Natisni to stran

Novi prostori za letališke gasilce

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
04 Dec 19
Napisal Prebrano 1401 krat
Objavljeno v Novice

Fraport Slovenija je na ljubljanskem letališču slavnostno odprl prenovljene in razširjene prostore Gasilsko-reševalne službe, ki je na letališču prisotna vse od njegovega odprtja leta 1963.

Začetki delovanja so bili skromni, tako v smislu opreme kot števila gasilcev. Danes, 56 let kasneje, pa se letališka gasilsko-reševalna služba ponaša s kar nekaj presežniki. Poleg tega, da enota doseže katerikoli del vzletno-pristajalne steze ali drugih manevrskih površin v največ treh minutah po obvestilu o nesreči, je tudi največja poklicna enota na Gorenjskem.

Gasilsko-reševalna enota predstavlja izjemno pomemben del letališkega sistema, saj 24 ur na dan, vse dni v letu, poleg skrbi za varnost letalskega prometa, izvaja tudi požarno varovanje na celotnem območju letališča in njegovi infrastrukturi.

Prenovljeni in razširjeni prostori predstavljajo pomembno izboljšanje pogojev dela, posodobljena in dopolnjena oprema z najsodobnejšimi vozili v voznem parku pa pomenijo učinkovitejše ter naprednejše ukrepanje v primeru intervencij.

Goste je na otvoritvi nagovoril poslovodni direktor Zmago Skobir, ki je ob tej priložnosti dejal: »Vsako letališče potrebuje strokovno, tehnično dobro opremljeno in usposobljeno gasilsko-reševalno službo. V novih prostorih bodo delovni pogoji naših gasilcev še boljši. Z otvoritvijo milijonskega projekta zaključujemo naložbeno bogato leto, v katerem poleg prenove in razširitve prostorov za gasilce izstopajo še naslednji pomembni projekti: marca smo odprli Fraportovo letalsko akademijo, prenovili poslovno-informacijski sistem, nadaljevali z gradnjo in posodobitvijo notranjega cestnega omrežja, zgradili hangar za sredstva za oskrbo letal in centralni energetski objekt. Letos in v nadaljnjih štirih letih bomo v posodobitev in opremo letališča vložili več kot 40 milijonov evrov. Več kot polovica sredstev odpade na nov potniški terminal, ki smo ga začeli graditi julija in ki bo odprt do poletja 2021.«

V primerjavi z ostalimi gasilskimi enotami letališka gasilno-reševalna enota opravlja specifično delo, gasilcem pa je zaupana izjemno velika odgovornost – varnost potnikov in vseh zaposlenih na letališču ter učinkovito in odzivno reševanje življenj. Enota z visoko strokovno ravnijo delovanja skrbi tudi za požarno varnost objektov in zgradb na letališču.

Letališki gasilci se na leto odzovejo na več kot 400 dogodkov, zato enota daje velik poudarek izobraževanju in usposabljanju, vzdrževanju in urejanju gasilske zaščitne, reševalne in tehnične opreme.

»Seveda pa ni vse samo v opremljenosti in usposobljenosti, zagotoviti moramo tudi ustrezen odzivni čas. In ko danes na hitro pogledam po vaših novih prostorih, sem več kot zadovoljen, da ste tudi hitremu odzivnemu času dali poseben pomen, ter prostore, opremo in naprave uredili tako, da imajo gasilci zares možnost hitro posredovati. Če vse zgoraj opisano seštejemo, pridemo do zaključka, da se varnost na vašem letališču tako za zaposlene, kot tudi uporabnike letališča povečuje na višji nivo«, je ob tej priložnosti dejal Milan Korošak, predsednik združenja poklicnih gasilcev.

Intervencijska posredovanja pri raznovrstnih dogodkih letališki gasilsko-reševalni službi narekujejo posvečanje posebne pozornosti opremljenosti na področju vozil. Tako je enota v zadnjem letu v upravljanje prevzela dve novi vozili, in sicer specialno AB-ROLL vozilo z dvema moduloma oz. kontejnerjema, v katerih sta različni tehnični opremi ter hidravličnim dvigalom, ki se uporablja pri tehničnih intervencijah ter poveljniško vozilo VW Transporter za vodenje večjih nesreč in incidentov.

V enoti letališke gasilsko reševalne ekipe je zaposlenih 59 gasilcev, njihov poveljnik Primož Mali pa je otvoritev pospremil z besedami: »Že pred prenovo je gasilsko reševalna služba imela dober kader, veliko znanja in primerno opremo. Od danes dalje pa imamo tudi zelo dobre pogoje za delo. Po pogovoru s sodelavci gasilci si upam reči, da zagotovo najboljše pogoje odkar obstaja poklicna gasilska enota na Brniku. Skratka, letališki gasilci imamo vse razloge, da zremo v prihodnost še bolj optimistično kot kadarkoli prej.«

Prenovljeni in razširjeni prostori gasilsko-reševalne postaje predstavljajo pomembno prelomnico v delovanju letališke gasilske enote, letališki gasilci pa so z obnovo in razširitvijo pridobili sodobne delovne prostore in opremo. Enota ima tako ustvarjene zelo dobre pogoje, ki pa brez izjemnega sodelovanja in usklajenosti zagotovo ne bi bila tako uspešna, kot je sedaj.