnih letalih izledajo res fascinantno
Novi P&W motorji na ozkotrupnih letalih izledajo res fascinantno

 

Helveticova letala Embraer E190-E2 razpolagajo s kapaciteto 110 sedežev, ki so v celoti v ekonomskem razredu in s sedežno razporeditvijo 2-2. Letalo bo letelo na različnih linijah znotraj Švice ter po Evropi. Eno izmed prvih letališč, na katerem je pristalo to novo letalo je bilo ljubljansko. 

Zaenkrat je predvideno, da bomo lahko to novo letalo na Brniku v novembru 2019 videvali ob ponedeljkih in sredah na rednih letih Swissa iz Zuricha.

Letalo je najnovejši model brazilskega letalskega proizvajalca Embraer. Embraer E190-E2 je prvo izmed treh novih tipov letal tega proizvajalca, ki sestavljajo novo generacijo letal E2 in bodo nadomestila uspešno prvo serijo. Napram prejšnji generaciji letal E190, novi E190-E2 porabi za 17,3 odstotka manj goriva in dosega tudi daljši dolet napram predhodniku za 621 milj (priblližno 1000 kilometrov), s skupnim doletom 3293 milj (približno 5300 kilometrov). Po zagotovilih Embraerja je novi E190-E2 trenutno najbolj ekonomično ozkotrupno regionalno letalo na trgu.