Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Dubai Airshow 2019

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
30 Nov 19
Napisal Aljoša Jarc Prebrano 1109 krat
Objavljeno v Novice

Mednarodno letališče Dubai World Central (Al Maktoum) je od 17. do 21. novembra gostilo Dubai Airshow. Letalski sejem so prvič organizirali leta 1986, priredijo ga vsake dve leti. Leta 2017 so na sejmu sklenili za približno 103 milijarde evrov poslov, med naročili je najbolj izstopala pogodba za 430 letal družine A320neo s strani podjetja IndiGo Partners. Also in English

Letos so sklenjeni posli presegli skupno vrednost 49 milijard evrov, Airbus pa je bil zopet na zmagovalnih stopničkah. Airshow je, z razliko od drugih podobnih dogodkov, zaprt širši javnosti vseh pet dni. Na ogled je bilo postavljenih kar 161 letal, helikopterjev in brezpilotnih letal. Udeležba je bila rekordna, salon je obiskalo preko 84.000 ljudi.

Največji posel je tokrat sklenila letalska družba Emirates, ki se je z Airbusom dogovorila za nakup petdesetih A350XWB v vrednosti približno 14,5 milijard evrov. Pogodba sicer nadomešča prejšnji namen nakupa tridesetih A350 in 40 A330neo. Prvo letalo bo dostavljeno leta 2023, potniška kabina bo opremljena z novo konfiguracijo z razredom Premium Economy. Emirates je od Boeinga naročil 30 787-9 Dreamlinerjev za približno 8 milijard evrov. Pogodba sicer predvideva tudi zmanjšanje naročil letal tipa 777X iz 150 na 126. Program 777X pestijo številni problemi, ki so privedli do zamud v razvijanju. Prve dostave so predvidene šele enkrat v letu 2021.

Drugi domači veliki kupec je bilo Ministrstvo za Obrambo Združenih Arabskih Emiratov, ki je sejem zaključilo s sklenjenimi pogodbami v vrednosti 4,5 milijard evrov.

Najdražje naročilo je pridobilo švedsko podjetje SAAB, ki bo dostavilo ZAE še dva leteča radarja GlobalEye v skupni vrednosti približno 910 milijonov evrov. Letalske sile ZAE so pred leti naročile že tri taka letala, prvo bo uvedeno v operativno uporabo v prvem četrtletju 2020 in je bilo, s švedskimi oznakami, na ogled tudi v Dubaiu.

Pri domačem proizvajalcu Halcon Systems, članu novonastalega industrijskega konzorcija EDGE je MO ZAE naročilo za 886 milijonov evrov streliva, raket in bomb. Tudi podjetje Calidus je iz ZAE in bo letalskim silam dostavilo 24 lahkih jurišnikov Calidus B-250. Struktura letala je v celoti sestavljena iz karbonskih vlaken. Oboroženo je z do 1.800 kg različnega orožja na sedmih nosilcih, v zraku lahko zdrži do dvanajst ur.


Floto Mirageov 2000-9 (trenutno jih uporabljajo 57, 8 pa hranijo v skladišču) bo Dassault posodobil za skupno ceno 450 milijonov evrov. Z Airbusom naj bi dosegli dogovor za nakup še treh letečih tankerjev A330 MRTT, podrobnosti pa niso znane. ZAE razpolagajo z več kot petstotimi vojaškimi letali in helikopterji (304 jih ima vojaško letalstvo, 200 skupno zračno poveljstvo in 20 mornarica).

Air Arabia je pri Airbusu naročila 120 letal družine A320 vrednih približno 12,6 milijard evrov (73 A320neo, 27 A321neo in 20 A321XLR). Ameriški najemodalec GECAS je oznanil nabavo 12. A330 neo in 20. A321XLR. Prvi nizkocenovni prevoznik Saudove Arabije Flynas je naročil 10 letal A321XLR. Oktobra je število naročil družine letal A320 prehitelo največjega tekmeca, Boeing 737. Obe družini letal sta od začetka prodaje dosegli preko 15.000 naročil. A220 je imel več sreče v Afriki, Air Senegal je oznanil pogodbo za nakup osmih letal tega tipa. Skupno je Airbus na sejmu prejel 220 naročil.

Boeing tudi tokrat ni bil uspešnejši od evropskega tekmeca. Prizemljitev 737MAX-a škoduje ugledu in financam Ameriškega velikana, zamude pri 777X pa še dodatno vplivajo na slab trenutek družbe. Skupaj z že omenjenim poslom z Emiratesom je Boeing na sejmu prejel 97 naročil. Biman Bangladesh Airlines se je odločil za nakup še dveh 787-9, letali bosta dostavljeni decembra letos. Naročilo je bilo sicer na Boeingovi spletni strani omenjeno že oktobra, ni bilo pa znano ime kupca. Vrednost po tekočem ceniku dosega 521 milijonov evrov.

Bengalska družba že uporablja štiri 787-8. EgyptAiru je Boeing dostavil prve Dreamlinerje letos, egiptovska družba bo dodala še dve letali 787-9, obe bo najela od najemodajalca Aer Cap. Vlada Republike Gane namerava oživeti državnega prevoznika in je v ta namen podpisala memorandum o soglasju za nabavo treh 787-9 Dreamlinerjev.

Turška družba SunExpress je podpisala prvo trdno naročilo za 10 737MAX8 od prizemljitve letos marca, Air Astana iz Kazakhstana pa pismo o nameri nabave tridesetih MAX8, katere naj bi uporabljala nova nizkocenovna družba FlyAristan. Neznani kupec se je dogovoril za nakup 20 737MAXov (10 MAX7 in 10 MAX10), prvi letalo tipa MAX10 je zapustilo Boeingovo tovarno v Rentonu 22. novembra.

Embraer je preimenoval vojaško transportno letalo KC-390 v C-390 Millennium in z Boeingom ustanovil joint venture Boeing – Embraer Defense, ki se bo ukvarjal s proizvodnjo in prodajo tega tipa letala. Originalno ime KC-390 bo veljalo za različico, ki bo uporabljena tudi kot letalski tanker (razstavljenemu letalu so odlepili nalepko C-390 Millennium preden je odletel v Brazilijo, ohranil je napis KC-390).

Brazilsko podjetje je na sejmu prodalo tri E195-E2 nigerijskemu prevozniku Air Peace in tri E190 CIAF Leasingu.

De Havilland Aircraft of Canada je od Bombardiera odkupil program Dash 8. Podjetje je bilo na sejmu uspešno: po tri letala so prodali nigerijski družbi Elin Group in ACIA Aero Capitalu. Palma Holdings iz Dubaia je podpisala pismo o nameri za 20 letal, ruska družba Aurora pa za 5 Dash 8-400 (v floti imajo že osem Dash 8). Vlada Republike Gana bo za novo letalsko družbo nabavila tudi šest avionov Dash 8-400, skupno je torej kanadski izdelovalec prejel kar 37 naročil.

Francosko-italijanski ATR je bil zelo uspešen v Parizu, v Dubaiu pa ni prodal niti enega letala. Tudi japonskemu Mitsubishiju ni šlo bolje.

Bell je Horizon International Flight Academyju iz Abu Dhabija prodal dvanajst lahkih helikopterjev Bell 505 Jet Ranger X. Abu Dhabi Aviation pa je pri italijanskem podjetju Leonardo kupil tri srednje helikopterje AW139 in dva AW169, vsi bodo dostavljeni naslednje leto. Petroleum Air Services je naročil en AW169, v floti jih trenutno imajo pet.

VR Technologies, hčerinska družba Russian helicopters, je predstavila mock up lahkega helikopterja VRT-500, ki naj bi prvič vzletel naslednje leto. Z Rotorcraft Nordic AB so podpisali sporazum o sodelovanju pri prodaji v skandinavskih državah in namen nakupa desetih helikopterjev. Tawazun, podjetje za razvoj na področju industrije in varnosti iz ZAE je oznanilo vstop v VR Technologies z odkupom 50% delnic podjetja. Podjetji bosta za razvoj in produkcijo helikopterja VRT-500 vložili 400 milijonov evrov, možno pa je tudi odprtje produkcijske linije v ZAE. Do leta 2035 nameravajo prodati kar tisoč helikopterjev.

Obsejemske konference

V okviru air showa so organizirali več konferenc. Glavna tema Cargo Connecta je bila prihodnost prevozov in mednarodne trgovine. Tovorni sektor doživlja vpad zaradi slabših pogojev mednarodne trgovine. Ob vpadu skupne tonaže je pa zanimivo zaznanje o porastu števila manših pošiljk. Prisotne na konferenci in na sejmu je navdušil FedEx-ov robot dostavljalec Roxo.

Vesoljska agencija ZAE je gostila konferenci Space Tech Talks in Women in space. Hazza Al Mansouri je septembra kot prvi arabski avstronavt poletel v vesolje. Zalivskim državam postaja raziskovanje vesolja vse bolj zanimivo, na konferenci so se pogovarjali tudi o ustanovitvi skupne arabske vesoljske agencije. Med govorniki je spregovoril polkovnik Al Worden, kapitan misije Apollo 15. Na konferenci Global Air Traffic Management so se pogovarjali o bodočnosti virtualnih kontrolnih stolpov in kako povečati varnost v letenju.

Nazadnje je Državni center za iskanje in reševanje ZAE priredil dvodnevni dogodek Search&Rescue UAE.

Letalstvo in skrb za okolje

Ena izmed glavnih tem salona je bila povezana s trajnostnim razvojem v letalstvu. Airbus je predstavil projekt “fello’fly”, za katerega so dobili navdih z opazovanjem jat ptic. Z letenjem v formaciji nameravajo privarčevati 5 do 10% goriva. Prva testiranja se bodo začela naslednje leto z uporabo dveh letal A350, začetek masovne uporabe tehnologije pa načrtujejo v prvi polovici naslednjega desetletja. Projekt je zelo ambiciozen, saj bodo morali opraviti veliko dela za zagotovitev potrebne varnosti uporabljenih letal. Airbus je tudi uradni ustanovni partner Air Race E, letalske dirke z električnimi avioni, ki se bo začela naslednje leto. Na airshowu so predstavili električno letalo, ki bo sodelovalo na dirkah. Jeff Zaltman, izvršni direktor in ustanovitelj Air Race E, je dejal: “To je ključni trenutek ne samo za Air Race E, temveč za celotno letalsko industrijo. Naš namen pri ustanovitvi električne letalske dirke je razvoj platforme za manj onesnažujoče, hitrejše in še bolj tehnološko napredna električna letala. Letalske dirke bodo preskuševališče za inovacije in bodo pospešile pot do električnega komercialneta letenja. Pokazali smo da je to mogoče, drugo leto pa bomo pisali zgodovino, ko bodo letala, kot je to na ogledu, nastopila na prvi dirki naslednje leto.”

Boeing in Etihad sta oznanila, da bodo enega izmed Dreamlinerjev emiratske družbe uporabljali kot leteči laboratorij za nove tehnologije, ki bodo omogočile nižjo porabo goriva in znižanje emisij ogljika. “Greenliner” bo redno preizkušal okolju prijaznejše rešitve.

Razstavljena letala

Da je Dubai Airshow postal eden izmed najbolj pomembnih dogodkov v svetu aviacije je pričala tudi množica letal, ki so bila postavljena na ogled obiskovalcev. Kot je ob takih dogodkih navada, so bili določeni avioni prisotni samo nekaj dni.
Oborožene sile ZAE so predstavile več helikopterjev (AH-64D Longbow Apache, Bell 407, Sikorsky UH-60M Black Hawk) in letal (Twin Otter, Twin Otter, A330 MRTT, C-17, C295, F-16 Block 60, Mirage 2000-9 in MB-399 akrobatske skupine Al Fursan).

Ministrstvo za Obrambo ZDA je v Dubai priletelo z različnimi plovili USAF in US NAVY. Od legendarnega A-10 Thunderbolta II z gatlingovim topom GAU-8 Avenger do najnovejšega nevidnega lovca F-35 Lightning II in F-22 Raptorja.

US NAVY je postavila na ogled masivni helicopter MH-52 Sea Dragon, F-18, leteči radar E-2D Hawkeye AEW, USAF pa F-15E Strike Eagle iz Lakenheatha (Velika Britanija), par F-16 iz Aviana (Italija), en C130J Super Hercules in leteči tanker KC-46A Pegasus.

Med drugimi vojaškimi gosti so bili tudi letalska patrulja iz Saudove Arabije Saudi Hawks z osmimi Bae Hawki in enim C-130 Herculesom, Royal Air Force z Eurofighter Typhoonom in Airbusom A-400M Atlas, JASDF s tovornim letalom Kawasaki C-2.

Letalska družba Emirates je bila prisotna z Airbusom A-380-800 in Boeingom 777-300, obe letali sta bili v posebni poslikavi posvečeni Svetovni razstavi, ki bo naslednje leto gostil prav Dubai.
Etihad je predstavil Boeing 787-9 Dreamliner v specialni poslikavi nogometne ekipe Manchester City. Oba prevoznika sta razstavljala tudi avione njunih letalskih šol in sicer Emirates Cirrus SR-22 in Embraer Phenom 100EV, Etihad pa Phenoma 100.
Airbus je, poleg že zgoraj navedenega, pokazal še A330neo, A320neo nizkocenovca SalamAir iz Omana, A350XWB Fiji Airwaysa, poslovno letalo ACJ319, A220-300 in tovorno letalo A330-200F, slednji sta last egiptovskega prevoznika EgyptAir.

Airbus Helicopters je zastopal H225 Kuwaitske policije. Poleg teh se je še, med Ilyushinom Il-76 in BBJ737, sončilo A340 VVIP.
Boeing je razkazoval Dreamliner 787-9 v specialni poslikavi “Dreams take flight” in prototip brezpilotnega aviona za prevoz potnikov VTOL.

Embraer je razstavljal E195-E2 v specialni poslikavi “Profit Hunter”, C-390 Millennium z že nameščenimi novimi oznakami, jurišnik Super Tucano in poslovni letali Phenom 300E in Praetor 500.
Drugi proizvajalci poslovnih letal so bili Dassault s Falconom 8X, Falconom 900EX in mock up-om kabine Falcona 6X, Gulfstream s trojico G500, G600 in G650, Pilatus s PC-24, Cirrus z Visionom SF50 in Honda s Honda Jet-om.

Textron je na razstavnem prostoru parkiral poslovno letalo Cessna Latitude, ambifijsko letalo Cessna Caravan, mock up helikopterja Bell 525, Bell 505 in Bell 429 Global Ranger družbe Horizon.

Rusi so poleg Yakovlega YAK-130 prvič v tujini predstavili helikopter Mil MI-38, katerega notranjost je predelana za potrebe prevoza ruskega predsednika. Tudi v Dubaiu je bilo mogoče pogledati lahki helikopter Ansat. VRT-500 še ni letel, je pa obiskovalce privabljal mock up. Helikopter bo uporabljal koaksialna rotorja.

Leonardo je poleg Aermacchija M-346FA “Fighter Attack” v Dubai prišel z brezpilotnim letalom Falco Xplorer.
Omenil bom še prisotnost Calidusa B-250, to je lahki jurišnik, ki ga izdelujejo v ZAE. Na Zahodu težko naletimo na pakistansko šolsko letalo PAC Super Mushshak, posodobljeno različico Saaba Safari, ki se lahko opremi z do 300 kg oborožitve.

Kitajci so razstavljali dve brezpilotni letali CAIG Wing Loong I in II, ki so v uporabi tudi v Saudovi Arabiji, Srbiji in drugih afriških in azijskih državah.

Letalski program

Od vseh nastopov me je najbolj je prevzel Lockheed Martin F-22 Raptor. Pilot je avion pripeljal do skrajne meje zmogljivosti, publika je začudeno gledala najbolj naprednega lovca v floti ameriških zračnih sil.

Emiratski piloti so poleteli z Mirageom 2000 in F-16.
Obe predstavitvi sta bili zelo zanimivi. Američani so pokazali še par F-35 in F-15.

Francoski Rafale je stalnica tovrstnih prireditev, človek se res težno naveliča opazovati raznovrstne manevre. Tudi ruski Yakovlev Yak-130 je glasno poletel v nebo, lahki lovec so sprva začeli razvijati v sodelovanju z Aermacchijem.
 
Kawasaki C-2 me je prijetno presenetil, saj letos v Parizu ni letel. Od tako velikega letala ni pričakovati spektakularnih manevrov, je pa moč izkoristiti teh nekaj minut za fotografiranje »eksotičnega Japonca« v zraku.

Dreamliner “Dreams take flight” je poletel skoraj kot vojaški lovec, od vseh razstavljenih helikopterjev pa sta letela samo Mil Mi-38 in ANSAT.

The Blades so civilna akrobatska skupina s štirimi Extra 300. Njihovi piloti so v preteklosti leteli v RAF-u. Ob določenih priložnostih je z njimi mogoče leteti kot potnik.
 
Patrouille de France je v zraku narisala barve francoske zastave. Pokazali so veliko letenja v formaciji in tehnično zahtevnih akrobacij. Videl sem jih že mnogokrat, name pa niso naredili posebnega vtisa kot recimo angleški Red Arrowsi ali italijanske Frecce Tricolori.

Emiratska skupina Al Fursan uporablja, tako kot Italijani, letala Aermacchi MB339. Sedem avionov je v zraku prikazalo več drznih manevrov in akrobacij, nekatera so spominjala prav na Frecce Tricolori, npr. solistov “volo folle”.

Predstavo so zaključili z njihovo najbolj znano točko, to je “UAE DNA” (DNK ZAE). Barve emiratske zastave so vztrajale v zraku še po pristanku Al Fursanov in tako se je na četrtek Dubai Airshow tudi zaključil.

Zaključne misli

Dubai Airshow je v teku let postal eden izmed najbolj pomembnih dogodkov v svetu letalstva. Največji proizvajalci tukaj pokažejo svoje izdelke in sklenejo pomembne posle. Dubai ni samo kraj kjer lahko poslujete z zalivskimi državami, temveč tudi pomembno okno za vstop v Afriko in Azijo.
V državi je veliko povpraševanje za produkte povezane s svetom letalstva, bodisi s strani gospodarskih družb kot Vlade. ZAE država v ekonemskem razcvetu, kateri je v nekaj letih uspelo postati letalski hub in regionalna vojaška sila. Ministrstvo za Obrambo nakupuje vsepovsod. Lovska letala francoske in ameriške izdelave, kitajske UCAV-e, samo letališče je za časa sejma varoval ruski raketni sistem za protizračno obrambo Pantsir itd.

Ustanovitev konzorcija EDGE je za lokalno industrijo izjemnega pomena. ZAE niso več samo kupci, temveč so tudi sami sposobni proizvesti tehnično zahtevne izdelke. Jasen znak le tega sta nabava 24. letal Calidus B-250 in razne oborožitve, ki jo proizvaja podjetje Halcon. Vse to so v državi dosegli z dragimi investicijami v znanje in infrastrukture, Emirati so lahko o tem uspehu ponosni.

Med obiskovalci je bilo moč zaslediti tudi nekaj Slovencev. Za slovenska podjetja je, tako kot za ostali svet, Dubai zanimiv. Razstavljanje na takem sejmu je sicer drago, zato bi bilo primerno, da bi država oz. zveza podjetij promovirala »clusterje«, oz. skupne razstavne prostore na tak način kot jih že uspešno organizirajo nekatere ostale države in regije. Manjšim in srednjim podjetjem bi to omogočilo aktivno prisotnost in lažje sklepanje poslov, ki bi utrdili mednarodno trgovino naše države.

Fotogalerija FB

 

Nazadnje urejano na Sobota, 30 November 2019 15:41

Koledar objav

« Julij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31